Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Turismului a precizat că o creștere de 20% a prețurilor pe litoralul românesc este justificată, deoarece inflația și efectele războiului se resimt în industria pe care o reprezintă. ”Prețurile tuturor utilităților, de la energie la combustibil, au crescut. O creștere de 20% la început de sezon estival este justificată”, a declarat ministrul în cadrul unui interviu wall-street.ro.

”Dacă ar fi să ne raportăm la ce se întâmplă în Europa, în aproape toate țările cu tradiție în turism (acele țări în care ponderea turismului în PIB depășește 10%, nu ca în România, unde abia atinge 5%), aș zice că e o creștere justificată. Toate prețurile au crescut, iar operatorii din turism nu pot proceda altfel”, a explicat Cadariu.

Întrebat cum anume ar putea România să rețină turiștii care aleg Grecia sau Bulgaria în detrimentul litoralului românesc, ministrul a enunțat câteva aspecte pe care le-a identificat ca schimbări în bine, în minivacanța sa din weekendul 3-5 iunie.

Pe de-o parte, Cadariu a precizat că nu a fost aglomerat între stațiuni. Bineînțeles, cu mențiunea că suntem abia la început de sezon, iar lucrurile se vor schimba pe parcurs.

”Într-adevăr, e început de sezon, iar ceea ce spun acum, s-ar putea să nu mai fie valabil în vârful sezonului. Încă se circulă relativ bine între stațiuni, însă aceasta nu înseamnă că nu suntem conștienți de problemele din zonă”, a spus ministrul.

Cadariu vine cu două soluții pentru traficul dintre stațiuni, după cum urmează:

  • pe termen scurt, folosirea trenurilor turistice care să oprească numai în stațiuni și care să aibă o frecvență de 7- 10 curse pe zi, ”așa cum se întâmplă în multe dintre stațiunile din Europa”, după cum spune ministrul.
  • pe termen lung: încheierea investiției cu drumul rapid până la Mangalia.

„Totodată, la capitolul curățenie stăm bine, deși este loc de mai bine și aici. Iar încă un lucru care m-a impresionat plăcut a fost portul turistic de la Mangalia. Am găsit o imagine comparabilă cu anumite porturi turistice din Sudul Europei, din Croația, poate chiar din Grecia. Sunt elemente care ne fac pe noi, cei de la conducere, să promovăm România”, insistă ministrul.

Sursa Foto: Ministerul Turismului

De ce România nu poate fi comparată cu Grecia

Cadariu recomandă românilor să rămână în România și să beneficieze de oportunitățile turistice din țară, însă admite că, într-o democrație, oamenii pot călători unde doresc și când doresc.

Pe lângă aceasta, ministrul precizează că nu ne putem compara din punct de vedere turistic cu Grecia.

”Nu ne putem compara cu țările din sud la turism, înainte de toate, din punct de vedere al vremii, al intervalului de timp în care putem menține sezonul estival. Dar și România are frumusețile ei”, a mai spus acesta.

De asemenea, ministrul mai precizează că trebuie promovate lucrurile pozitive din turismul românesc și să încercăm să evităm evidențierea minusurilor.

”Sunt de acord că deficiențele trebuie arătate și reclamate, dar trebuie să promovăm aspectele pozitive, ceea ce este deja realizat, mai ales dacă noi sperăm să motivăm turiștii să vină în țară. Canalele sociale sunt foarte rapide, iar informațiile negative curg către oameni aproape fără control”, a completat acesta.

Nu în ultimul rând, ministrul a precizat că este optimist în ceea ce privește turismul în România în 2022. Potrivit datelor furnizate de acesta, în primele patru luni a fost înregistrată o creștere de 34% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Am avut un total de 2,5 milioane de turiști la începutul lui 2022, cu aproape 800.000 de persoane în plus față de 2021. Bineînțeles, pentru o raportare corectă trebuie să ne uităm la cifrele din 2019, dar premisele pentru acest an sunt încurajatoare”, a comentat acesta.

Urmăriți întreaga discuție în videoul de mai jos și aflați cum intenționează ministerul să atragă turiști străini în țară:

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri