Chiar daca vorbim despre un business de proportii sau de o mica afacere care abia acum ia avant, liderul este cel care va \'dicta\' succesul. Toti putem fi lideri insa nu neaparat buni. Nu trebuie sa te nasti cu aceste calitati ci le poti dobandi in timp. In suficient de mult timp.
1. Planurile unui lider

Esenta leadershipului este mai degraba proactiva decat reactiva. Ce caracterizeaza un bun lider? Se spune ca inteligenta emotionala face 60% din toata treaba, ducand implicit la o afacere de succes.

Multi stiu ca inteligenta emotionala este un factor important in afaceri dar putini sunt cei care iau masuri si se preocupa de cultivarea ei. Din pacate, in multe companii din intreaga lume, cunostintele angajatilor nu sunt atat de vaste in ceea ce priveste aceasta inteligenta emotionala, desi cunostintele lor generale pot fi dintre cele mai bune. Sa stii sa-ti manageriezi echipa si sa obtii rezultatele dorite acesta, este foarte important, dar diferit. Sa stii sa generezi un feed-back si sa o faci in asa fel incat sa mentii o relatie productiva, apartine de asemenea unui alt domeniu de studiu.

Trainingurile specializate genereaza un impact major asupra business-ului in momentul in care 'invatacelul' este capabil sa faca conexiuni dar mai ales cand este provocat sa faca fata unor dead-line-uri si situatii critice, care apar de multe ori la locul de munca. Diferenta consta in a stii ce sa faci si a face, pur si simplu, acel lucru.

Bine-nteles, un lider trebuie sa se descurce foarte bine in situatii de criza dar asta nu inseamna ca va sta mereu sa se gandeasca cum sa dezvolte strategii pentru a iesi din viitoarele situatii limita. Leadership-ul implica descoperirea eventualelor probleme si rezolvarea acestora inainte ca ele sa ia proportii. Un lider bun analizeaza, face planuri si le adapteaza noilor circumstante si oportunitati.

2. Liderul are viziuni

Viziunea este esentiala daca vrei sa fii un bun conducator si coordonator al afacerii tale. Viziunile ofera directii de urmat si fara directii, nu exista un punct esential al planificarii, mai ales ca mica ta afacere este inca in faza incipienta si are nevoie de resurse. Daca nu exista deja o viziune, fa primii pasi in leadership creandu-ti aceasta viziune proprie afacerii tale.

3. Un bun lider imparte viziunea sa cu ceilalti

Sa-ti imparti ideile vizionare cu ceilalti va ajuta, fara doar si poate, la cresterea afacerii tale. Ceilalti vor capata incredere in tine. Din moment ce tu crezi in tine, stii ce ai de facut, si le impartasesti si celorlalti lucrul acesta, iti solidifici opiniile, facand ca viziunea ta sa devina reala in ochii celorlalti.

4. Un lider preia comanda

La acest nivel de conducere, pui alaturi planurile de afaceri cu viziunea ta si treci la actiune. Chiar daca implementezi un plan anume pentru a imbunatati afacerea si relatiile cu si dintre angajati sau pentru a raspunde unei crize din cadrul companiei pe care o conduci, tu esti liderul, ceea ce inseamna ca tu esti cel care ia decizii si care urmareste cu atentie bunul mers al lucrurilor. Nu poti doar sa urmaresti de la distanta, sa oferi sfaturi si sa pleci, nu asta intra in atributiile unui bun lider. Trebuie sa iei atitudine, sa fi eficient si sa rezolvi situatiile de criza care intervin.

5. Un lider inspira prin puterea exemplului

Fiecare dintre noi poate numi cu usurinta trei oameni de afaceri care au calitati de lider si care ne-au inspirat. Faptul ca poti oferi aceste exemple si ghida dupa ele, iti poate dezvolta propriul business. Daca iti va cere cineva detalii, vei numi cateva dintre lucrurile pe care acesti oameni le-au facut sau le fac.

Leadershipul este definit de actiune, sunt foarte importante exemplele pe care le poti oferi. Pentru a-ti dezvolta propriile deprinderi de leader trebuie sa actionezi conform viziunii tale si conform principiilor tale, tot timpul. Ne inspira integritatea acelor oameni care fac lucruri importante, care si-au dezvoltat abilitatea de a fi buni lideri, oameni care ne pot oferi exemple pozitive. Nu este usor sa devi lider, necesita mult timp, devotament, efort consistent pentru a dezvolta aceste deprinderi.

Nu putem deveni buni lideri in primele zile ale afacerii noastre, toate astea se intampla in timp. Important este ca oamenii sa constientizeze ca nu se nasc lideri, dar oricine poate depune acest efort pentru a deveni in timp un conducator reusit. Succesul unei afaceri consta mai ales in puterea liderului si in aptitudinile sale, iar cand lucrurile sunt bine facute, este imposibil sa nu fi rasplatit cu moneda succesului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri