Vlad Balan este Manager Deloitte - Suport in tranzactii & reorganizare | Consultanta Financiara

In masura in care nu sunt identificate riscuri majore care pot genera abandonarea procesului si a tranzactiei (asa numitele „deal breakers”), un aspect important al scopului oricarui due diligence financiar il reprezinta calcularea unor ajustari ale indicatorului de performanta EBITDA (profitul din exploatare, din care excludem efectele amortizarii mijloacelor fixe). Acest indicator este deseori folosit in mecanismul de estimare a valorii companiei tinta, care reprezinta punctul de pornire in negocierea pretului tranzactiei. Valoarea companiei tinta se poate estima inmultind EBITDA cu un multiplu de piata, care poate sa difere in functie de industrie, specificul companiei, sau piata geografica in care isi desfasoara activitatea. Asadar orice ajustare a EBITDA poate avea un efect multiplicator asupra pretului tranzactiei.

Este important de retinut ca EBITDA nu este definit sau prezentat in standardele internationale de raportare financiara (IFRS), si nici nu exista standarde clare, definite, sau orice fel de literatura de specialitate care sa stabileasca modalitatea de calcul a ajustarilor asupra EBITDA. Totusi, acest indicator care reflecta performanta financiara a unei companii, este esential in fundamentarea deciziilor de M&A, datorita modalitatilor reduse de a fi manipulat de diverse artificii contabile.

Ajustarile EBITDA sunt calculate pentru a elimina eventualele efecte care denatureaza rezultatele reale a unei companii. Acestea pot fi clasificate in mai multe categorii, dintre care cele mai importante sunt Ajustarile de normalizare, Pro Forma si Run Rate.