Horea Popescu, CMS: Vedem potential pentru exituri ale afacerilor de familie

Antreprenorii romani au nevoie de finantare, iar afacerile de familie autohtone vor fi mai predispuse la exit-uri, apreciaza avocatii de la CMS Romania.

“Vedem un potential pe termen scurt pentru exituri ale afacerilor de familie, mai ales daca lucrurile isi revin si sentimentul va fi pozitiv din punct de vedere economic. Antreprenorii au nevoie de finantare. Bancile sunt mai putin darnice decat inainte de criza si orice modalitate de finantare diferita, cum sunt cele de tip mezanin, private equity , listarile, reprezinta o forma sanatoasa de sustinere prin cash de luat in calcul de catre businessurile de familie”, a declarat Horea Popescu (foto), partener si seful departamentului Corporate and M&A al firmei de avocatura CMS Romania.

In general, potrivit observatiilor wall-street.ro, companiile target pentru astfel de finantari trebuie sa aiba o cifra de afaceri de peste 25 milioane euro, fiind evitate start-upurile, precum si firmele care desfasoara activitati pe segmentele de alcool, tutun si arme.

Asa numita finantare de tip mezanin, relativ necunoscuta pe piata din Romania, descrie un credit acordat de un fond de investitii unei companii, cu posibilitatea convertirii datoriei in actiuni, in cazul in care imprumutul nu este restituit integral si la scadenta.

Finantarile de tip mezanin reprezinta imprumuturi subordonate pe termen lung, de cinci-opt ani, rambursabile in totalitate la scadenta, finantatorul avand optiunea de a deveni actionar al companiei imprumutate, la un moment dat, cand se schimba actionarul majoritar al firmei sau aceasta este listata la bursa.

Citeste si:
Idei de afaceri de familie: de la mâncare gătită la recoltarea mierii
Idei de afaceri de familie:...

Fondurile de private equity sunt mai mult pe iesire decat pe intrare pe piata romaneasca.

Totusi, avocatii CMS constata ca in Romania nu exista tranzactii foarte interesante pentru fondurile de private equity, care se uita la dezvoltatori individuali, afaceri de familie pe care sa le preia si sa le duca la nivelul urmator. “Fondurile de private equity sunt mai mult pe iesire decat pe intrare pe piata romaneasca. Anticipez ca vom mai vedea exit-uri. Sunt multe fonduri de investitii care se uita la piata romaneasca, dar nu au incheiat nicio tranzactie. Spre exemplu, am discutat cu oficialii unui fond din Polonia cu investitii din China dispus sa acorde finantari de 500 de milioane de euro”, spune Horea Popescu.

Avocatul CMS Romania a discutat recent cu mai multe fonduri de investitii cu sediul in Varsovia care prefera sa investeasca mai degraba in Polonia. De ce nu acolo si nu la noi? “La Varsovia exista un hub bun de servicii financiare, iar Polonia este o tara mai stabila politic decat Romania”, acesta a fost raspunsul primit de Horea Popescu din partea sefilor fondurilor de investitii.

M&A-ul in 2014? Suntem moderat optimisti.

Citeste si:
CMS Cameron McKenna: Piata de M&A va marca o crestere moderata in 2012
CMS Cameron McKenna: Piata de...

Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor realizate in Romania anul trecut a fost de aproximativ 1,18 miliarde euro, cifra similara cu cea din 2011 si in scadere usoara comparativ cu 2012, potrivit unui studiu al CMS si DealWatch, care estimeaza o crestere usoara in acest an.

In ceea ce priveste numarul tranzactiilor realizate pe piata locala anul trecut, acesta a crescut in special ca urmare a activitatilor desfasurate in sectorul financiar, manufacturier, energie, agricultura si TMT. Astfel, caracteristica generala a pietei locale ramane cresterea volumului tranzactiilor cu valoare redusa, noteaza raportul.

"Suntem moderat optimisti in ceea ce priveste estimarea noastra pentru 2014 si credem ca vom asista anul acesta la o usoara crestere a sectorului de fuziuni si achizitii. Ne bazam analiza noastra si pe ultimele luni ale anului 2013, cand aceasta crestere usoara s-a consolidat. Credem ca Romania are potentialul de a deveni o piata foarte atractiva in urmatorii ani", a declarat, intr-un comunicat Horea Popescu, partener si seful departamentului Corporate and M&A al firmei de avocatura CMS Romania.

La nivel de regiune, anul trecut, numarul de tranzactii anuntate cu o valoare de peste un milion de euro a scazut cu 2%, la un total de 2.555 de tranzactii. Dupa numarul de tranzactii, cel mai activ sector in 2013 a fost cel al serviciilor, cu 484 de deal-uri incheiate si reprezentand 19% din total. Sectorul minier (incluzand petrolul si gazele) a fost desemnat cel mai important in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, cu peste 23 de miliarde de euro reprezentand peste 20% din piata globala. Cea mai mare tranzactie din regiune a fost anuntata in ultimele zile ale anului, cand 30% dintre actiunile companiei rusesti de constructii Stroygazconsulting au fost tranzactionate la o valoare de peste 3,5 miliarde euro.

Citeste si:
Fuziunile și achizițiile s-au menținut la un nivel semnificativ în...
Fuziunile și achizițiile s-au...

Piata de fuziuni si achizitii din Rusia a reprezentat 31% din totalul tranzactiilor din Europa emergenta si 62% din valoarea totala a afacerilor in 2013. Polonia s-a clasat pe locul al doilea, cu o pondere de 14% din numarul de tranzactii, urmata de Turcia cu 13%.

Seviciile financiare au reprezentat peste 10% din totalul tranzactiilor din 2013, dar numarul de tranzactii bancare in regiune este probabil sa creasca in anii urmatori, intrucat creditorii din Europa de Vest se retrag spre a-si intari pozitiile si recapitaliza operatiunile din tarile de origine, iar bancile grecesti sunt obligate sa-si cedeze din active, mentioneaza studiul CMS-DealWatch.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri