"In aceasta dimineata, am fost invitata in persoana (a se citi "cu mandat") de procurori la DNA pentru a oferi lamuriri. Ma surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel avand in vedere ca m-am aratat in permanenta dispusa sa colaborez cu anchetatorii si sa lamuresc lucrurile pe care le cunosc in diversele spete care se afla in analiza. Evident ca asa voi si proceda", a scris Elena Udrea pe Facebook.

Elena Udrea, acuzata de spalare de bani

Potrivit unor documente ale procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, obtinute de Mediafax, Elena Gabriela Udrea, fost ministru, in prezent deputat, era obligata sa isi declare averea, insa aceasta nu a notat, in declaratiile de avere din 2010, imprumuturile acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, in conditiile in care Udrea declara incasarea de dividende de la aceasta societate. "Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse - imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora", se arata in documentele citate.

Anchetatorii au probe ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, iar sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni ar fi fost utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor. "Din declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014 rezulta ca Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut de la Pescariu Dinu", au mai scris procurorii in documntele citate.

Potrivit Legii 656/2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor.

Citeste si:

Laura Codruta Kovesi: Elena Udrea, citata intr-un dosar mai vechi

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a declarat, joi, ca Elena Udrea a fost citata pentru a fi audiata intr-un dosar care este inregistrat de mai mult timp la DNA. "Este adevarat ca a fost citata (Elena Udrea - n.r.), pentru a fi audiata intr-un dosar care este inregistrat de mai mult timp in Directia Nationala Anticoruptie. Nu este un dosar nou", a spus Kovesi.

Procurorul sef al DNA a adaugat ca in acest moment nu pot fi date detalii cu privire la "calitatea procesuala" a Elenei Udrea.