Este publicul larg interesat de concerte de muzica simfonica si rock alternativ pe aceeasi scena, intr-o sala moderna de cinematograf, precedate de seminarii de istoria muzicii? Aceasta a fost una dintre intrebarile pe care i le-am adresat Ancai Lupes, vicepresedinte al Asociatiei Star Education, organizatoarea ALTOrchestra, o serie de 15 concerte care au avut loc in aceasta toamna in Bucuresti, Iasi si Cluj, sustinute de formatii de rock alternativ – Zdob si Zdub, Robin and the Backstabbers, byron, Grimus si The Mono Jacks – alaturi de orchestre simfonice.

Cand o intrebi cum si cand s-a nascut ideea unei serii de concerte in care trupe de rock alternativ sa cante acompaniate de orchestre de muzica clasica, Anca Lupes, vicepresedinte al Asociatiei Star Education, organizatorul celor 15 concerte din seria ALTOrchestra, care au avut loc in aceasta toamna in Bucuresti, Iasi si Cluj, spune ca avea in minte de ceva vreme acest concept.

„Este un demers deloc simplu si foarte costisitor. Apelul de proiecte lansat de Ministerul Culturii in aceasta primavara ne-a dat speranta ca il vom putea pune in practica intr-un context potrivit, legat de implinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Conceptul nostru uneste doua lumi: cea a muzicii clasice (cu o istorie de sute de ani) si cea a muzicii alternative, moderne. Proiectul a primit o finantare de 1.700.000 lei din partea Ministerului Culturii in cadrul apelului de proiecte pentru manifestari, actiuni si proiecte de aniversare a Centenarului Romaniei (1918 - 2018) si a Primului Razboi Mondial”, explica, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Anca Lupes, vicepresedinte al Asociatiei Star Education.

altorchestra, Lucia, byron

Pentru concertele din seria ALTOrchestra, care imbina muzica simfonica si rock-ul alternativ, organizatorii au tintit un anume gen de public, capabil, daca nu apreciaza ambele genuri muzicale ci doar unul, sa il poata „imbratisa” si pe cel de-al doilea.

„Ne-am bucurat sa vedem interesul puternic pe care oamenii l-au aratat fata de aceste concerte, manifestat atat la sala de spectacol, cat si in retelele de socializare unde reactiile au fost extrem de magulitoare. Asta a rasplatit cumva eforturile uriase pe care toata echipa le-a facut pentru a duce la bun sfarsit acest proiect: imagineaza-va ce inseamna sa reorchestrezi atatea piese intr-o perioada de doua-trei saptamani cat am avut la dispozitie de la semnarea contractului si pana la primele concerte. Am grupat show-urile pe trupe, tocmai pentru a nu forta orchestratorii sa faca totul deodata, pentru ca ar fi fost imposibil. Sa nu uitam ca, dupa ce are loc partea de orchestrare, urmeaza partea de invatare si repetitiile. Apoi – gaseste sali de spectacol libere, pune la punct tot motorul de promovare si asa mai departe. In cele doua luni pe care le-am avut la dispozitie, s-a dormit foarte putin”, povesteste Anca Lupes, vicepresedinte al Asociatiei Star Education.

Altorchestra, Zdob si Zdub

Accesul publicului s-a facut pe baza de invitatii, pe care spectatorii le-au putut obtine de pe o platforma de ticketing, iabilet.ro. Nu au fost vandute bilete dintr-un motiv ce a tinut de finantarea seriei de concerte ALTOrchestra de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.

„Concertele au fost primite extrem de bine, estimez ca au fost, in total, intre 11.000 si 12.000 de spectatori. Este necesara o precizare aici: in Romania legislatia nu permite vanzarea de bilete la evenimentele organizate cu fonduri nerambursabile. Pentru a evita situatia in care anuntam concertul si lumea vine intr-un mod dezorganizat, in care apare inclusiv riscul crearii de busculade si alte evenimente neplacute la intrarea in sala de spectacol, a trebuit sa gasim o solutie. Aceasta a fost generarea de invitatii gratuite dintr-o platforma online de ticketing. Astfel stiam cand s-a completat capacitatea salii si anuntam ca nu mai sunt locuri. Toate bune, la foarte scurt timp dupa anuntarea spectacolelor, toate locurile din toate salile erau epuizate si multi oameni inca cereau acces. Primul spectacol din turneu a venit si cu prima surpriza neplacuta, atunci cand nu toti cei care isi rezervasera loc au si aparut la spectacol si ne-am trezit cu cateva zeci de locuri goale. A trebuit sa cream o intreaga strategie si sa comunicam incontinuu pe toate canalele astfel incat cei care nu mai reuseau sa ajunga la spectacol sa isi transmita locurile catre cei care ar fi putut, dar nu prinsesera loc”, povesteste Anca Lupes, vicepresedinte al Asociatiei Star Education, entitatea care a obtinut finantarea, a creat echipa si a supervizat buna desfasurare a turneului si toate procedurile birocratice.

ALTOrchestra: concerte si seminarii despre istoria muzicii

Produsul in sine, concertele din seria ALTOrchestra, care imbina muzica simfonica si rock-ul alternativ, a necesitat identificarea de muzicieni pentru orchestra care sa se poata conecta cu trupele de rock alternativ si cu muzica lor, care sa aiba puterea de munca necesara pentru a invata muzica intr-un timp atat de scurt si apoi sa aiba timpul necesar pentru repetitii si pentru concertele din program.

„Nu au fost mereu aceiasi muzicieni pe scena, pentru ca nu toti erau disponibili in acelasi timp. Componenta orchestrelor a fost diversa, oamenii au fost alesi de peste tot din tara. Insusi efortul de a-i identifica si coordona pe toti acesti oameni (erau in principiu aproximativ 29 de instrumentisti in orchestrele de acompaniament la fiecare show) a fost un adevarat tur de forta”, explica Anca Lupes, vicepresedinte al Asociatiei Star Education, care organizeaza si alte evenimente si seminarii, precum cele generate de Earth Hour, Pro Istoria Fest, Mastering The Music Business, On Air Music Awards.

altorchestra

Conceptul seriei de concerte ALTOrchestra, care imbina muzica simfonica si rock-ul alternativ, a presupus si o serie de despre istoria muzicii romanesti, care au avut loc inainte de fiecare concert, pe care Anca Lupes le descrie drept o „scurta trecere in revista a ceea ce a insemnat muzica romaneasca in urma cu 100 de ani” si care s-au bucurat si ele de success din perspectiva publicului. Cand o intrebi daca Asociatia Star Education va mai continua sa organizeze acest gen de evenimente, Anca Lupes spune ca da, in ciuda tuturor greutatilor intampinate si eforturilor mari facute.

„Cand, la finalul show-urilor, vezi publicul cu zambetul pe buze aplaudand in picioare si felicitand artistii, te gandesti ca merita, asa ca da, vom continua sa organizam acest gen de evenimente”, conchide Anca Lupes, vicepresedinte al Asociatiei Star Education.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri