Una dintre problemele turismului din România o reprezintă angajații sau, mai bine zis, lipsa lor. Într-un interviu wall-street.ro, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Turismului, a precizat că, pentru litoral, necesarul de forță de muncă importată este de circa 20.000 de oameni, în 2022.

”Personalul este o realitate negativă în majoritatea industriilor. Numai în domeniul turismului, pentru 2022, am avea nevoie de 50.000 de astfel de salariați, dintre care doar 20.000 doar pe litoral”, a declarat Cadariu.

În plus, acesta a precizat că necesarul de forță de muncă importată din afara Uniunii Europene, pentru anul în curs, este de aproximativ 300.000 de muncitori.

Citiți și General manager Ana Hotels Eforie Nord: Nu reușim să atragem personal cu niciun fel de stimulente. Noi formăm generații în fiecare an

Cum vrea România să atragă muncitori străini

În timp ce eșuează în a-și reține angajații români, țara noastră încearcă să găsească soluții pentru atragerea cât mai multor oameni din afara granițelor Uniunii Europene.

În acest sens, Ministrul Turismului a menționat că viza de lucru a fost prelungită de la 60 la 180 de zile, pentru ca angajatul cu pricina să nu se trezească cu viza expirată în timpul șederii sale în țară.

De asemenea, Cadariu a adăugat că birourile de Imigrări din România au suplimentat numărului de posturi pentru ca eliberarea vizelor să se facă cu o mai mare rapiditate.

”Bineînțeles, trebuie să ținem cont și de instruirea noilor angajați de la Imigrări, care au nevoie de timp pentru a deprinde procedurile. Ceea ce ar putea însema o ușoară întârziere în stabilirea acelui flux rapid pe care ni-l dorim cu toții”, a explicat ministrul.

Totodată, Cadariu a adăugat că MAE încearcă să deschidă misiuni diplomatice în țările în care nu avem nici Consulat, nici Ambasadă, dar din care aducem forță de muncă anual.

Salariile românilor, prea mici pentru a rămâne în țară

Însă, în ciuda tuturor acestor eforturi enumerate mai sus, ministrul Turismului insistă că nivelul de salarizare din România trebuie modificat și că e nevoie ca angajații români să fie remunerați cu sume mai mari pentru a fi convinși să rămână.

”Nivelul de salarizare din România trebuie modificat, pentru ca oamenii să accepte să se întoarcă. Reprezentanți ai turismului din țară mi-au transmis că din cei care se pregătesc pentru acest domeniu, doar 20% se și angajează în industrie. Noi putem imagina tot felul de soluții, cu tichete de vacanță, cu impozitare, însă oamenii rămân pentru salarii”, a explicat ministrul.

În plus, acesta a declarat că, pe lângă salariu, românii s-ar mai putea întoarce sau rămâne în țară și dacă au un grad de stabilitate mulțumitor.

”Sunt unii concetățeni plecați cu familie, au copiii la școlile din străinătate. A te întoarce în România nu e o decizie ușoară”, a completat acesta.
stabilitate: mulți dintre ei sunt plecați cu familiile,, o relocare nu e o decizie ușoară

Nu în ultimul rând, Cadariu a adăugat și relația din patron și salariat, care trebuie să fie definită și de un nivel de empatie.

”Fără aceste trei aspecte, e foarte greu să îți asiguri personalul suficient”, a conchis ministrul.

Vezi întreaga discuție în videoul de mai jos și exemplul de bune practici pe care Cadariu îl amintește în vederea formării viitorilor angajați în domeniu:

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri