După ce McDonald's a anunțat închiderea tuturor restaurantelor sale din Rusia, autoritățile de la Moscova au reacționat într-un mod insolit.

McDonald's, cel mai mare lanț de restaurante din lume, a anunțat pe 8 martie 2022 că va închide temporar toate restaurantele din Rusia și va opri toate operațiunile locale. Este vorba de 847 de restaurante McDonald's, cu aproximativ 62.000 de angajați. Însă Chris Kempczinski, CEO-ul companiei, a precizat că salariile vor fi plătite în continuare.

Restaurantele McDonald's din Rusia (dintre care doar 16% sunt francize), alături de cele 108 din Ucraina (toate operate de companie) reprezentau 9% din veniturile gigantului industriei Horeca.

Citește și: Lista marilor companii care s-au retras din Rusia

Anunțul McDonald's a stârnit reacții la cel mai înalt nivel, printre cei care l-au criticat fiind chiar fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care a postat pe rețeaua socială vk că ”știm și noi să facem carne și chifle, și de cea mai bună calitate. Mai mult, ar putea face asta chiar oameni de afaceri sancționați. Salutare, McDonald's”.

Ideea a fost a președintelui Dumei de Stat

Iar Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a sugerat ca restaurantele McDonald's să fie înlocuite de o rețea locală, care să folosească doar ingrediente locale, sugerând numele ”La unchiul Vania”.

Ideea lui Volodin a fost preluată rapid de un întreprinzător local care, scrie Economicina Pravda, a cerut înregistrarea mărcii ”Unchiul Vania”, cu o siglă extrem de asemănătoare cu cea de la McDonald's, întoarsă cu 90 de grade (litera ”V” în alfabetul rusesc este ca ”B” în alfabetul latin). În plus, marca fost înregistrată în categoria ”cafenele, restaurante, baruri”.

Potrivit agenției oficiale de presă rusești RIA, care a confirmat informația, marca ar fi fost înregistrată de o companie din grupul Ruspole, care comercializează produse alimentare sub brandul ”Unchiu Vania”, dar cu o siglă diferită.

Ce spune compania "Unchiul Vania"

Pe de altă parte, Ruspole a precizat pe site-ul său că ”nu intenționează să deschidă un lanț de restaurante fast-food care să înlocuiască McDonald's", informația privind un asemenea plan fiind falsă, dar că nu exclude varianta de a deschide o rețea de restaurante în viitor.

Din comunicatul oficial nu este clar dacă chiar Ruspole a cerut înregistrarea mărcii care seamnă cu sigla McDonald's sau aceasta a fost inițiativa cuiva care a vrut să facă o glumă folosind brandul Ruspole.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri