Cinci dintre membrii familiei lui Sandu Anghel, cunoscut ca si Bercea Mondial, respectiv sotia acestuia, doi fii, fiica si ginerele sau, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie din Constanta. Acestia au fost acuzati de santajarea lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu.

Potrivit unui comuniact al Directiei Nationale Anticoruptie, in rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca in 1 noiembrie 2013 Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, i-ar fi cerut lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, 280.000 de euro, in caz contrar amenintand cu dezvaluirea in presa a unor informatii compromitatoare, de coruptie, in care ar fi fost implicat acesta si familia sa, informeaza Mediafax.

In 26 martie 2014, Florin Anghel, impreuna cu mama sa, Fanica, l-au amenintat si pe Marian Capatana, martor in dosar, pentru a-l determina sa dea suma de 280.000 de euro sau sa isi transfere averea in proprietatea lor. Ulterior, in 26 mai si 29 mai, fiica lui Bercea, Izaura Anghel, concubinul acesteia, Marius Constantin, si fratele minor al femeii, Grinica Ion Anghel, au mers din nou la Mircea Basescu, cu aceleasi amenintari despre pretinsa implicare in infractiuni de coruptie, cu scopul de a-l determina sa ii dea cei 280.000 de euro.

Conform sursei citate, in 29 mai cei trei au primit 10.000 de euro de la Mircea Basescu, fiind prinsi in flagrant de procurorii anticoruptie. ”Raportat la aceasta infractiune de santaj, retinerea prevederilor privind circumstanta agravanta este justificata deoarece aceasta a fost comisa in forma de participatie a coautoratului de trei inculpati - Constantin Marius, Anghel Izaura si inculpatul minor Anghel Grinica Ion”, se mentioneaza in rechizitoriul DNA.

Mircea Basescu, somat de Bercea Mondial sa isi retraga acuzatia de santaj

Doua zile mai tarziu, la data de 31 mai, Florin Anghel i-a telefonat lui Mircea Basescu, din Penitenciarul Colibasi, unde executa o pedeapsa intr-un alt dosar, si i-a cerut sa isi retraga plangerea formulata si sa dea declaratii din care sa rezulte inexistenta faptei de santaj, astfel incat Marius Constantin sa fie pus in libertate prin admiterea contestatiei formulate impotriva incheierii de arestare a Tribunalului Constanta. Fiul lui Bercea Mondial a amenintat ca, in caz contrar, va dezvalui, prin intermediul presei, inregistrari care sa sutina implicarea acestuia in savarsirea unor infractiuni de coruptie.

Citeste si:
Capatana: Traian Basescu stia ca fratele sau luase bani de la Bercea
Marian Capatana sustine ca...

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au finalizat rechizitoriul si au dispus trimiterea in judecata a celor cinci inculpati. Astfel, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pentru santaj cu circumstante agravante, in stare de recidiva, iar concubina acestuia, Izaura Anghel, si fratele ei minor, Grinica Ion Anghel (17 ani), ambii aflati sub control judiciar, au fost trimisi in judecata pentru santaj cu circumstante agravante.

Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, a fost trimis in judecata pentru trei infractiuni concurente de santaj, dintre care una in stare de recidiva, in timp ce mama acestuia, Fanica Anghel, pentru savarsirea infractiunii de santaj.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta, cu propunerea mentinerii masurii arestarii preventive in cazul lui Marius Constantin si a masurii controlului judiciar in cazul Izaurei Anghel si a lui Grinica Ion Anghel.

Mita in familia Basescu

Tribunalul Bucuresti a decis, in 20 iunie, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Mircea Basescu, pentru trafic de influenta, si a lui Marian Capatana, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui presedintelui Traian Basescu.

Citeste si:
Fanica Anghel sustine ca Mircea Basescu a primit 600.000 euro
Sotia lui Sandu Anghel...

Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va judeca in 27 iunie dosarul, urmand sa decida definitiv daca Mircea Basescu si Marian Capatana raman in arest sau vor fi cercetati in libertate.

Mircea Basescu este acuzat ca in perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012 ar fi primit 600.000 de euro (in transe de 250.000 de euro si 350.000 de euro) de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Capatana, pentru a interveni la judecatori sa dispuna o solutie favorabila in dosarul in care Sandu Anghel era judecat pentru tentativa de omor, respectiv ca si-a injunghiat un nepot.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor, Mircea Basescu ar fi promis ca va interveni la judecatori sa dispuna fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

Citeste si:
Bercea Mondial, condamnat pentru tentativa de mituire in penitenciar
Bercea Mondial, condamnat la...
Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fiica lui Bercea Mondial: 300.000 de euro au ajuns la Traian Basescu