Războiul declanșat de Putin în Ucraina a generat o suferință imensă în rândul civililor, lucru care i-a determinat pe mulți să își părăsească țara. Alții, însă, deși nu aveau experiență militară, au luat armele în mâini și au mers să lupte, printre aceștia aflându-se și numeroase femei care nu își imaginau că ar putea ajunge vreodată într-o asemenea situație. Una dintre acestea este Alisa Kovalenko, o regizoare ucraineancă în vârstă de 35 de ani născută în Zaporojie, mamă a unui copil, care a decis să întrerupă cariera artistică pentru a se alătura camarazilor de pe linia frontului.

Alisa Kovalenko a luat pentru moment o pauză însă de la campania desfășurată de ucraineni în estul țării, concentrându-se pe post-producția celui mai recent film al său realizat în Ucraina, Frontline (Linia frontului, n.r.), despre care spune că va fi gata undeva la sfârșitul anului 2023.

Ea este de asemenea autoarea unui alt film care i-a adus notorietate, acesta fiind selectat inclusiv în festivaluri, film intitulat "Alisa in Warland" (Alisa în țara războiului, n.r.) și bazat, parțial, pe evenimentele așa-numitei "revoluții portocalii" din Ucraina, din 2014.

Recent, ea a și-a împărtășit povestea mai multor publicații străine, cum ar fi, printre altele, Marie Claire, Voice of America și Variety, în aceasta din urmă regizoarea exprimându-și scepticismul cu privire la soarta războiului din Ucraina, poziție pe care și-a menținut-o la discuția cu publicația noastră.

"Sunt în cotinuare pesimistă în ce privește soarta războiului din Ucraina, dar în același timp nu sunt foarte obiectivă, pentru că recent comandantul unității mele a murit, astfel că percep lucrurile de o manieră mult mai întunecată", a declarat Alisa Kovalenko pentru wall-street.ro.

Acesta, pe nume Valeriy Krasnian, supranumit "Bars", în vârstă de 51 de ani, a murit pentru că vehiculul său a lovit o mină, Alisa remarcând faptul că este o problemă faptul că armata ucraineană nu are în dotare vehicule cu sisteme de protecție împotriva așa-numitelor IED (Improvised Explosive Device, n.r.).

"Bars" a fost, de altfel, un militar iubit de soldații săi, așa cum reiese din omagiile aduse de aceștia după decesul său nefericit.

"Cred că rușii sunt nebuni. Ei nu înțeleg că lumea, ba chiar și natura, se ghidează după anumite reguli. Și-au insuflat ideea că sunt cea mai puternică națiune și că pot face orice", declara, de altel, acesta la câteva luni după izbucnirea conflictului pentru publicația Ukrainska Pravda.

Alisa Kovalenko a mai explicat că Rusia a bombardat masiv infrastructura energetică ucraineană, distrugând mai mult de 50% din capacitatea acesteia, lucru pe care crede că Rusia va continua să îl facă și în următoarele luni, ceea ce va crea noi valuri de refugiați, iar pentru voluntari va fi tot mai dificil să lupte în armată.

Regizoarea a mai povestit că la început a fost dificil pentru ea să intre în armata regulară, dar, Valeriy, comandantul recent decedat, pe care îl cunoștea din 2014, a format un batalion în cadrul armatei de voluntari care lupta alături de armata profesionistă.

Chiar și așa, însă, voluntarii, printre care și ea, făceau de fapt aceleași lucruri ca soldații profesioniști, cu diferența că nu aveau salarii și asigurare medicală.

Spre deosebire de aceștia, însă, aveau mai multă libertate, un exemplu fiind acela că dacă aveau nevoie să își vadă familia o săptămână, puteau face acest lucru.

Pe un tip de contract permanent cu armata profesionistă, însă, variantă la care se gândește și Alisa Kovalenko în acest moment, este obligatoriu ca semnatarii să rămână în armată până la sfârșitul războiului, oricât ar dura acest lucru.

Regizoarea mărturisește însă că pentru moment are o mulțime de îndoieli cu privire la o astfel de opțiune, prietenii de pe front spunându-i că nu trebuie să moară în tranșee atât timp cât poate duce un război în felul ei, cu armele ei specifice, pe frontul cultural.

În același timp, însă, admite Alisa Kovalenko, simte că trebuie, într-un fel sau altul, să se întoarcă pe front, în interiorul ei purtându-se o luptă cu privire la ceea ce trebuie să facă, motiv pentru care încă nu a luat o decizie.

Am participat la o operațiune de contraatac care a luat o turnură foarte urâtă, în zona Harkov, aproape de granița cu Rusia, în care a fost un miracol că am supraviețuit. După aceea am rămas blocați multă vreme într-un oraș mic, pentru că nu mai puteam face nimic să înaintăm. Culmea, orașul se numea Victoria (Peremoha, Victory, n.r.), lucru pe care noi l-am luat drept un semn bun, dar nu a fost așa.

Alisa Kovalenko, regizoare

De asemenea, regizoarea, care a fost victima unei agresiuni de natură sexuală din partea unui gradat rus în 2014, spune că a întâlnit pe front luptători din Statele Unite, aceștia, printre care și o femeie, paramedic, fiind răniți de o mină, dar și personal militar din Suedia, Georgia și Polonia.

Citeste si:

    Cât despre ajutorul din partea Occidentului, Alisa spune că pe lângă echipamente cum ar fi sistemele antiaeriene, ucrainenii au nevoie mai ales de rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a putea lovi în Rusia.

    În sprijinul afirmației sale, aceasta spune că armata ucraineană face o treabă bună din a respinge rachetele rusești, dar pur și simplu nu le poate doborî pe toate, motiv pentru care ar fi mai eficient să lovească în spatele liniilor, acolo unde are loc aprovizionarea.

    În același timp, Alisa Kovalenko este conștientă că atât NATO cât și SUA consideră acest lucru o escaladare, dar, pe de altă parte, afirmă ea, dacă nu se întâmplă acest lucru, conflictul nu se va încheia niciodată.

    Astfel, afirmă tânăra, acesta este un aspect important care trebuie să se schimbe.

    Cât despre regimul rus, regizoarea spune că este imposibil să se poată discuta cu ei, acest lucru, spre exemplu, fiind ceva ce nu înțelege Emmanuel Macron, care crede că are mai multă putere decât alții asupra lui Putin, doar că se înșeală.

    Citeste si:

      Mai mult, afirmă Kovalenko, acest regim totalitar din Rusia trebuie distrus din rădăcini, altfel războiul riscă să se prelungească la infinit.

      Totodată, aceasta mai explică faptul că a avut discuții în cercul său de apropiați despre așa-numiții "ruși buni", dar pe aceștia crede că îi poate număra pe degetele de la două mâini, adăugând că nici nu știe dacă ar trebui căutați cu adevărat.

      Alisa Kovalenko s-a referit de asemenea și la societatea civilă din Rusia, despre care spune însă că este o iluzie.

      Ea și-a argumentat afirmația prin exemplul propriei surori care locuiește în Rusia, aceasta afirmând, la începutul invaziei declanșate de Putin, că nu vrea să comenteze acest lucru, fiind apolitică.

      Serios, apolitică, în momentul în care bombele cădeau peste casele noastre? Dacă propria mea soră gândește în felul acesta, ce pot spune atunci despre restul așa-numitei societăți civile din Rusia?

      Alisa Kovalenko, regizoare

      Nu în ultimul rând, aceasta a afirmat că susține instituirea unei curți penale internaționale care să investigheze crimele de război ale regimului de la Moscova, dar există o problemă în acest sens, întrucât Ucraina nu a aderat la așa-numitul Statut de la Roma al Curții Penale Internaționale, prin care s-a stabilit că genocidul, crimele împotriva umanității și crimele de război sunt crime internaționale de bază.

      Sursa foto: Alisa Kovalenko

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Luca Dinulescu
      Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Internațional »


      Setari Cookie-uri