Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei i-a trimis joi o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis prin care il indeamna sa actioneze de urgenta si energic pentru ca statul de drept sa nu fie acaparat complet si ireversibil de grupul de politicieni cu probleme penale care controleaza astazi puterea politica din Romania, potrivit G4Media.

Macovei ii solicita lui Klaus Iohannis sa il inlocuiasca pe judecatorul CCR Petre Lazaroiu, sa evalueze atent propunerea pe care o va face Tudorel Toader pentru sefia DNA si sa faca tot posibilul pentru a impiedica intrarea in vigoare a modificarilor aduse legii privind organizarea judiciara, pe care a promulgat-o zilele trecute scuzandu-se ca nu mai are nicio modalitate de a se opune.

De asemenea, aceasta ii atrage atentia ca nu poate astepta "un nou moment in care sa spuneti: „am epuizat, din pacate, toate caile constitutionale pe care le am la dispozitie”".

Scrisoarea integrala transmisa de Monica Macovei presedintelui Klaus Iohannis:

Constitutia si cele peste 6 milioane de romani care v-au votat va indreptatesc sa actionati de urgenta si energic pentru ca statul de drept sa nu fie acaparat complet si ireversibil de grupul de politicieni cu probleme penale care controleaza astazi puterea politica din Romania.

Constitutia, prin art.80 alin 2, va confera rolul important de a veghea „la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice”. In acest scop, Presedintele „exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”. Art. 86 va confera dreptul de a „consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita”. Iar art. 87 alin. 2 va da dreptul sa conduceti sedintele Guvernului la care decideti sa participati.

Consider ca pastrarea si garantarea independentei justitiei si a statului de drept functional, in care legile se aplica si se respecta, iar legea este egala pentru toti, si eliminarea oricaror surse de presiune asupra justitiei si de subordonare a judecatorilor si procurorilor sunt o problema „urgenta si de importanta deosebita”.

Reamintesc ca, din momentul in care coalitia guvernamentala a inceput modificarea legilor justitiei si a Codurilor penale, mii de procurori si judecatori au semnat petitii prin care solicitau renuntarea la aceste modificari, sute de mii de romani au iesit in diferite momente in strada in toata tara, in semn de protest, iar ambasadele statelor membre UE si NATO s-au pozitionat public si asumat impotriva oricaror incercari de slabire a statului de drept in Romania.

In ultima perioada, au aparut elemente obiective care pun sub semnul intrebarii modul in care legile au fost modificate in Parlament si in care s-au luat anumite decizii de Curtea Constitutionala.

Va prezint doua din aceste situatii:

  1. Decizia nr. 136/2018 din 20 martie 2018, publicata in Monitorul Oficial din data de 4 mai 2018, a statuat ca prevederea legala care permitea prelungirea mandatului unui judecator al CCR peste cei 9 ani prevazuti de Constitutie este neconstitutionala. Din acel moment, Curtea Constitutionala insasi se afla intr-o stare neconstitutionala, deoarece judecatorul Petre Lazaroiu, numit in 8 iunie 2010 ca judecator la CCR la propunerea Administratiei Prezidentiale, dupa ce acesta se afla deja la CCR din 16 septembrie 2008, pe un rest de mandat, a depasit, in mod evident, mandatul de 9 ani. De atunci, judecatorul Lazaroiu a continuat sa participe la sedinte si sa decida in cazuri importante, cum ar fi conflictul institutional privind revocarea procurorului sef al DNA si legile justitiei. Mai mult, pe 12 iulie 2018, a fost publicata in Monitorul Oficial legea 168/2018, prin care s-a abrogat inclusiv art. 68 alin. 3 din Legea 47/1992 privind functionarea CCR, care permitea unui judecator CCR sa adauge un mandat plin de 9 ani la un rest de mandat.
  2. Comisia de la Venetia a publicat, pe 13 iulie 2018, raportul preliminar pe modificarile aduse celor 3 legi ale justitiei. Concluziile Comisiei de la Venetia indica subordonarea politica a justitiei prin modificarile aduse in Parlament de coalitia guvernamentala. Comisia de la Venetia recomanda: (1) mentinerea procedurii de numire si revocare a procurorilor cu functii de conducere la Parchetul General, DNA si DIICOT, prin pastrarea rolului Presedintelui si al CSM, mai ales ca, intr-o decizie din 2005, CCR a declarat constitutionala aceasta procedura. In plus, partea tehnica a MCV cere mentinerea procedurii de numire si revocare adoptate in 2005; (2) reevaluarea deciziei de infiintare a Sectiei speciale de ancheta pentru magistrati; (3) scoaterea din lege sau clarificarea modificarilor care permit procurorilor ierarhic superiori sa invalideze solutiile procurorilor de caz pe motiv ca sunt neintemeiate; (4) eliminarea restrictiilor privind libertatea de expresie a magistratilor; (5) renuntarea la pensionarea timpurie a magistratilor. Unele dintre aceste modificari sunt incluse in noua Lege privind organizarea judiciara, pe care deja ati promulgat-o.

Avand in vedere aceste argumente, va solicit, domnule Presedinte:

  • sa propuneti de indata un judecator la Curtea Constitutionala, in locul judecatorului Petre Lazaroiu aflat in afara mandatului de 9 ani;
  • sa evaluati cu atentie deosebita propunerea ministrului Justitiei privind noul procuror-sef al DNA si sa analizati modul in care reactioneaza persoana propusa la interviul public de la CSM, inclusiv informatiile publice furnizate de investigatiile jurnalistice. In acest context, este regretabil ca ati fost de acord cu numirea procurorului-sef DIICOT, in ciuda protestului procurorilor din cadrul DIICOT si a solicitarii pe care acestia v-au adresat-o de a respinge propunerea, a informatiilor publice din presa si prestatiei de la interviul din CSM;
  • sa participati la sedintele de Guvern si sa le conduceti pentru a initia discutarea si adoptarea prevederilor legale pentru ca modificarile la Legea privind organizarea judiciara, deja promulgate, sa nu intre in vigoare pana cand acestea nu sunt puse in acord deplin cu Constitutia si cu recomandarile Comisiei de la Venetia;
  • sa cereti Avocatului Poporului sa intervina pentru apararea statului de drept si sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile aduse Legii privind organizarea judiciara, deja promulgate;
  • sa mediati o intalnire intre asociatiile judecatorilor si procurorilor, inclusiv a celor care nu au fost acceptate la discutiile din Comisia parlamentara care a modificat legile justitiei si Codurile penale, ICCJ, Ministerul Public, CSM si reprezentanti ai majoritatii politice si opozitiei din Parlamentul Romaniei.

Consider ca milioanele de romani care v-au votat si milioanele de romani care au inteles pericolul pe care coalitia guvernamentala il reprezinta pentru functionarea statului de drept in Romania va dau dreptul moral si democratic sa actionati rapid si energic pentru apararea independentei justitiei si a magistratilor, pentru respectarea legii.

In numele acestor romani, nu puteti astepta un nou moment in care sa spuneti: „am epuizat, din pacate, toate caile constitutionale pe care le am la dispozitie”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri