Daca saptamana trecuta nu s-a inscris niciun candidat pentru functia ocupata anterior de Laura Codruta Kovesi, spre finalul perioadei de inscrieri aveam deja 4 candidati la sefia DNA.

Mai mult sau mai putini cunoscuti, in functie de importanta dosarelor instrumentate, cei patru dispusi sa-i urmeze Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA sunt:

  • Marius Iacob - procurorul sef adjunct al DNA;
  • Florentina Mirica - procuror-sef serviciu la Sectia de combatere a coruptiei din cadrul DNA;
  • Cristian Lazar de la Parchetul General;
  • Elena Grecu, procuror DNA.

Intr-o scurta discutie cu jurnalistii, in jurul orei 16:30, ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat ca pana la 17:30 inca e deschisa lista si putem avea si alte candidaturi. Rugat sa comenteze CV-urile celor care s-au inscris pana acum in cursa pentru sefia DNA, dintre care unii anchetati de Inspectia Judiciara, Toader a avut un singur raspuns: "nu ma antepronunt", potricit Ziare.com!

Iata cateva informatii despre fiecare dintre cei care candideaza la sefia DNA

Florentina Mirica

Florentina Mirica a fost prima dintre cei care si-au depus candidatura la Ministerul Justitiei, luni dimineata la ora 10:00. Ea conduce de mai multi ani Serviciul de combatere a coruptiei in justitie, din cadrul DNA.

In prezent, ea este delegata pe aceasta functie pana in noiembrie 2018. Este vorba despre serviciul care practic va ramane fara obiect dupa intrarea in vigoare a noii Legi 304/2004 privind organizarea judiciara. Motivul: infractiunile savarsite de magistrati vor fi luate de la DNA si mutate la Parchetul General, unde va fi infiintata Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

Printre rechizitoriile de rasunet facute de Mirica se numara cel in cazul fraudei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), dosarul Limuzina - Gabriel Oprea sau procesele deschise mai multor magistrati acuzati de coruptie.

Marius Iacob

Procurorul DNA Marius Iacob a fost adjunctul fostei sefe Laura Codruta Kovesi. El a fost de altfel si printre zecile de procurori care au fost prezenti la ultima conferinta a lui Kovesi la DNA, dupa ce Iohannis a anuntat ca o demite din functie.

Iacob si-a inceput cariera ca procuror criminalist si e cunoscut pentru instrumentarea dosarului Elodia. El a condus Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General, timp de sapte ani, pana in 2013, cand a fost numit adjunctul lui Kovesi la DNA.

Inainte de a fi procuror criminalist, acesta a fost directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Iacob a fost insa vizat de o actiune disciplinara declansata de Inspectia Judiciara, alaturi de Laura Codruta Kovesi.

Cristian Lazar

Cristian Lazar este procuror sef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Lazar a fost propus pentru aceasta functie in octombrie 2015 de ministrul Justitiei de atunci, Robert Cazanciuc si este magistratul care a respins contestatia la rezolutia de neincepere a urmaririi penale in cazul de plagiat al lui Victor Ponta.

Elena Grecu

Ultimul nume inscris in cursa pentru sefia DNA este al Elenei Grecu, fost procuror-sef la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, in prezent sef de serviciu in DNA.

Elena Grecu este procuror din cadrul DNA si inainte a fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta din 2009 pana in 2016.

Elena Grecu lucreaza din 2015 ca sefa a Biroului Juridic al DNA, structura centrala.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri