Fostul viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis in judecata miercuri, de DNA, pentru ucidere din culpa in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina.

Acuzatiile in cazul fostului procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu, cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu, au fost clasate ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata afaceristul Petre Mazilu si societatea administrata de acesta, GENERAL MPM ImpexSRL, pentru acuzatiile de ucidere din culpa. Este vorba de firma care a sapat groapa in care a cazut cu motocicleta Bogdan Gigina.

Acesta este cel de-al doilea dosar in care Gabriel Oprea a fost trimis in judecata. Fostul vicepremier mai este judecat in dosarul achizitiei unui autoturism de lux din fondurile DIPI.

De ce s-au clasat acuzatiile de abuz in serviciu

Procurorii DNA au aratat ca au clasat acuzatiile de abuz in serviciu, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, in cazurile lui Gabriel Oprea si Tiberiu Nitu, fost procuror general al Romaniei. Motivul: cei doi fusesera pusi sub acuzare pentru incalcarea unui Regulament, aprobat prin Hotarare de Guvern, fiind vorba de legislatie secundara.

Citeste si:
Oprea, despre cazul politistului Gigina: Accident speculat politic
Gabriel Oprea, despre cazul...

Oprea fusese cercetat pentru doua infractiuni de abuz in serviciu, iar Nitu pentru complicitate la abuz in serviciu.

"Cu privire la faptele de abuz in serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicitatii) retinute in sarcina ultimilor doi mentionati, pe parcursul urmaririi penale a aparut Decizia nr. 406/2017 a Curtii Constitutionale care a dus la abrogarea partiala a infractiunii de abuz in serviciu, in sensul cadoar incalcarea acelor atributii de serviciu prevazute de legislatia primara (lege ori ordonanta a guvernului) poate constitui element material al infractiunii de abuz in serviciu, nu si incalcarea unor alte acte normative, cum sunt hotararile Guvernului", a explica DNA ordonanta de clasare

Procurorii au mai explicat ca avand in vedere ca, in situatia de fata, dispozitiile legale incalcate au fost cele prevazute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 1391/2006, asadar sunt din legislatia secundara (hotarare a Guvernului), in cauza nu mai sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu.

Dulgherul care a semnalizat groapa

Procurorii au mai clasat acuzatiile si in cazul unui angajat de la General MPM, Adrian Corcodel, care fusese cercetat pentru ucidere din culpa. Motivul: acesta a fost pus de sefii sai sa realizeze semnalizarea rutiera a gropii, desi avea pregatirea de dulgher.

Citeste si:
Ancheta in cazul mortii politistului Bogdan Gigina, finalizata de DNA
Ancheta in cazul mortii...

"Fata de modalitatea total defectuoasa in care s-a realizat, in cadrul persoanei juridice inculpate General MPM Impex SRL, pregatirea profesionala a lui Corcodel Adrian cu privire la modalitatea in care trebuia conceputa si realizata semnalizarea rutiera, (tinand cont si de pregatirea sa profesionala, aceea de dulgher), nu se poate retine culpa acestuia in producerea accidentului rutier", mai arata DNA.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Moartea politistului Bogdan Gigina: poate incepe judecata pe fond