Frumos. Ceramic. Folositor. Si ... gustos. Acesta a fost pretextul pentru organizarea targului olarilor de anul acesta, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. Evenimentul promoveaza un mestesug cu traditie, ocazie pentru vizitatori sa vada cum se fac oalele autentice si isi propune (si reuseste) sa educe publicul despre ce inseamna sa gatesti in vase de lut si sa mananci sanatos.

30 de olari din Romania, Republica Moldova, Ungaria si Bulgaria si-au mutat atelierele intr-o poienita din Muzeul Astra, in cadrul targului organizat in cel mai mare muzeu in aer liber din tara. Evenimentul, care a avut loc in perioada 17-21 iulie, s-a desfasurat sub umbrela unui concept inedit, care si-a propus sa ii provoace atat pe mesterii olari, cat si pe vizitatori.

"La Targul Frumos. Ceramic. Folositor. de anul acesta am vrut sa avem mai mult decat o expozitie cu vanzare. Obiectivul targului a fost sa revitalizam ceramica veche de secol XVIII-XIX, sa promovam mestesugul, sa gatim in oale de calitate, sa invatam si sa educam publicul in ceea ce priveste gatitul si mancatul sanatos", a declarat Karla Rosca, specialist in ceramica la Muzeul Astra din Sibiu.

Citeste si: Atentie la "chinezarii"! Oalele de lut asiatice sunt periculoase

Concret, la Targul Frumos. Ceramic. Folositor. fiecare olar a trebuit sa lucreze la roata si sa reproduca un vas de ceramica din zona Sibiului, sa decoreze vasul cu motive si ornamente specifice, sa prezinte juriului doua piese realizate in atelierul propriu si sa gateasca in vasele din lut, pe vatra deschisa, retete traditionale specifice zonei din care provin.

Citeste si:
Povestea Una ca Luna: de la brand manager la pictorita si ceramista
Cum se face trecerea de la...

Foto: Facebook / Muzeul Astra

"Ideea targului a prins foarte bine la public. Olarii fac ceea ce nu fac in mod normal acasa, pentru ca ceramica pe care noi am propus-o nu este caracteristica stilului lor de lucru. Obiectivul nostru este sa promovam mestesugul, sa gatim in oale de calitate, sa invatam si sa educam publicul in ceea ce priveste gatitul si mancatul sanatos", a adaugat muzeograful Karla Rosca.

"Acest targ de ceramica, utilitar si frumos este foarte important in vremurile pe care le traim, cand toata lumea organizeaza tot felul de targuri si festivaluri in care vin tot felul de olari. Muzeul Astra face un lucru exceptional, pentru ca ora exacta in ceramica se bate de aici", a adaugat Camelia Burghele, etnolog la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau.

Citeste si:
FOTO: Muzeul Astra din Sibiu, un model de exportat in toata tara
Directorul Muzeul Astra: La...

Pe langa partea aplicata, organizatorii, impreuna cu mesterii olari, au pregatit ateliere experimentale de ardere a ceramicii in tehnica Raku, ateliere interactive de olarit pentru copii si adulti, sustinute de Centrul Scout Nocrich din Sibiu, Fundatia ADEPT Transilvania din Saschiz, judetul Mures si Teracota Medias, judetul Sibiu, dar si demonstratii culinare.

Foto: Facebook / Muzeul Astra

"In contextul desemnarii Sibiului Regiune Gastronomica Europeana 2019, credeam ca este important ca publicul sa cunoasca si sa deguste retete traditionale si, mai ales, sa invete sa le prepare chiar de la olari", a declarat Karla Rosca.

Citeste si:
Nu te poti dezlipi de telefon sau de laptop cand ajungi acasa?
Nu te poti dezlipi de telefon...

Olarii-bucatari au gatit in vase de lut, pe vatra deschisa, retete traditionale bulgaresti, maghiare si romanesti: ciorba saseasca de fasole verde, ciorba traditionala de fasole boabe, gatita dupa o reteta specifica zonei Sibiului, slambuc, gulas cu fasole boabe, intinsoare bistriteana, gulas cu galuste, supa de ceapa, coaste de porc cu radacinoase.

Foto: Facebook / Muzeul Astra

Romania. Ungaria. Japonia.

Gabor Les s-a nascut in Romania, dar locuieste in Ungaria din 1989. Este olar de peste 30 de ani si unul dintre putinii mestesugari care mai fac ceramica traditionala. La propunerea lui, Muzeul Astra din Sibiu a inceput, in urma cu sapte ani, sa organizeze Targul Frumos. Ceramic. Folositor. .

"Gabor Les a adunat o echipa de cativa mesteri olari din Ungaria, Romania, Bulgaria si Republica Moldova care sa faca la roata olarului un vas de lut propus de noi. Obiectivul a fost sa revitalizam ceramica din muzee. Rand pe rand, am organizat targuri de olarit in aproape toate centrele vechi de ceramica din Transilvania", a explicat Karla Rosca.

La editia de anul acesta a targului olarilor, Gabor Les a facut o demonstratie de ardere a ceramicii in tehnica Raku, a doua pe care o face in fata publicului din Romania. Prima a avut loc in Maramures, locul natal.

Foto: Facebook / Muzeul Astra

"Raku este o tehnica japoneza de prelucrare a ceramicii. Lutul se arde la temperaturi foarte mari, peste 1.000 de grade, apoi ceramica se tine in rumegus. Inedit este faptul ca niciodata nu stii cum o sa arate vasul dupa procesul de ardere, ce culori o sa predomine. Asta este una dintre frumusetile acestei tehnici. E nevoie de ani de munca si multe vase nereusite pana cand mestesugarii ajung sa realizeze ceramica Raku", a explicat olarul Gabor Les.

Foto: Facebook / Muzeul Astra

Ceramica obtinuta prin tehnica Raku este mai degraba decorativa, nu utilitara. Unele obiecte obtinute astfel valoreaza chiar si mii de euro. Pretul lor se stabileste in functie de culoarea obtinuta, a explicat olarul.

De la medicina veterinara, la olarit

Sarkany Szobolcs este din Marghita, judetul Bihor. In cazul lui, pasiunea pentru ceramica nu s-a transmis din generatie in generatie. Sarkany Szobolcs a studiat medicina veterina si nu se vedea facand altceva. Dupa absolvire a inceput sa devina interesat de olarit, asa ca urmatorii doi ani a lucrat ca medic veterinar, doar ca sa adune bani pentru atelierul de ceramica pe care visa sa si-l faca. In paralel, a vandut vata de zahar pe bat si jucarii la balciuri. Toti banii pe care i-a castigat i-a investit in noua sa pasiune. In 2006 s-a apucat de olarit. 13 ani mai tarziu, Sarkany Szobolcs este unul dintre cei mai cunoscuti si solicitati olari din Romania.

"Lucrez doar impreuna cu sotia. Nu ne permitem sa avem angajati, pentru ca taxele pe care trebuie sa le platim la stat sunt foarte mari. Dar chiar si in formula asta ne descurcam. Avem comenzi de mii de produse in strainatatea. Cahlele pentru sobe se vand cel mai bine, de aici ne vin cei mai multi bani", a declarat Sarkany Szobolcs.

Mihaela Plesea a fost cel mai mic olar prezent la Targul Frumos. Ceramic. Folositor. Mihaela are 13 ani si s-a apucat de olarit in urma cu cinci ani. I-a placut atat de mult, incat a furat meseria de la un olar din satul natal Branistea, judetul Galati. Cand au vazut cat este de determinata si ca viseaza deja la propria expozitie, parintii au sustinut-o, i-au cumparat materialele de care avea nevoie si i-au construit un cuptor de ardere ca sa poate experimenta in voie.

Foto: Facebook / Muzeul Astra

La targul din Sibiu, Mihaela a facut demonstratii de olarit in fata vizitatorilor fascinati de miscarile naturale, dar precise, si de talentul innascut cu care dadea forma lutului. Rabdatoare, ca un mestesugar cu experienta, Mihaela i-a ajutat pe cei mici, dar si pe cei mari, sa isi modeleze propriile vase din lut.

Citeste si: Muzeul Astra din Sibiu, un model de exportat in toata tara

Sursa foto: Facebook / Muzeul Astra

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »



Citeste si
Muzeul ASTRA, trei stele in Ghidul Michelin