Grupul francez de articole pentru sport şi agrement Decathlon a continuat să livreze haine cumpărătorului rus al magazinelor sale, inclusiv prin intermediul unei "societăţi-paravan" din Dubai, potrivit unei anchete publicate de media Disclose, informează AFP, conform Agerpres.

În timp ce majoritatea grupurilor occidentale au părăsit Rusia după declanşarea războiului împotriva Ucrainei, Decathlon a livrat de exemplu magazinelor ruse Desport veste de jogging Kalenji, veste de ski Wedze sau pantaloni şi încălţăminte Quechua, pentru un total de 12 milioane de dolari (circa 11 milioane de euro).

Aceste produse au fost aduse în noiembrie cu avionul din Bangladesh, unde ele sunt fabricate, via Dubai, unde o societate-paravan recumpăra produsele, potrivit unor documente interne şi unor mărturii adunate de Disclose.

Invazia rusă declanşată împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022 a dus la sancţiuni fără precedent şi la un exod al societăţilor străine din Rusia.

Exportul de arme, de articole de lux sau de bunuri ce ar putea contribui la capacităţile industriale ruse sunt în special ferm interzise de Europa. Articolele de sport nu sunt vizate de aceste măsuri, precizează AFP.

Grupul Mulliez, proprietarul Decathlon, este unul dintre puţinele grupuri franceze care şi-a menţinut activităţile în Rusia. El a păstrat inclusiv Auchan, care a realizat în Rusia peste 10% din vânzările sale.

La câteva săptămâni după declanşarea războiului, Decathlon a anunţat cu toate acestea că îşi suspendă activităţile comerciale ale magazinelor şi site-ului său din Rusia.

La peste un an de atunci, în vara lui 2023, distribuitorul a primit în final acordul autorităţilor locale de a vinde 36 de magazine unei societăţi ruse, ARM.

Însă la redeschiderea lor în noiembrie, produse Decathlon erau disponibile în aceste magazine, potrivit unor imagini de pe reţelele sociale ruse.

Potrivit documentelor consultate de Disclose, grupul a comandat de urgenţă mărfuri de la furnizorii săi asiatici. Pentru a evita ca încărcăturile să fie blocate la vamă, o filială a Decathlon cu sediul la Singapore le-a cumpărat şi le-a tranzitat prin Dubai.

Conducerea Decathlon, care nu a dorit să facă vreo declaraţie luni seara, a transmis Disclose că "face totul pentru a face să înceteze revânzarea, pe teritoriul Federaţiei Ruse, a produselor (sale)".

Uniunea Europeană a adoptat luni al 12-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care presupune inclusiv interzicerea importurilor de diamante ruse în Uniunea Europeană.

Sursa foto: Decathlon

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri