Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pentru ocuparea functiei de procuror-sef al DNA, trebuia sa sustina, joi, interviul in fata Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, insa sedinta s-a amanat pana pe 8 octombrie, noteaza Ziare.com.

Decizia de a amana interviul a fost luata dupa ce procurorul general a cerut Inspectiei Judiciare verificarea Adinei Florea privind incidentul de securitate, in urma caruia o copie a Protocolului SRI-Ministerul Public a ajuns la Darius Valcov. Documentul a fost scurs din Parchetul Curtii de Apel Constanta, unde lucreaza Adina Florea.

" Nu inteleg ce se urmareste cu acest protocol. Verificarile din dosarul penal ar trebui facute de alta structura, DIICOT sau parchet de curte de apel, nu de Parchetul General, condus de procurorul general. Acesta ar putea fi subiectiv si ar putea afecta ancheta.

Repet, nu am nicio legatura cu acest protocol. Ramane la aprecierea dumneavoastra daca amanati interviul", a tinut sa precizeze Florea.

Discutii in contradictoriu intre Toader si Lazar

Tudorel Toader l-a acuzat pe Lazar de tergiversare, spunand ca procurorul general a depus alaltaieri sesizare ca exista suspiciuni privind posibile abateri disciplinare in cazul Adinei Florea. Acesta a solicitat continuarea procedurii si audierea candidatei pentru sefia DNA.

"Cum de aceasta adresa privind incidentul de securitate a aparut la MJ, a aparut la dumneavoastra, exact pe 25 septembrie. Adica nu ieri, alaltaieri, adica inainte de audierea de astazi?", spune Toader.

Toader a aratat ca in acest moment nu exista un dosar deschis in rem sau in personam in care este implicata Adina Florea.

La polul opus, Augustin Lazar a declarat ca verificarile privind incidentul de securitate s-au produs inaintea depunerilor candidaturilor pentru sefia DNA.

"Exista un dosar care priveste fapta de manipulare neglijenta a unor documente de stat. El a fost deschis inainte de a se face publica lista candidatilor pentru DNA. Nici acum nu putem spune, pana cand acel dosar va fi solutionat. Nimeni nu a deschis vreun dosar in considerarea cuiva. Noi traim intr-un stat de drept si o justitie corecta a UE. Toti vrem sa se stie adevarul si vrem sa se dea un termen scurt pentru ca IJ sa poata clarifica si sa facem pasi pe aceasta procedura.

Nu este lipsit de importanta care este portretul etic al unui candidat care vrea sa ocupe o importanta functie in Ministerul Public", a tinut sa precizeze Lazar.

Critica la adresa DNA

In proiectul cu care a candidat la selectia de la Ministerul Justitiei, Adina Florea considera ca, pe langa lucrurile bune, in activitatea procurorilor anticoruptie din ultimii ani s-au inregistrat si destule abateri de la rigorile statului de drept, potrivit Agerpres.

"In ultimii ani, Romania a facut pasi importanti in lupta impotriva coruptiei, atat evaluarile externe, cat si analizele interne reflectand rezultatele consistente in acest domeniu, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (...) jucand un rol central prin activitatea desfasurata in mod constant.

Fara a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat in ultimii ani, un bilant necosmetizat al activitatii DNA pune in lumina destule, daca nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept", sustine Adina Florea in proiectul managerial.

In opinia sa, atat in activitatea procurorilor cu functii de executie, cat si in activitatea celor cu functii de conducere, inclusiv "la nivel de varf", au existat manifestari care "s-au indepartat simtitor de la abordarea profesionista, echilibrata, in contrast cu statutul profesiei, iar uneori chiar in conflict cu legea".

"Asa s-a ajuns ca, prin contributia conjugata a unor membri ai corpului profesional din DNA, sa se recurga, caz fara precedent, la revocarea procurorului-sef al Directiei pentru exercitarea discretionara a functiei si deturnarea activitatii de la combaterea coruptiei si a institutiei DNA de la rolul sau constitutional si legal", arata procuroarea.

Avizul CSM este consultativ

Adina Florea este procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, in prezent delegata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta.

Potrivit CSM, pe 2 octombrie, avizul consultativ cu privire la propunerea ei ar urma sa fie transmis catre Ministerul Justitiei.

Propunerea ministrului Justitiei va fi inaintata, conform legii, presedintelui Romaniei in vederea numirii in functia de conducere.

Functia de procuror-sef al DNA a devenit vacanta dupa ce Laura Codruta Kovesi a fost revocata printr-un decret emis pe 9 iulie de presedintele Klaus Iohannis, care a pus in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale.

Sursa foto: Cugetliber.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri