Fiecare om foloseste o saltea de pat, insa nu toti oamenii au o saltea buna de pat. Diferenta dintre o saltea buna si o saltea proasta este intregul stil de viata. O saltea buna reuseste sa ofere odihna totala si confort sporit, in timp ce o saltea proasta poate genera probleme de sanatate, unele foarte grave.

Specialistii recomanda ca odata la 8, 10 ani, salteaua pe care dormi sa fie schimbata deoarece indiferent cat este de buna, aceasta se depreciaza din punct de vedere calitativ si moral. Cum alegi, insa, o saltea de buna calitate atunci cand o schimbi pe cea veche?

Criterii pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi salteaua

1. Tine cont de restrictiile medicale. Salteaua de pat trebuie sa fie personalizata in functie de necesitatile tale. Daca suferi de alergii, daca ai dureri articulare sau daca ai o greutate foarte mare, trebuie sa te orientezi spre saltele speciale. Din fericire, exista saltele pentru orice tip de problema, incepand cu cele realizate din materiale antialergice si terminand cu cele ortopedice sau superortopedice, destinate celor cu dureri osoase si articulare.

2. Analizeaza structura saltelei. Pe piata vei gasi o multime de variante de saltele, cea mai importanta diferentiere facandu-se in functie de structura:

• Saltelele cu arcuri. Asunt cele mai raspandite si au marele avantaj de a avea un pret relativ mic. Arcurile sustin foarte bine greutatea corpului si ofera o rezistenta foarte mare in timp. In ultimii ani au aparut saltele cu arcuri individuale sau interconectate, care asigura o rezistenta sporita. De asemenea, in jurul arcurilor sunt adaugate invelisuri moi care sporesc doza de confort. Un astfel de invelis este buretele sau latexul.
• Saltelele din spuma. Sunt din ce in ce mai raspandite, fiinnd foarte apreciate pentru suportul ortopedic pe care il ofera. Acestea sunt rezistente, ofera confort si pot fi alese in functie de greutatea si stilul de somn al fiecarei persoane. Desi spuma te duce cu gandul la o saltea foarte moale, exista si variante de saltele rigide, care sa se muleze perfect pe dorintele fiecaruia.
• Saltelele din spuma cu memorie. Sunt cele mai titrate saltele, fiind obtinute printr-un proces tehnologic extrem de avansat. Initial, spuma vasco elastica folosita pentru aceste saltele a fost utilizat de catre NASA si avea drept rol imbunatatirea sigurantei navelor. Dintre toate saltelele, cele din spuma cu memorie reusesc sa incurajeze o pozitie corecta a corpului in timpul somnului, reducand foarte mult punctele de presiune si reactionand foarte bine la greutatea corporala.
• Saltelele din latex natural. Aceste saltele sunt apreciate pentru faptul ca materialul din care sunt realizate este 100% natural, ceea ce inseamna ca are proprietati hipoalergenice si antimicrobiene. Din pacate, sunt destul de costisitoare, fiind indicate doar persoanelor care sufera de tot felul de alergii sau probleme cu spatele.

3. Nu neglija dimensiunile. Nu doar calitatea saltelei conteaza, ci si dimensiunile acesteia. Atunci cand dormi trebuie sa ai suficient spatiu de desfasurare. Cele mai populare saltele sunt cele de 140 x 200 de centimetri sau cele de 160 x 200 de centimetri. Daca ai o greutate mai mare si dormi alaturi de partenerul de viata, este bine sa cauti o saltea mai mare, de 180 x 200 sau chiar de 200 x 200 de centimetri. Odata cu salteaua, trebuie sa alegi si o somiera cu dimensiunile potrivite.

4. Garantia. Conteaza foarte mult sa ai o garantie destul de mare pentru saltea, atat pentru confortul fizic, cat si pentru confortul psihic. In general, garantia unei saltele de buna calitate depaseste 10-15 ani, insa este doar o cifra, fiind recomandata inlocuirea dupa 8-10 ani. Este important sa cumperi salteaua dintr-un magazin in care ai incredere, care iti ofera dreptul de returi in 30 de zile, pentru situatiile in care produsul nu se potriveste cu dorintele tale.

Nu este suficient sa alegi o saltea buna. Aceasta trebuie sa fie si ingrijita corect

Daca vrei sa te bucuri cat mai multa vreme de saltea, nu este suficient sa achizitionezi un produs de buna calitate. Pentru o viata cat mai lunga, salteaua trebuie sa beneficieze de o serie de elemente de protectie:

• Foloseste o protectie de saltea, care ii poate creste durata de viata in mod dramatic. O astfel de protectie reuseste sa absoarba transpiratia si murdaria si este o solutie foarte ieftina de ingrijire a saltelei. Partea buna este ca poate fi spalata in masina de spalat si nu trebuie sa fie inlocuita foarte des ( o data la 2, 3 ani);
• Foloseste aspiratorul! Aspiratorul este cel mai bun prieten al saltelei, in conditiile in care o poate scapa de praf si de acarieni. Ori de cate ori faci curatenie, aspira si salteaua.
• Aeriseste-o! Salteaua trebuie sa fie pusa pe o suprafata cu o foarte buna aerisire. Somiera, spre exemplu, trebuie sa ofere o buna ventilatie dedesubt, in asa fel incat umezeala de la transpiratie sa fie eliminata cu usurinta. Ocazional, este bine sa aerisesti salteaua scotand-o pe geam sau lasand-o, pur si simplu sa stea cateva ore fara asternuturi si cuverturi.
• Intoarce-o ocazional de pe o parte pe alta. Pentru a evita crearea punctelor de presiune, este bine ca ocazional sa intorci salteaua de pe o parte pe alta in asa fel incat sa asigure un confort sporit pe termen lung si foarte lung.
• Nu neglija accesoriile! Pernele sau asternuturile sunt la fel de importante precum este salteaua. Asigura-te ca acestea sunt de foarte buna calitate si ca sunt curatate frecvent daca iti doresti un somn cat se poate de confortabil.

Daca alegi o saltea de buna calitate, avantajele asupra vietii sunt uriase: vei putea sa ai o viata plina de energie, vei evita durerile de spate si durerile articulare si vei reusi sa te bucuri mult mai bine de fiecare moment placut al vietii. In plus, te vei intoarce in fiecare zi acasa cu o deosebita placere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri