Asociația Montană Carpați (AMC) și Salvamont România deschid, la începutul lui 2024 porțile unui Centru Național de Educație Montană, în inima Parcului Natural Bucegi.

Acesta va deveni un loc pentru publicul dornic să învețe despre biodiversitatea montană, despre beneficiile timpului petrecut în natură și despre un tip de turism montan responsabil. Centrul de Educație Montană care se va putea găsi chiar în incinta Centrului Național Salvamont de la Padina va deveni, astfel, un ghid și un liant între potențialul natural de altitudine și comunitățile care vor să-l descopere. Recent, AMC a deschis și pentru montaniarzi Refugiul Scara, aflat la 2.146 m altitudine, pe traseul de creastă al Munților Făgăraș.

Centrul Național de Educație Montană Padina – un „acasă” al comunității montane

Centrul de Educație Montană va avea programul plin cu tabere pentru elevi și profesori, cu drumeții pentru începători, cu ateliere de cățărat, schi, orientare sau prim ajutor în compania specialiștilor, dar și cu ture de observare și de fotografiere a florei și faunei locale.

Pe lângă tot ce se poate face pe terenul montan din „curtea” centrului, AMC are în plan o serie de evenimente și la căldura sobei: seri cu filme sau documentare montane în prezența realizatorilor, expoziții cu fotografii din Carpați, lansări de cărți despre aventuri montane, dezbateri despre protecția mediului și rolul nostru sau concerte folk și spațiu de socializare în comunitatea montaniarzilor.

„Deschidem Centrul Național de Educație Montană către orice comunitate care caută să descopere sau să aprofundeze beneficiile timpului petrecut în natură. Beneficiarii noștri vor fi grupuri de copii din medii dezavantajate care nu au ocazia des să iasă din locul în care trăiesc – clase cu elevi dornici să facă practică la orele de biologie sau geografie, tineri și adulți entuziasmați să descopere un traseu sau un sport montan nou. Pentru asta vom veni în sprijinul oamenilor cu informații, cu expertiza ghizilor și instructorilor de încredere care fac parte din rețeaua Asociației Montană Carpați de peste 15 ani”, au transmis reprezentanții de la Asociația Montană Carpați (AMC).

„Un hub pentru ambasadorii naturii montane”, în inima Bucegilor

Centrul Național de Educație Montană este situat în inima Parcului Natural Bucegi, cu numeroase trasee turistice ce pornesc din apropierea acestuia, spre vârfurile Bătrâna și Omu. De asemenea, Peștera Ialomiței este la o plimbare de 20 de minute distanță.

Centrul va fi deschis pe toată durata anului, iar accesul se poate face cu mașina pe drumuri asfaltate și în stare bună (urmînd DN 71 din Sinaia și continuând pe DJ 713/714 pentru aproximativ 30 km).

„Este locul pe care-l găsim pertinent, astfel, pentru pregătirea viitorilor ambasadori de mediu – viitorilor rangeri, pădurari, biologi sau veterinari de wildlife, fotografi de natură sau salvatori montani. Este un hub național în care se vor intersecta copii, tineri, adulți, învățători și experți din toate domeniile protecției naturii și care sperăm să deschidă oportunități către noi feluri de locuri de muncă”, au mai spus reprezentanții AMC.

Clădirea în care este astăzi Centrul Național de Educație Montană a fost concepută ca bază de antrenament și evaluare la nivel național pentru salvatorii montani. Lucrările au debutat în 2004 și au durat mai bine de trei ani. În prezent, corpul clădirii dispune de 60 de locuri în camere de până la 8 paturi cu băi comune, bucătărie, două săli de mese, o sală de conferințe, două birouri, precum și mai multe spații tehnice sau pentru depozitare.

Sursa foto: AMC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri