2 Iunie 2014

"La joaca" cu sefii marilor companii: hobby-urile managerilor de top



Conduc unele din cele mai puternice companii din Romania. Au responsabilitati uriase si un program incarcat, insa in acelasi timp creeaza un echilibru intre viata profesionala si cea pesonala. Isi fac timp si pentru pasiunile pe care unii dintre ei le au inca din copilarie. In contextul zilei de 1 iunie, WALL-STREET.RO va prezinta hobby-urile managerilor de top din Romania.

Dan Sucu: Pescuitul iti educa rabdarea

„Daca este vorba de un loc special care sa ma incante, acesta este Delta Dunarii. Am inceput sa merg in Delta in 2000. Este singurul loc din lume in care deconectarea este totala odata ajuns acolo. Am inteles ca o astfel de deconectare iti poate salva viata, iar pescuitul iti educa rabdarea, o calitate necesara in business", a declarat Dan Sucu, proprietarul Mobexpert.


"Vanatoarea de harti vechi", pasiunea lui Ovidiu Sandor

Ovidiu Sandor detine peste 200 de harti vechi, care dateaza din secolul XV pana la mijlocul secolului XIX si chiar a avut acum cativa ani o expozitie la Muzeul Cotroceni.

Care este cea mai interesanta poveste vizavi de o achizitie? “Ca orice colectionar am multe povesti. Acelasi gen de povesti ca si pescarii si vanatorii: cum ai prins pestele cel mare”, spune glumind Sandor, care mentioneaza ca ii este greu sa selecteze o istorisire si imi spune ca exista harti unde negocierile dureaza si 10 ani pana sa ajungi in posesia lor, adica “trebuie sa afli unde sunt, sa te intalnesti cu colectionari, sa dezvolti o relatie si sa astepti momentul cand cel care detine acel obiect este pregatit sa se desparta de el”. Il intreb imediat daca si in cazul lui a existat o "negociere" de 10 ani si imi marturiseste ca da, chiar a stat 10 ani pana sa cumpere o harta de la un roman stabilit in strainatate, completand “sunt harti pe care le-as vrea si pentru care trebuie sa astept 20-30 de ani sa apara pe piata”.

Astfel, rabdarea face parte din arsenalul colectionarului plecat la vanatoare. “Sa fii colectionar nu este atat de simplu ca “ai bani si cumperi ceva”, presupune rabdare, timp ca sa studiezi, sa cauti, sa intalnesti oamenii din domeniu si foarte mult studiu. Cand ajung la Londra, spre exemplu, incerc sa imi rup o parte din zi pentru a merge la British Library, unde exista una dintre cele mai importante colectii de harti din lume. Asta si este frumusetea colectionatului, nu sa le ai pe un perete sau intr-un sertar sau seif, ci toata experienta. Cel putin pentru mine din acest motiv este atractiva activitatea de colectionar”, a explicat Ovidiu Sandor, care si-a inceput colectia de harti in urma cu circa 15 ani.

Ce l-a determinat sa colectioneze? Raspunde sincer ca nu stie. “De mic copil am avut o fascinatie fata de harti. La un moment dat am primit cadou de la parinti un atras geografic tiparit in RDG, care era la o calitate mult mai buna. Imi amintesc ca atunci cand citeam, pe vremea aceea nu puteam calatori, aveam atlasul si hartile langa mine ca sa pot urmari pe unde calatoreau personajele din carti”, isi aminteste Sandor.


Semi-alpinism pe trasee mai putin cunoscute, una din pasiunile lui Ion Sturza

Omului de afaceri Ion Sturza ii place sa citeasca in timpul liber...cate 4-5 carti in acelasi timp.

"Una dintre ele este Diplomatia lui Henry Kissinger. Insa o carte pe care orice basarabean ar trebui sa o citeasca este <<Amintirile lui Radu Rosetti>> despre Moldova la inceput de secol 20", afirma Sturza. De asemenea, calatoreste, mai ales la munte."Clasic, in Austria. Fac semi-alpinism pe trasee mai putin cunoscute".


Bogdan Enoiu joaca tenis de la 10 ani

Tenisul, un sport pe care il practica “de mult, de mult”, de la zece ani este una dintre activitatile preferate de publicitarul Bogdan Enoiu in timpul liber. In fiecare zi joaca tenis o ora si jumatate-doua. “Eu joc doar cu un singur partener, cu CTP (n.red.: jurnalistul Cristian Tudor Popescu). De 13 ani, din 1999 joc cu domnul Popescu”, afirma Enoiu.


Sahul, ca experienta formatoare pentru Francisc Peli

Francisc Peli, partener al casei de avocatura PeliFilip joaca sah din clasa a-II-a si practica avocatura de business de 15 ani.

“Sahul, pasiunea copilariei mele, a inceput in clasa a II-a. Am urmat cursuri de sah pana in clasa a-VIII-a si a fost o experienta formatoare. Sahul trebuie sa intervina in momentul in care mintea unui copil se cristalizeaza si ideal este sa te apuci de acest sport la 5-6 ani. Sahul mi-a fost de folos, chiar daca nu am fost un varf si nu am facut performanta”, spune Francisc Peli.


Un meci de crichet din cand in cand, de nerefuzat pentru Ahmed Hassan

Lui Ahmed Hassan, seful Deloitte, ii face placere sa joace crichet, mai ales ca sportul devine tot mai popular in tara noastra. Iarna joaca in corturi de tenis, ba chiar organizeaza turnee cu cele sase echipe din Romania. Incearca sa promoveze crichetul in Romania, iar pentru o popularizare mai eficienta fiecare echipa trebuie sa aiba cel putin doi jucatori romani. Crichetul se joaca intre doua echipe a cate 11 jucatori. In timp ce o echipa bate mingea, incercand sa realizeze cat mai multe alergari, un sportiv de la cealalta echipa arunca mingea (bowler), facand asta astfel incat sa i-o dea jucatorului care o prinde (din spatele celui care o bate) si impiedicand echipa oponenta sa marcheze. “Eu sunt unul dintre cei din spate, caci nu pot arunca mingea foarte tare”, spune Ahmed Hassan, adaugand ca prefera sa nu amestece sportul cu afacerile, chiar daca uneori mai joaca si cu clientii sai.


Sporturile motorizate, un mod de destindere pentru Marius Pandel

"Imi plac toate sporturile motorizate. Imi place sa merg cu ATV-ul, si eu si Cristian merge des cu ATV pe munte. Imi place sa merg pe stadion la meciuri importante, ca cele din Champions League. Anul acesta nu am timp, insa mi-as fi dorit sa merg la Campionatul Mondial. Imi plac si barcile si chiar ne gandim sa luam una pentru hotelul din Corfu", a explicat Marius Pandel, seful Christian Tour.


Sport aproape in fiecare zi pentru Ahmet Buyukhanli

“Merg cel putin de patru ori pe saptamana in afara weekend-ului cu bicicleta. Imi place sa schiez si pe apa si pe zapada. Schiul nautic este sportul meu preferat. Acum merg in Snagov, dar sper ca de anul acesta sa il pot practica chiar in Cosmopolis (proiectul rezidential dezvoltat de companie, in care managerul locuieste-n.r.)”, a spus Ahmet Buyukhanli managerul Opus Land.


Vacante cu un strop de spontaneitate, asa isi petrece timpul liber cu familia Marcin Lapinski

"Imi place sa alerg, ne place sa calatorim. Marele nostru plan pentru anul acesta este sa incepem sa vizitam Romania. Ne dorim sa mergem in Sinaia, Bran, Brasov, Sibiu, Delta Dunarii. Vrem sa cunoastem tara si sa o intelegem mai bine", a declarat Marcin Lapinski, seful Skanska Property.


Ilinca Paun a revenit la pasiunile din adolescenta

Timpul liber Ilinca Paun, sefa Colliers, si-l petrece cu copii, merge la inot, din cand in cand se duce si la sala si canta la chitara, o pasiune din adolescenta la care a revenit acum.

„Eu cant la chitara, sotul meu la baterie, iar fiica mea este cu pianul”, spune Ilinca. „Incerc sa citesc cat mai mult atat carti de management, cat si pentru zona persanala”, mai spune Ilinca Paun. Unul dintre autorii sai preferati este Malcolm Gladwell.Pe langa pasiunea pentru muzica, ii plac si sporturile extreme: a sarit cu parasura, a facut rafting si rapel si nu rateaza nicio ocazie sa incerce ceva din aceasta zona, in special atunci cand este in vacanta.




Citeste si