In Iordania lucrurile se impart simplu in doua: capitala si destinatii de vacanta. In capitala traieste jumatate de tara, iar destinatiile de vacanta, mai ales Marea Moarta, traiesc in pustiu.

Probabil si pentru tine Iordania a insemnat pana acum doar orasul antic Petra. Dar incet-incet Iordania incepe sa-si dea jos valul, si la propriu, si la figurat, si te lasa sa descoperi misterul unei destinatii mult prea relaxate pentru o tara araba. Atat de relaxata incat timpul trece enervant de greu. Ceea ce este bine, nu?!, mai ales cand esti intr-un concediu de o saptamana la Marea Rosie si Marea Moarta si vizitezi ce poti gasi doar in Iordania: desertul Wadi Rum, Petra, Betania, ruinele din Jerash sau Madaba.

Cand am primit invitatia in Iordania, am verificat repede unde se afla pe harta. Sta ascunsa in Orientul Mijlociu, inconjurata de Siria (nord), Irak (nord-est), Arabia Saudita (sud-est) si Israel (vest). Dar Iordania este o tara sigura si saraca, pentru ca pur si simplu nu are petrol, aveam sa aflu mai tarziu de la ghidul nostru, Adel Mahadin, un iordanian care a trait 24 de ani in Romania, a fost casatorit cu o romanca si prin urmare vorbeste fluent si corect romana, ceea ce ii permite sa lucreze cu turisti romani.

Recunosc, pana acum nu m-am gandit la o vacanta in Iordania, probabil si pentru ca nu a fost promovata ca destinatie de sine statatoare, ci la pachet cu alta destinatie. Abia acum incepe sa prinda curaj in Romania prin primul charter catre Aqaba, o statiune iordaniana la Marea Rosie.

Capitala Amman

Am aterizat in capitala Amman dupa 2 ore si 40 de minute de zbor din Bucuresti. Destul de aproape de noi, chiar mai putin decat un zbor pana in Spania. Am iesit din avion si am pasit direct pe un covor bej cu model verde. Era 3 dimineata, dar m-am trezit instant pentru ca era prima oara cand vedeam asa ceva intr-un aeroport. Nu stiu daca au vrut sa ne transmita ca suntem intr-un regat, caci oficial tara se numeste Regatul Hasemit al Iordaniei, sau daca au vrut sa ne impresioneze de la inceput pentru ce avea sa ne socheze ulterior: Iordania este o destinatie uscata la propriu, ceea ce vine ca o palma peste ceafa. "Doamne, ce bine este in Romania", ai sa spui odata ce descoperi ca in Iordania nu sunt copaci, in afara de palmierii plantati in fata hotelurilor, si ca tocmai ai ajuns intr-o tara care sufera de resurse limitate de apa.

In cateva ore eram in autocar, gata sa descoperim Amman sau ceea ce nu este Amman intr-o zi normala. Era vineri, deci prima zi de weekend in Iordania. Ghidul nostru ne-a "avertizat" ca traficul pe care il vedem nu inseamna aglomeratie, ba chiar este destul de liber cum lumea sta acasa pentru ca nu e zi de munca. In Amman traiesc 6,5 milioane de oameni, adica mai mult de jumatate din populatia tarii.

Amman, un "montagne-russe din asfalt"

Amman este de vreo 6 ori mai mare decat Bucuresti, asa ca inchipuie-ti cate blocuri unul langa altul incap in acest oras. Apoi, daca ajungi intr-un punct inalt, undeva deasupra orasului, ai o perspectiva reala de copy-paste, mai buna decat ai reusi sa faci pe calculator. Dar acest lucru da o senzatie de unitate peisajului urban si i-a adus orasului Amman denumirea de "capitala alba". Dar in timp ce-i strabati strazile cand in sus, cand in jos cu autocarul, iti dai seama ca i s-ar potrivi mai degraba numele de "Montagne-russe din asfalt".

Parasim rapede capitala si cu cat ne indepartam de ea, mi se pare ca ne afundam in pustiu, pe o autostrada ca oglinda. De acum, Iordania incepe sa semene cu un pahar cu apa lasat la soare si care seaca minut cu minut. Ici-colo vezi cativa localnici, iar satele au prea putine case pentru a fi considerate sate. O asemenea senzatie de pustiu nu am avut nici in Sahara. E un peisaj prea uscat si trist pentru ce imi imaginam eu o destinatie de vacanta.

Sosea in Iordania

Dar cu cat patrunzi mai mult in toata uscaciunea asta, descoperi locuri si posibilitati pe care doar Iordania le are. Desertul Wadi Rum este piesa de rezista a tarii, cu mult peste renumita Petra. Dar pana acolo, relaxeaza-te in Marea Moarta si Marea Rosie, care fac din Iordania o destinatie aspirationala care asteapta sa fie descoperita de turisti selectivi.

"Asaza-te" la propriu pe Marea Moarta

Pentru un turist interesat sa se piarda in aglomeratie poate parea plictisitor. Insa nu te grabi sa judeci. Iordania se imparte intre relaxare si adrenalina, asa ca oportunitati sunt pentru toate gusturile. Relaxarea si, de fapt, mai mult decat relaxare, intimitate gasesti in special la Marea Moarta. Dupa o ora si ceva de mers cu autocarul din Amman, ajungi la Marea Moarta, undeva in pustiu. Marea Moarta, care an de an scade cu cate un metru, serveste si pe post de statiune, si de destinatie. Nu exista propriu-zis o localitate, ci doar vreo 5-7 hoteluri din lanturi renumite construite recent la tarmul celei mai sarate marii din lume. In pustiu.

Marea Moarta merita incercata macar o data in viata pentru cele 16 proprietati miraculoase pe care se spune ca le are. Unde mai pui ca daca nu stii sa inoti, aici e momentul sa simti libertatea in larg, dar nu dupa lasarea soarelui. Este zona de granita cu Israel, prin urmare este interzis sa intri in apa dupa apus.

Sursa foto: Turist care pluteste pe Marea Moarta/Shutterstock.com

Dar pe timp de zi poti pluti linistit si asta datorita salinitatii ridicate care te tine la suprafata fara sa vrei. Iar pentru o amintire faina, ia o carte sau un ziar si "asaza-te" comod in apa Marii Moarte. Pentru o poza, evident. Cand iesi din mare, nu alerga catre dus. Lasa macar 15 minute ca sarea din Marea Moarta sa-si faca efectul benefic asupra pielii tale. Vei observa ca pielea ta devine mai fina, rezultat de care te vei bucura macar doua zile.

Daca esti tipul de turist care prefera locuri ca Mamaia sau Ibiza, probabil o sa zici ca nu ai ce cauta aici, desi pentru cei care cauta relaxarea sau pur si simplu leneveala poate fi raiul pe pamant. Totusi, o zi la Marea Moarta te ajuta sa-si descarci mintea. E drept ca oportunitatile de distractie si shopping nu sunt in aer liber, ci le gasesti in hotel. Chiar si asa, te poti lauda macar ca ai atins cel mai jos loc de pe Pamant, caci Marea Moarta se afla la 400 de metri sub nivelul marii.

Pentru cei care nu stiu, Iordania are deschidere la doua mari. De la Marea Moarta ajungi la Marea Rosie in 3-4 ore de mers cu autocarul, timp in care aproape ca ai traversat toata tara, de la nord la sud. Iordania este o tara mica, ceea ce le permite turistilor sa viziteze toate obiectivele importante in cateva zile.

Plaja la Marea Rosie, in Aqaba

Aqaba este singura statiune iordaniana la Marea Rosie. Este comparabila ca marime cu Eforie Nord si daca nu suna prea ispititor, exotismul dat de palmieri il gasiti de fapt pe plaja unde va asezati pe sezlong, de obicei gratuit din partea hotelului la care sunteti cazati. Nici vorba de intins cearceaful. Ai putea face asta pe plaja publica, dar sa nu-ti treaca cap ca ai putea sa apari in costum de baie. Poate doar in cel facut special pentru arabi, care iti acopera tot corpul de ai spune ca esti imbracat intr-un sac. Este o jignire pentru localnici sa apari pe plaja publica in slip, desi Iordania este mult mai relaxata decat alte tari arabe, ceea ce o sa si observi pe strada. Spre exemplu, in Aqaba sunt terase la care poti consuma un pahar de bere cu alcool. Costa cateva zeci de lei, poate chiar 50 lei, dar este o veste buna, nu?! In plus, putine femei mai poarta fetele acoperite, iar multe dintre ele prefera pantalonii stramti, ceea ce macar aparent scade din rigiditatea pe care noi, europenii, o asociem de regula tarilor arabe.

Chiar daca facilitatile, conditiile si luxul din hotelurile din Aqaba le depasesc pe cele din Israel si sunt comparabile cu cele din Dubai, nu te limita la resort. Iesi la o plimbare prin oras ca sa intelegi macar un pic din tara si cultura in care te afli. Daca nu esti cazat fix in statiune, ci in complexul Tala Bay unde sunt resorturile, vei ajunge in centrul orasului Aqaba in aproximativ 15 minute cu shuttle bus-ul pus la dispozitie de hotel.

Hotel la Marea Rosie, in Aqaba

In Aqaba stai si uimesteste-te. Iti vei da seama ca iordanienii sunt cu mult inaintea vecinilor sai egiptenii, mai traditionali. Daca nu ai vedea moschei si femei imbrobodite, nu ai simti ca esti intr-o tara araba. Plimba-te, incearca o inghetata specifica, care se intinde ca o guma (7-8 lei), incearca un cocktail specific zonei din menta si lime. In Aqaba poti sa incerci snorkeling, sa admiri adancurile dintr-o barca cu podea din sticla, sa faci o croaziera pe Marea Rosie si sa privesti 3 tari dintr-un singur loc, caci de pe plaja din Aqaba vezi, practic, Iordania, Egipt si Israel.

Iordania este o destinatie, care cu bune si rele, merita sa fie descoperita. O vacanta de tip charter costa de la 580 de euro de persoana, prin agentia Cocktail Holidays care a lansat recent primul charter catre Iordania.

Pe langa relaxare la Marea Rosie si Marea Moarta, unde este indicat sa mergi in septembrie-noiembrie sau martie-mai, poti sa adaugi adrenalina vacantei tale in Iordania cu un jeep safari sau un zbor cu balonul in desertul Wadi Rum, cu un botez la Betania, unde a fost botezat Iisus, sau cu o vizita la Petra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri