În toamna anului trecut, s-a zvonit că penitenciarul-muzeu de la Doftana va fi preluat de Mohammad Murad, binecunoscut investitor în industria turistică și jurat la Imperiul Leilor. Informația a fost confirmată în luna iunie 2022, omul de afaceri vrând să transforme cea mai recentă achiziție în cel mai mare centru de conferințe din România, care să includă 1.000 de locuri de cazare.

”Vin cu un nou produs turistic. Vreau să transform Doftana în cel mai mare centru de conferințe din țară, cu aproximativ 1.000 de locuri de cazare”, a declarat Murad, pentru wall-street.ro.

Sursa Foto: Mohammad Murad/ Facebook

În plus, investitorul menționează că va fi vorba despre un proiect 99% ecologic, un exemplu pentru conservarea mediului înconjurător.

Totodată, acesta a menționat că investiția totală va ajunge, cel mai probabil, la circa 25 de milioane de euro.

”Calculele inițiale se opreau în jurul a 18-20 de milioane de euro, însă scumpirile din ultima vreme dau planurile peste cap. Cred că investiția va ajunge la 25 de milioane de euro”, a adăugat omul de afaceri.

Maldive în Delta Dunării?

Într-o discuție anterioară, Murad preciza că intenționează să investească în Delta Dunării și să o transforme într-un Maldive mai mic.

”Delta Dunării este un loc aparte. Vorbim despre un complex turistic pe orizontală, am chiar azi ședința pentru aprobarea sa. Este un proiect în care vor fi investiți, în total, circa 15 milioane de euro (șapte, în prima fază)”, spunea omul de afaceri, în iulie 2021.

Din păcate, proiectele pe care le-a propus pentru Deltă sunt stopate, deoarece Murad nu reușește să ajungă la un acord cu autoritățile locale.

„Depind foarte mult de acceptul autorităților și, pentru că nu ne înțelegem, am renunțat pentru moment la planurile mele. Poate dacă reprezentam o firmă străină de investiții aveam mai mult succes”, a comentat acesta.

Scădere a turismului pe litoralul românesc

După doi ani de pandemie, când restricțiile au fost eliminate, turismul pe litoral ar trebui să depășească cu mult cifrele din 2019. Inclusiv ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a declarat că premisele turismului pe malul românesc al Mării Negre sunt pozitive.

Citeste si:
Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost mutat din nou într-o celulă...
Aleksei Navalnîi, mutat din...

Potrivit datelor furnizate de acesta, în primele patru luni a fost înregistrată o creștere de 34% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Am avut un total de 2,5 milioane de turiști la începutul lui 2022, cu aproape 800.000 de persoane în plus față de 2021. Bineînțeles, pentru o raportare corectă trebuie să ne uităm la cifrele din 2019, dar premisele pentru acest an sunt încurajatoare”, a comentat Cadariu.

Însă Mohammad Murad contrazice aceste estimări și precizează că întrevede o scădere între 5 și 12%, scădere pe care o motivează prin trei aspecte:

  • scumpirile din ultima perioadă,
  • efectul restricțiilor întinse pe o perioadă de doi ani,
  • teama de război.

”Turismul pe litoral nu arată foarte bine. Prețurile sunt foarte mari, iar românii vor căuta și ofertele din străinătate, mai ales că timp de doi ani au avut parte de restricții. Nu în ultimul rând, conflictul din apropiere, pentru care nu avem o rezoluție clară, reprezintă o sursă de teamă și îngrijorare”, a mai spus acesta.

Citeste si:
Mohammad Murad: Pot spune că e cel mai slab sezon estival din...
Mohammad Murad îi cere...

Proiectul privind reabilitarea fostului penitenciar Doftana are în vedere renovarea unei părți din ceea ce a mai ramas în picioare din vechea clădire și transformarea ei într-un muzeu al comunismului, iar pe terenul liber să fie construit un complex turistic care să respecte arhitectura închisorii.

Clădirea închisorii a fost puternic afectată la cutremurul din anul 1940, iar penitenciarul a fost desființat atunci, fiind transformat în muzeu, care a funcționat până la începutul anilor `90. În 2011, închisoarea, monument istoric de clasa A, cu o suprafață totală de aproape 11 hectare, a fost trecută din domeniul public în cel privat, mai exact în domeniul localității Telega, iar valoarea acesteia a fost evaluată de specialiști la peste 1,2 mil. euro.

Clădirea a fost scoasă la licitație în repetate rânduri, dar nimeni nu a fost interesat să investească aici până acum. Clădirea închisorii comuniste este, în prezent, o ruină.

Citeste si:
România, în topul țărilor europene unde se consumă cel mai mult alcool
România, în topul țărilor...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri