Mai mulți bărbați înarmați, îmbrăcați în uniforme de camuflaj, au dat intrat vineri într-o mare sală de concerte din Moscova și au tras cu arme automate asupra mulțimii, ucigând 40 de persoane și rănind peste 100, potrivit estimărilor inițiale, a anunțat presa rusă, citată de The Guardian.

Atacatorii au folosit, de asemenea, explozibili, provocând un incendiu masiv la sala de concerte Crocus City Hall, situată la marginea vestică a Moscovei. Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat coloane uriașe de fum negru ridicându-se deasupra clădirii.

Publicația Novaya Gazeta Europe a postat pe contul său de Twitter un clip video ce conține imagini cu atacatorii care deschid focul asupra civililor.

Agenția de știri rusă de stat RIA Novosti a relatat că cel puțin trei persoane în uniforme de luptă au tras cu arme de foc. Agenția de știri de stat Tass a raportat, de asemenea, împușcăturile.

Presa rusă scrie că în zonă au fost trimise unități speciale de poliție în timp ce oamenii erau evacuați

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a calificat atacul drept o "mare tragedie". Cel puțin 50 de ambulanțe fuseseră trimise la locul atacului.

Citiți și Statul Islamic revendică atacul terorist din Moscova

Împușcăturile din sala de concerte au amintit de unele dintre cele mai grave incidente teroriste din Europa, precum atacul de la Bataclan din Paris din noiembrie 2015. Rușii își vor aminti probabil de atacul terorist de la Nord Ost din Moscova din 2002, când bărbați înarmați au luat ostatici într-un teatru, într-unul dintre cele mai grave incidente din istoria țării.

Agenția rusă de știri 112, specializată în relatări despre infracțiuni, a avansat un bilanț de 40 de morți și peste 100 de răniți. Nu era clar dacă poliția a reușit să îi neutralizeze pe atacatori până vineri seara, în timp ce angajații de la urgență au declarat că au evacuat 100 de persoane care se adăpostiseră în subsolul clădirii.

Un martor ocular a declarat pentru canalul Mash Telegram că au fost "cel puțin cinci" atacatori și că aceștia erau "bărboși".

"Se comportă ca niște luptători antrenați și instruiți", se arată în relatarea respectivă. "În momentul intrării în clădire, paznicii și oamenii care stăteau la ușă au fost uciși. Apoi au blocat intrarea principală".

"Teroriștii sunt înarmați cu puști de asalt AKM", a declarat persoana respectivă. "Unii poartă încărcătoare cu diverse muniții. Cel puțin doi dintre atacatori poartă rucsacuri, posibil cu cocktailuri molotov.

Citiți și SUA și țările occidentale au avertizat cu privire la un atac terorist în Rusia la începutul acestei luni

Autoritățile ruse au efectuat recent o serie de raiduri împotriva militanților islamiști înarmați din regiunea Ingușetia (Republică autonomă din Federația Rusă, în zona Caucazului), ceea ce a dus la schimburi de focuri între poliție și combatanți.

La începutul acestei luni, țările occidentale, în frunte cu Statele Unite, au emis o serie de avertismente pentru ca cetățenii lor să nu se alăture adunărilor publice din Rusia. La 8 martie, ambasada a scris că "monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a ce vizează adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani ar trebui sfătuiți să evite adunările mari în următoarele 48 de ore".

Avertismentele au venit la scurt timp după ce Rusia a declarat că a dejucat un atac armat planificat de un grup afgan ce avea legături cu Statul Islamic.

Nu a fost clar dacă acesta a fost atacul la care se face referire în avertisment.

Sursa foto: Shutterstock / Pavel L Photo and Video

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri