Pompei este poate unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice când ne gândim la Italia. 66 de hectare de oraș au dispărut la erupția vulcanului Vezuviu, în anul 79, vulcan pentru care cercetătorii se tem și în prezent (napoletanii creează din ce în ce mai multe drumuri cu sens unic care să ducă direct către mare). Sunt multe poveștile care plutesc în jurul acestui oraș antic, ce ascunde obiceiuri, tradiții și stiluri de viață: de la blestemele dintre ruine până la noi descoperiri arheologice. Iată ce am găsit noi în Pompei, dar și la Vezuviu.

Pompei a fost descoperit de arheologi în 1748, în prezent, fiind exacavate doar două treimi din întreaga suprafață a orașului, fost centru comercial al regiunii Campania. Bineînțeles, cercetătorii încă lucrează de zor în zonă pentru a scoate la iveală aspecte ale vieții locuitorilor din Pompei.

Deși a fost descoperit în 1748, orașul antic a intrat în patrimoniul UNESCO în 1949, iar o vizită completă a acestuia poate depăși două ore (deci înarmați-vă cu răbdare, dar și cu apă și încălțări comode), biletul de intrare costând în jur de 19 euro.

Potrivit datelor existente la acest moment, Pompei găzduia aproximativ 100.000 de locuitori, dintre care circa 60% erau sclavi (o bună parte din sclavi s-ar fi eliberat la momentul erupției). La săpăturile inițiale, din 1748, au fost descoperite inclusiv mulaje conservate în cenușă ale celor care nu s-au putut salva în timpul erupției. Acestea sunt expuse la muzeul aflat la „ieșirea” din oraș, în care puteți intra după vizită.

Pompei, orașul îngropat sub un strat de 14 metri de cenușă

La momentul descoperirii, Pompei era ascuns sub cenușa produsă de vulcan, cenușă ce avea 14 metri înălțime. Iar dacă vă întrebați de ce doar cenușă, nu și lavă, răspunsul este pentru că aceasta din urmă a distrus orașul vecin, Herculaneum.

Încă o întrebare pentru care cercetătorii au mai găsit un răspuns este de ce nu au reușit mai mulți oameni să se salveze în timpul erupției. Ei bine, este considerat că oamenii din Pompei se aflau în mijlocul celebrării zeilor. Pe fondul petrecerilor date în cinstea lor, Vezuviul ”răbufnea”, însă locuitorii din Pompei credeau că sunetele emise sunt răspunsurile pozitive ale zeităților.

Prin urmare, în mod ironic, aceștia au sărbătorit liniștiți erupția Vezuviului.

Ce găsim în Pompei și de ce ar trebui să îl vizităm dacă mergem în vacanță în Italia

Vizitarea orașului antic Pompei este ca o oră de istorie în aer liber. Drumurile înguste și pietruite, cu treceri de pietoni realizate din alte pietre mai înalte, dar cu spații între ele pentru a permite carelor să treacă, casele bogaților din acea vreme, dar și grajdurile în care locuiau sclavii, precum și bordelurile reprezentative vremurilor au fost relativ protejate de cenușă, în ciuda trecerii timpului.

De menționat este că tot ceea ce înseamnă construcție din lemn a fost refăcută, dat fiind faptul că acesta a fost primul material care a ars în urma erupției vulcanului.

Revenind la străzile orașului, veți observa și așezări cu un mic șanț în față, așezări care reprezentau, de fapt, magazinele din acea vreme, șanțul fiind format în urma închiderii ușilor încăperilor.

De asemenea, ca și în prezent, existau indicatoare pe străzi. Doar că acestea erau folosite pentru a ghida localnicii către spațiile în care se vindeau sclavi (sclavii erau recunoscuți după diferite semne: tatuaje, cercei sau urme de fier încins).

Pentru că am ajuns la capitolul indicatoare, locuitorii din Pompei se ghidau după fântânile din oraș. Acestea erau, de fapt, și locurile de întâlnire ale acestora.

În plus, veți putea vedea inclusiv latrinele și băile publice folosite de locuitorii din Pompei, echivalentul rețelelor sociale de astăzi. Apropo de băi publice, erau șapte în total în Pompei, iar vilele celor mai bogați oameni ai vremi erau dotate chiar și cu câte două băi private.

Orașul antic a păstrat și semnele opulenței vremurilor, mai exact cuptoarele mari, pentru preparea mai multor produse deodată, dar și a așa numitului vomitorium, unde locuitorii eliminau surplusul de mâncare și o luau de la capăt cu petrecerea.

Din păcate, Pompei a sărăcit în artefacte de-a lungul vremii, nu doar din cauza timpului, ci și din cauza conducătorilor regiunii care au furat coloane sau alte statuete pentru a ridica sau înfrumuseța alte construcții.

Nu în ultimul rând, o altă curiozitate legată de Pompei pe care am aflat-o în timpul vizitei noastre este faptul că, în prezent, în ciuda tehnologiilor avansate și a sutelor de studii, mortarul roman, cu ajutorul căruia au fost construite casele în acea perioadă, nu poate fi reprodus. Specialiștii în domeniu au încercat zeci de variante și de combinații, însă nu au ajuns la formula corectă a materialului utilizat de locuitorii vremii.

Vezuviu, vulcanul adormit al Italiei

Dacă Etna este un vulcan activ al Italiei și, din când în când, mai cauzează închiderea aeroportului Catania, Vezuviu este unul adormit, aflat la 10 kilometri de Napoli. Puteți vizita conul vulcanului și chiar admira craterul acestuia, dacă tot veniți până la poalele lui, în Pompei.

De la nivelul Pompeiului, puteți urca cu autobuzul până la 1.100 de metri altitudine, cu mențiunea că este un drum cu serpentine (în cazul în care aveți rău de mișcare), după care accesul poate fi realizat pe jos.

Până la conul vulcanului, veți putea admira vegetația cu influențe mediteraneene: agave, pin mediteranean sau castani.

De asemenea, în zonă puteți găsi și câteva standuri cu suveniruri (însă cele mai ieftine vor fi rocile/ pietrele luate de pe drumul spre vulcan).

Totodată, ar fi bine să vă luați bilete online pentru a vizita Vezuviul, deoarece riscați să ajungeți până la poartă și să nu puteți intra (nici măcar cu suprataxă aplicată, de la vânzătorii ambulanți din zonă).

În cele din urmă, așa cum am menționat la început, cercetătorii ”se pregătesc” pentru o nouă erupție a Vezuviului, înregistrând deja cutremure în zonă. Aceștia estimează că vulcanul ar putea erupe din nou în următorii 20 de ani. De reținut este și faptul că, după o erupție, solul afectat are nevoie de circa 100 de ani pentru a se reface și a da naștere unei noi vegetații.

Aceste obiective turistice pot fi vizitate prin programul Senior Holidays, al touroperatourului român Hello Holidays. De asemenea, programul permite și vizitarea altor zone din Italia, cum ar fi Sorrento, Capri, Napoli sau Roma.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri