Preşedintele american Joe Biden, care l-a primit la Casa Albă pe omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol, a avertizat cu acest prilej că un atac nuclear nord-coreean asupra SUA ori a aliaţilor Washingtonului va însemna sfârşitul regimului condus de preşedintele Kim Jong-un, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Un atac nuclear al Coreei de Nord contra Statelor Unite sau a aliaţilor lor este inacceptabil şi va avea ca rezultat sfârşitul oricărui regim care comite această acţiune", a spus Biden în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele sud-coreean.

Ei au semnat miercuri un acord de intensificare a cooperării militare între ţările lor şi au convenit că un submarin american echipat cu arme nucleare va acosta pentru prima dată în peninsula coreeană în ultimii 40 de ani.

Acordul, denumit Declaraţia de la Washington, cuprinde şi crearea unui mecanism de consultare bilaterală prin care Coreea de Sud va putea participa activ la planurile de răspuns ale SUA în cazul unui incident nuclear în regiune, inclusiv un ipotetic atac nord-coreean.

Totuşi, acordul nu prevede redesfăşurarea de ogive nucleare în Coreea de Sud, după ce acestea au fost retrase de SUA în anul 1991, când cele două Corei s-au angajat într-o declaraţie comună să nu producă şi să nu desfăşoare arme nucleare, înţelegere încălcată între timp de Phenian.

Coreea de Nord a respins cererile din partea SUA şi Coreei de Sud de reluare a dialogului şi a efectuat un număr record de teste în ultimii doi ani, inclusiv cu lansări de rachete balistice intercontinentale (ICBM) care pot lovi teritoriul SUA.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri