Producatorii de carne din Romania au lansat campania “Taie TVA la carne”, prin care sustin reducerea TVA in industria de profil dupa exemplul din panificatie, aratand ca tara noastra se numara printre tarile cu cele mai mari taxe din Europa.

Potrivit datelor Pro Agro, doar in Danemarca TVA este mai mare decat in Romania, respectiv 25%. In schimb, in Uniunea Europeana, Romania se afla la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparatie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de sase ori mai mic.

Valoare TVA la carne in Europa

“Un calcul simplu arata ca daca un roman cu un salariu mediu net ar cheltui toti banii pe care ii castiga pe mancare, si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar (paine, cartofi, carne, fructe, lapte s.a.), pe cand un polonez isi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50”, sustin membrii Pro Agro.

Salariul mediu net Europa

Spre exemplu, un roman plateste 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cat plateste un polonez. “In acelasi timp, diferenta atat de mare intre TVA de la noi si TVA de la vecinii nostri europeni slabeste considerabil competitivitatea producatorilor romani. Lucrul acesta a fost dovedit la inceputul anului, atunci cand in Ungaria a fost micsorata cota TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%”, mai spun reprezentantii Pro Agro.

De asemenea, reducerea TVA la carne si produsele din carne reprezinta o solutie impotriva evaziunii fiscale, care in prezent depaseste 450 de milioane de euro.

De fiecare data cand TVA-ul a fost marit, a inflorit si evaziunea pe aceasta taxa. In 1998, TVA creste de la 18 la 22%, iar evaziunea pe TVA creste de la 4,4 la suta din PIB la 8,9%. In 2010, TVA creste de la 19 la 24 % evaziunea creste de la 8,0 la suta din PIB la 9,6 %. In mod asemanator, atunci cand valoarea TVA a fost redusa, s-a constatat o scadere a evaziunii fiscale. In anul 2000, taxa pe valoarea adaugata a fost micsorata de la 22% la 19%. Evaziunea pe aceasta taxa a plonjat de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB”, arata datele Pro Agro.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara anul trecut ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.

Sursa foto: Carne, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri