De cand a primit titlul de Capitala Culturala Europeana in 2007, Sibiul atrage in fiecare an sute de mii de turisti, atat din tara, cat si din strainatate. Si chiar si dupa 11 ani, Sibiul inca mai culege roadele acelui proiect. Sunt o multime de locuri de vazut in Sibiu, multe evenimente si festivaluri cu traditie, insa niciun obiectiv turistic nu atrage la fel de multi vizitatori precum Muzeul Astra, un loc care pastreaza spiritul romanesc autentic. Nu intamplator, in 2011, Muzeul Astra a fost cotat in Ghidul Verde Michelin cu trei stele, cea mai inalta distinctie.

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra este cel mai mare muzeu in aer liber din Romania si al doilea ca marime din Europa. Este situat intr-un peisaj de poveste, in rezervatia naturala Padurea Dumbrava Sibiului, si trebuie neaparat inclus pe lista obiectivelor de vizitat in Sibiu. Muzeul Astra este un loc care pastreaza cele mai frumose amintiri ale celor care au crescut la tara, iar pentru cei care nu au avut acest privilegiu, este un motiv foarte bun sa descopere viata traditionala romaneasca intr-o plimbare in mijlocul naturii.

Muzeul Astra din Sibiu

Foto: Muzeul Astra

Numarul vizitatorilor care au trecut pragul Muzeului a crescut exponential de la un an la altul. Daca in 2007, atunci cand Sibiul a castigat titlul de Capitala Culturala Europeana, muzeul a avut circa 120.000 de vizitatori, in 2018, doar in prima jumatate a anului, a inregistrat aproape 220.000 de vizite.

Muzeul Astra este mai mult decat un muzeu clasic, este o experienta. De-a lungul anului, muzeul organizeaza o multime de evenimente dintre cele mai diverse, care ii fac pe turisti sa revina in fiecare an.

In Sibiu aveti de-a face cu fenomenul Astra, nu cu Muzeul Astra. Comunitatile incep sa-si asume cultura, sa isi asume muzeul si incep sa guste si sa aprecieze cultura traditionala din Romania si ruralitatea. Prin ceea ce facem, noi construim un drum consistent pentru turismul cultural si vrem sa fim un model pe nisa noastra, a ruralitatii si etnografiei

Ciprian Stefan, directorul general al Muzeului Astra

Muzeul Astra este un muzeu viu, in care turistii pot interactiona cu mesterii si artistii pe care ii gazduieste si au ocazia sa cunoasca cultura etniilor prin arta, mancaruri arhaice, costume populare. Si mai important este faptul ca, prin activitatile pe care le organizeaza, muzeul reuseste sa creeze comunitati de oameni foarte diferiti, insa uniti prin cultura.

Muzeul Astra din Sibiu

Foto: Muzeul Astra

"Vrem sa avem evenimente aproape de oameni, evenimente in care sa poti sa-l intalnesti pe omul care vine in muzeu pentru tine pentru a-ti arata un mestesug, pentru a-ti impartasi o reteta, pentru a te invata un dans popular. Multe dintre lucrurile pe care noi le vedem la vanzare, produse mestesugaresti, arta populara, nu le putem aprecia la adevarata valoare decat in momentul in care incercam si noi, macar partial, sa reproducem acel obiect. Abia atunci ne dam seama ca asta inseamna o munca invatata din generatie in generatie, care inseamna pricepere, rabdare. Cumva ii ajutam si pe mesteri sa fie intelesi si sa fie clar ca munca lor este la fel de dificila si ar trebui recompensata la fel de mult ca munca unul IT-ist sau ca oricare profesie moderna", a declarat Mirela Iancu, director Marketing Cultural, Muzeul Astra.

Cum atrag cei de la Muzeul Astra turistii? "Prin ceea ce inseamna comunicarea si interpretarea patrimoniului. Noi aducem lumea in muzeu si comunicam patrimoniul altfel, ne adaptam si ne dezvoltam discursul expozitional prin manifestarile pe care le cream pentru ceea ce publicul vrea. Testam piata, testam ofertele culturale pe care le ofera si altii si ne valorificam platforma. Avem o platforma uriasa si suntem la inceput de drum pe zona de valorificare. Iar raspunsul din partea oamenilor este pozitiv", a explicat directorul muzeul.

Muzeul Astra din Sibiu

Foto: Muzeul Astra

Cel mai mare tricolor participativ

Muzeul Astra a amenajat anul trecut, de Ziua Nationala, un loc special in care vizitatorii pot contribui la teserea celui mai lung tricolor participativ din Romania. Proiectul se va incheia anul acesta, pe 1 Decembrie.

La Muzeul Astra din Sibiu am inceput sa tesem cel mai lung tricolor participativ din Romania. Este vorba despre un brau, cusut in culorile steagului national, care este cusut de fiecare vizitator care doreste sa invete tehnica tesutului la gherghef si sa contribuie alaturi de noi la acest mesaj al Centanarului. Nu ne intereseaza dimensiunea braului, ci numarul de oameni care au contribuit la teserea lui

Mirela Iancu, director Marketing Cultural, Muzeul Astra

Din decembrie 2017 si pana in iulie 2018, 400 de persoane au lucrat la brau. "Avem o lista in care fiecare vizitator se semneaza. La fel cum semnatarii Marii Uniri sunt pastrati in arhivele muzeului din Alba Iulia, noi o sa pastram lista cu numele celor care un an de zile au contribuit la realizarea braului. Nu doar romanii, dar si turistii straini au inteles mesajul pe care muzeul in transmite. Suntem cu totii uniti prin cultura", a precizat Mirela Iancu.

Muzeul Astra din Sibiu

Foto: Facebook / Muzeul Astra

Strainii sunt mai deschisi decat romanii sa contribuie la acest experiement. "Probabil conteaza si culturile din care provin. Faptul ca muzeele din tarile lor sunt mai deschise spre experiente de vizitare si nu spre vizite simple. Multi dintre romani nu sunt obisnuiti in tara cu asemenea tip de interactiune intr-un muzeu", a adaugat aceasta.

Ce evenimente urmeaza

Turistii care ajung la Muzeul Astra din Sibiu vor avea parte de o multime de evenimente care se vor organiza acolo pana la finalul anului. In plus, in fiecare weekend, pana pe 9 decembrie, vizitatorii sunt asteptati la Targul de Tara, de unde pot cumpara produse traditionale.

In perioada imediat urmatoare, muzeul va organiza Olimpiada Micilor Mestesugari, Targul Creatorilor Populari, Programul "Taranul Roman de la razboi la unire". De asemenea, continua programul de pedagogie muzeala prin "Scoala in satul traditional".

Muzeul Astra din Sibiu

Foto: Muzeul Astra

Pana in luna octombrie 2018 va fi in desfasurare si proiectul "Comunitatea mea multiculturala", o expozitie cu fotografii din arhiva muzeului.

In luna octombrie este programat evenimentul Astra Film Festival, care anul acesta implineste 25 de ani.

Pentru finalul anului, muzeul pregateste "Iarna in Astra", un festival de colinde si obiceiuri de iarna.

Sursa foto: Muzeul Astra

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri