In timp ce PSD anunta o miscare de ultim moment si vrea sa conteste la Curtea Europeana de Justitie raportul MCV, Curtea Constitutionala a Romaniei declara ca recomandarile Comisiei Europene sunt obligatorii pentru tara noastra, ca urmare a unei decizii din 2012, potrivot Digi24.

La finalul anului 2011, pentru a transpune in legislatie o obligatie din MCV referitoare la consolidarea Inspectiei Judiciare, a fost amendata legea care reglementeaza organizarea CSM si a IJ, care functioneaza in subordinea CSM. A fost introdusa la momentul respectiv mai multa autonomie pentru Inspectie, dar si o serie de evaluari anuale care urmau sa fie supuse atentiei plenului CSM.

Modificarea a fost contestata la CCR de un grup de parlamentari PSD, iar decizia CCR a venit in ianuarie 2012. Atunci Curtea a respins sesizarea facuta de social-democrati tocmai cu acest argument, ca obligatiile impuse Romaniei prin rapoartele MCV trebuie transpuse de tara noastra, pentru ca sunt obligatii pe care ni le-am asumat odata cu aderarea si care sunt mentionate si in Constitutie.

Decizia de atunci a CCR revine in discutie in contextul in care in raportul MCV de ieri sunt impuse Romaniei opt noi obligatii.

CCR despre respectarea MCV: Curtea constata ca, prin Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui Mecanism de Cooperare si Verificare (...) s-a retinut ca au fost identificate de Comisie „chestiuni ramase nerezolvate, in special in ceea ce priveste responsabilizarea si eficienta sistemului judiciar”. Calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie.

Judecatorul Cristi Danilet confirma acest lucru

CCR a decis inca din 2012 ca implementarea recomandarilor MCV este obligatorie. „Inainte ca cineva sa spuna o prostie, reamintesc ca recomandarile MCV sunt obligatoriu de implementat in Romania, in virtutea normelor constitutionale. O spune insasi CCR in decizia nr. 2/2012 la pct. IV”, scrie Danilet, pe contul sau de Facebook.

Cum poate fi contestat raportul MCV?

Liviu Dragnea isi doreste ca raportul MCV sa fie contestat de Guvern, iar aceasta contestatie sa fie facuta de ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Liderul PSD a discutat despre contestarea raportului MCV si cu premierul Romaniei, scrie Digi24.

Pana in acest moment, exista doua variante pentru aceasta contestatie: fie ministrul Justitiei contesta raportul MCV, fie o face un secretar de stat din Ministerul de Externe care are in atributiile sale aceasta relatie cu Curtea Europeana de Justitie.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri