Preşedintele american Joe Biden a promis joi, într-o intervenţie televizată, că va da ordin să fie doborât orice obiect aerian care ar putea ameninţa securitatea SUA, referindu-se la balonul chinez care a traversat SUA luna trecută, balon după care au apărut alte trei obiecte misterioase în spaţiul aerian american, scrie Agerpres.

"Dacă un obiect (zburător) reprezintă o ameninţare pentru securitatea americanilor, îl voi doborî", a asigurat Biden.

Aviaţia americană a doborât pe 4 februarie un balon chinez care, conform Washingtonului, era unul de spionaj, în timp ce Beijingul afirmă că a fost doar un balon meteo deviat de la traiectorie şi acuză Washingtonul că a avut o reacţie exagerată.

Biden a mai menţionat că va discuta cu preşedintele chinez Xi Jinping, dar în niciun caz nu-şi va cere scuze că i-a doborât balonul. "Nu vrem un nou Război Rece" şi "vom continua să vorbim cu China", a asigurat el. "Sper să pot vorbi cu preşedintele Xi şi să analizăm aprofundat această chestiune, dar nu-mi voi cere scuze că am doborât acest balon", a adăugat Biden.

Incidentul cu balonul chinez a fost urmat de doborârea de către forţele aeriene americane a altor trei "obiecte" neidentificate, pe 10, 11 şi 12 februarie. Însă misterul asupra acestora persistă.

"Încă nu ştim exact ce erau aceste obiecte, dar deocamdată nimic nu sugerează că ar avea vreo legătură cu programul chinez de baloane spion, sau că ar fi fost vehicule de supraveghere ale vreunei alte ţări", a explicat Biden.

Serviciile de informaţii cred, a continuat el, că aceste trei obiecte au fost "cel mai probabil baloane ale unor companii private, (baloane) recreaţionale sau ale unor instituţii de cercetare", iar semnalarea lor ar putea fi efectul setărilor mai active ale sistemelor de supraveghere radar după incidentul cu balonul chinez.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri