Scriitorul ar fi suferit de pneumonie in stare avansata. Luni, cotidianul mexican El Universal, citand "surse demne de incredere", a scris despre o alta boala grava, cancerul limfatic de care a suferit scriitorul columbian in urma cu 15 ani, precizand ca boala a recidivat si se extinde la plamani, ganglioni si ficat.

In urma acestui anunt, familia lui Gabriel Garcia Márquez a precizat ca starea de sanatate a scriitorului, externat pe 8 aprilie dintr-un spital din Ciudad de Mexico, este "extrem de fragila", dar "stabila" si ca acesta se afla la domiciliul sau din Mexic, fara sa mentioneze vreo informatie in legatura cu cancerul.

Ultima aparitie publica a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, cand scriitorul a stat la poarta resedintei sale din Ciudad de Mexico, unde a locuit de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnalistii veniti in vizita cu ocazia aniversarii sale. Scriitorul si-a intampinat oaspetii zambitor, a primit cadouri si a acceptat sa se lase fotografiat, fara a acorda insa interviuri.

Citeste si:

Nascut pe 6 martie 1927, in localitatea columbiana Aracataca, Gabriel Garcia Márquez a locuit in Mexic cateva decenii si, slabit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al sau, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea tarfelor mele triste"), aparut in 2004.

A murit Gabriel García Márquez, laureat Nobel

Gabriel García Márquez a primit premiul Nobel pentru literatura in anul 1982. In nuvelele si romanele sale se reunesc, in mod firesc, fantasticul si realitatile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de multi critici literari in categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai celebru roman al sau este "Un veac de singuratate" (1967), dar foarte cunoscute sunt si "Toamna patriarhului" (1975), "Cronica unei morti anuntate" (1981), "Dragostea in vremea holerei" (1985), "Generalul in labirintul sau" (1989) si "Povestea tarfelor mele triste" (2004).

Capodopera lui Gabriel Garcia Márquez, romanul din 1967 "Un veac de singuratate", descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Actiunea se desfasoara pe o perioada de peste o suta de ani si prezinta ascensiunea si prabusirea familiei Buendia.