Vlad Capusan si Zsolt Torok au reusit ascensiunea faimosului varf Cerro Torre (Argentina), in premiera romaneasca. Varful Cerro Torre (cu o inaltime de 3.106 metri) a mai fost cucerit doar in 1974, mult dupa marile explorari si cuceriri himalayene, ceea ce spune mult despre dificultatea acestui munte.

Cerro Torre, aflat in sudul Argentinei (Anzii Cordilieri), cu o inaltime de 3.106 metri, este considerat unul dintre cele mai inaccesibile obiective in alpinism din cauza verticalitatii si specificului ascensiunii. Varful a fost atins de Vlad Capusan si Zsolt Torok pe 25 ianuarie, ora 2 pm ora locala.

Dupa o ascensiune de peste sapte zile, am reusit sa urcam varful Cerro Torre, considerat imposibil in urma cu 40 de ani de exploratorii acelor vremuri. Prin determinare, munca in echipa si efort continuu, am reusit sa punem tricolorul, pentru prima data, pe acest gigant de granit!

Zsolt Torok si Vlad Capusan

Premiera pentru Romania: Performanta a doi alpinisti in Patagonia

Foto: Facebook / Vlad Capusan

Citeste si: INTERVIU Zsolt Torok, romanul care vrea "Oscarul alpinismului": Sunt un om pe niste scari, iar scara se termina dincolo de nori

Vlad si Zsolt au parcurs peste 85 de kilometri si peste 3.200 de metri, diferenta de nivel, in cele sapte zile petrecute pe munte. Echipa romaneasca a urcat in deschiderea traseului impreuna cu o echipa din Statele Unite, iar celelalte echipe au urcat pe traseul croit de romani si americani.

Premiera pentru Romania: Performanta a doi alpinisti in Patagonia

Foto: Facebook / Vlad Capusan

Sectiunile cele mai dificile - Elmo/ Head Wall/si vestita ultima lungime surplombata au fost trecute pe rand - in special ultima lungime cu o lupta grea de peste 8 ore. Romanii au dormit o noapte sub varf pentru a putea continua ascensiunea. Conditiile din traseu au fost neasteptat de dificile, iar temperaturile foarte scazute.

Accesul si retragerea sunt dificile din cauza zonei inaccesibile. Vanturile care ajung sa bata cu peste 140 km pe ora rareori permit ascensiunea, iar, dincolo de dificultatile complexe ale traseului, se intampla ca ultimii 40 de metri sa nu poata fi urcati din cauza surplombei de gheata (vestita ciuperca de gheata de pe Torre).

Ascensiunea pe Cerro Torre reprezinta o noua pagina importanta in alpinismul romanesc.

Citeste si: Cum si-a dat "restart" o tanara programator pe cel mai greu traseu de trekking

Sursa foto: Facebook / Vlad Capusan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri