Laura Codruta Kovesi sustine interviul la Consiliul Superior al Magistraturii pentru reinvestirea in functia de procuror-sef al DNA, avizul consultativ urmand sa fie trimis ministrului Justitiei, care va transmite propunerea presedintelui Klaus Iohannis, scrie News.ro.

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie trebuia sa sustina in 25 martie planul de management in fata membrilor Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dar interviul a fost amanat pentru luni, la cererea ministrului Justitiei, Raluca Pruna, care a trebuit sa plece la Bruxelles, la Consiliul Extraordinar de Justitie si Afaceri Interne convocat ca urmare a atentatelor din Belgia.

Kovesi va veni luni, la ora 10.00, in fata procurorilor din CSM pentru a prezenta realizarile din cei trei ani de mandat la DNA si obiectivele pentru urmatorii trei ani. Dupa interviul procurorului-sef al DNA, Sectia pentru procurori a CSM va trimite la Ministerul Justitiei avizul consultativ privind reconfirmarea in functie a Codrutei Kovesi.

Ministrul Justitiei anunta, la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, ca ia act de performanta sustinuta a institutiei si isi asuma propunerea de reinvestire a procurorului-sef Codruta Kovesi, pentru ca DNA sa aiba un management stabil.

Presedintele Klaus Iohannis declara, in 3 martie, ca a fost informat de propunerea ministrului Justitiei, trimisa Consiliului Superior al Magistraturii, de reinvestire la sefia DNA a Codrutei Kovesi, seful statului adaugand ca rezultatele acestei institutii vorbesc ”de la sine”.

Citeste si:
Ce spune Kovesi, despre acuzatiile lansate de Ghita
Kovesi, despre acuzatiile...

Kovesi: Cresterea continua a volumului de activitate al DNA - principala vulnerabilitate si cea mai mare provocare

In proiectul de management pentru un nou mandat de trei ani la conducerea DNA, Laura Codruta Kovesi arata ca principala vulnerabilitate si cea mai mare provocare pentru DNA este cresterea continua a volumului de activitate. Kovesi sustine ca este nevoie de noi ofiteri judiciari care sa efectueze interceptari telefonice si ambientale.

Kovesi a scris, in raportul de activitate, ca in mandatul sau "s-au facut analize periodice ale solutiilor de restituire sau achitare care au fost diseminate procurorilor DNA in vederea evitarii pe viitor a unor greseli de natura procedurala".

In opinia lui Kovesi, se impune continuarea masurilor de prioritizare a solutionarii dosarelor, "criteriile utilizate vizand valoarea prejudiciului, riscul prescrierii faptelor sau riscul ca prin intermediul functiei persoanei sa continue activitatea infractionala”.

In acelasi timp, Kovesi crede ca este necesara dezvoltarea Serviciului Tehnic, prin suplimentarea resurselor umane si materiale, dar si prin asigurarea unor forme de pregatire profesionala specifica.

Citeste si:
CSM ia masuri pentru apararea independentei justitiei
CSM ia masuri dupa acuzatiile...

"Astfel, pentru monitorizarea in timp real a comunicatiilor interceptate, pentru realizarea de supravegheri operative si inregistrari ambientale in spatii publice sau private, DNA are nevoie de noi lucratori de politie judiciara, autovehicule de diverse tipuri, logistica pentru efectuarea interceptarilor ambientale", se mai arata in document.

Kovesi consider ca prioritati in activitatea viitoare a DNA trebuie sa fie “continuarea investigatiilor importante pentru societate, a cauzelor de coruptie la nivel inalt, investigarea unor dosare complexe si un grad inalt de diversificare a cazuisticii penale”.

Kovesi: In trei ani de mandat s-au inregistrat cele mai impresionate cifre de la infiintarea DNA. Au fost trimisi in judecata de sase ori mai multi ministri si parlamentari in 2015 fata de 2012

Kovesi arata ca si-a indeplinit obiectivele stabilite la preluarea mandatului de procuror-sef al DNA, in cei aproape trei ani fiind inregistrate cele mai impresionate cifre de la infiintarea institutei.

Citeste si:
CSM acuza SS ca face presiuni asupra membrilor sai
CSM acuza SS ca face presiuni...

Astfel, in 2015, comparativ cu 2012, au crescut numarul rechizitoriilor cu 52,56 la suta si numarul inculpatilor trimisi in judecata cu 51,93 la suta, iar procentul de achitari a scazut la 7,63 la suta.

De asemenea, in 2015 au fost trimisi in judecata de peste sase ori mai multi ministri si parlamentari decat in 2012, respectiv un prim-ministru, cinci ministri, 16 deputati si cinci senatori, “cel mai mare numar de demnitari investigati de DNA intr-un an”.

In perioada mai 2013 – martie 2016, DNA a cerut avize de la Parlament pentru arestarea a 17 deputati, patru senatori si un judecator al Curtii Constitutionale. Alte 24 de cereri au vizat incuviintarea urmaririi penale pentru un prim-ministru, trei ministri si 14 fosti ministri.

In ultimii trei ani a crescut cu 49,70 la suta si numarul persoanelor trimise in judecata care au ocupat functii de conducere si control in sistemul public. In 2015, comparativ cu 2012, s-a triplat numarul primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene trimisi in judecata.

Anul trecut, DNA a luat masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro, cea mai mare valoare de la infiintarea institutiei.

Numarul condamnatilor in dosarele DNA a crescut cu 30,96 la suta in 2015 fata de 2012, iar pentru prima data in ultimii trei ani, procentul de achitari a scazut la 7,63 la suta, aproape la jumatate fata de 2012.

Kovesi mai arata in raportul de activitate ca independenta procurorilor reprezinta o conditie esentiala pentru asigurarea impartialitatii activitatii DNA, de aceea printre prioritatile din mandatul sau de procuror-sef s-au aflat respingerea oricaror intentii sau actiuni care aduceau atingere statutului procurorilor sau vizau discreditarea ori intimidarea acestora.

“Consolidarea unui corp de procurori si politisti cu experienta in finalizarea investigatiilor complexe si pregatiti sa reziste unor presiuni unice pentru sistemul judiciar reprezinta una dintre cele mai importante realizari ale mandatului. Mentinerea acestei culturi institutionale reprezinta o conditie esentiala pentru a asigura in continuare eficienta luptei anticoruptie”, mai arata Kovesi in Proiectul managerial si raportul de activitate.

Aproape de al doilea mandat la conducerea DNA, dupa doua mandate succesive de procuror general al Romaniei

Codruta Kovesi are aproape 21 de ani de experienta ca procuror: 1995-1999 –la Parchetul Judecatoriei Sibiu, 1999- 2000 - la Parchetul Tribunalului Sibiu, 2000-2002 - procuror sef al Biroului de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate din Parchetul Tribunalului Sibiu, 2002-2004 - procuror sef al Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din Parchetului Tribunalului Sibiu, 1 septembrie 2004 - 1 decembrie 2004 - procuror sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din aceeasi structura de parchet, 2004-2006 - DIICOT Sibiu, institutie pe care a condus-o in 2006.

In 2 octombrie 2006, Kovesi a fost numita procuror general al Romaniei, functie pe care a ocupat-o timp de doua mandate, pana in 2012. In octombrie 2012, Kovesi a ocupat functia de Inalt reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana. Mandatul trebuia sa fie de trei ani, dar a fost intrerupt in mai 2013, cand a fost numita procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Kovesi ar putea ramane la conducerea DNA pana in 2019. Ministrul Justitiei a propus reinvestirea ei in functie, iar presedintele Klaus Iohannis, caruia ii revine atributia numirii in functie, considera ca rezultatele procurorului-sef al DNA “vorbesc de la sine”.

Procurorul-sef al DNA este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. Seful statului poate refuza motivat numirea in functia de conducere.

Potrivit declaratiei de avere din iunie 2015, Codruta Kovesi are un apartament cu doua camera in Bucuresti, in suprafata de aproape 55 de metri patrati, cumparat prin credit ipotecar in 2007.

Procurorul sef al DNA nu are alte proprietati imobiliare si nici masina, nu are plasamente si investitii directe si nici nu a dat imprumuturi a caror valoare sa depaseasca 5.000 de euro.

Kovesi are doua conturi in euro, unul de 7.312 si celalalt de 19,66, precum si un cont in lei in care are suma de 13.596 de lei.

De asemenea, potrivit declaratiei de avere, pana in 2033 trebuie ca achite doua credite, unul din 2007, de 30.000 de euro si celalalt din 2008, de 45.000 de euro

Codruta Kovesi a castigat in 2014, din salariul de procuror-sef al DNA, 147.012 lei.

Sursa foto: MediafaxFoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Retrospectiva 2018: Klaus Iohannis, la al patrulea an de mandat
Setari Cookie-uri