Dobanzile mici pe care BCE se chinuie sa le mentina in Europa de ani buni au inceput sa aiba un efect contraintuitiv, oamenii fiind tot mai ingrijorati de faptul ca economiile si pensiile lor nu vor mai valora prea mult. Prin urmare, in loc sa incurajeze consumul, cel putin in unele tari, politica BCE incurajeaza economisirea, a declarat Ralph Hamers, CEO al ING Group.

"Faptul ca dobanzile sunt asa jos inseamna teoretic ca oamenii ar trebui sa cheltuieasca mai mult. Insa, in unele tari, observam ca oamenii au inceput sa economiseasca mai mult, pentru ca se simt tot mai nesiguri cu privire la economiile si pensiile lor", avertizeaza Ralph Hamers, CEO al ING Group.

Seful grupului olandez considera ca politica BCE a ajuns la o limita in ceea ce priveste capacitatea de stimulare a consumului prin dobanzi mici. In plus, dupa reactiile recente, piata deja accepta faptul ca BCE trebuie sa reduca gradual valoarea achizitiilor.

Banca Centrala Europeana (BCE) a extins programul de achizitii de obligatiuni pana la sfarsitul anului 2017, dar va reduce valuarea achizitiilor lunare, cu mentiunea ca acestea vor putea fi modificate sau prelungite in functie de necesitati. Astfel, BCE a anuntat in 9 decembrie ca va reduce din aprilie programul de achizitii lunare de obligatiuni de la nivelul actual de 80 de miliarde de euro pe luna la 60 de miliarde de euro, dar a lasat dobanzile neschimbate, in conformitate cu asteptarile analistilor.

In contextul in care urmeaza un an plin de provocari si necunoscute in Europa, seful ING este convins ca Banca Centrala Europeana va avea suficienta munitie pentru a controla eventualele efecte negative generate de scena europeana in 2017, an in care cele mai importante economii (Germania, Franta, Olanda si Italia) vor trece prin alegeri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri