Dezvoltatorii si consultantii imobiliari incep din nou sa creada in potentialul pietei de birouri: primii au reluat investitiile si au cumparat chiar terenuri pentru noi proiecte, in timp ce brokerii lucreaza la tranzactii de peste 20.000 mp.
Compania de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank a intermediat inchirierea unei suprafete totale de 40.000 mp in 2011, printre cele mai importante tranzactii numarandu-se: reinnoirea contractelor pentru Ringier (5.000 mp) si Yokogawa (1.800 mp) in Novo Park, inchirierea de catre Obi (1.200 mp) si Agricover (1.400 mp) in Cubic Center, Delta Hospital (10.000 mp), Ursus in Frumoasa OB si Bluehouse in World Trade Center.

Perspectivele pentru 2012 sunt si mai optimiste, in contextul in care din cei 30 de consultanti ai companiei, opt se ocupa cu inchirierea spatiilor de birouri. “In prezent, lucram la doua tranzactii mari, de peste 20.000 mp, care vor fi incheiate in prima jumatate a anului viitor”, afirma Horatiu Florescu (foto), CEO si presedinte al companiei.

Nu doar consultantii imobiliari sunt increzatori in potentialul pietei de birouri, ci si dezvoltatorii, care au inceput din nou sa parieze pe proiecte. Spre exemplu, AFI Europe, proprietarul AFI Palace Cotroceni, a decis inceperea lucrarilor de constructie a primei faze din AFI Business Park, ce va fi dezvoltat in imediata vecinatate a mallului. Prima cladire, cu o suprafata inchiriabila de 11.000 mp, urmeaza sa fie livrata in vara anului viitor si va face parte dintr-un parc de afaceri care va cuprinde cinci cladiri de birouri, cu o suprafata totala de aproximativ 70.000 mp.

Alte doua proiecte de mari dimensiuni aflate in constructie sunt Sky View, dezvoltat de Raiffeisen Evolution, si prima faza a Hermes Business Campus, ambele amplasate in zona de de nord si centru-nord a Bucurestiului.

"O noutate pentru 2011 a fost reprezentata de comportamentul activ al dezvoltatorilor de spatii de birouri, care, dupa doi ani in care au stat in expectativa, au inceput sa faca investitii in vederea dezvoltarii de proiecte noi”, spune Florescu.

Cererea dezvoltatorilor a fost concentrata pe anumite locatii, precum Calea Floreasca - Barbu Vacarescu, care treptat a devenit una dintre cele mai cautate zone de business din Bucuresti. Investitorii sunt tot mai interesati sa achizitioneze terenurile disponibile aici, explica Florescu, motivati fiind de rata scazuta de neocupare a spatiilor de birouri, sub 1% in prezent.

“Am observat insa o schimbare in comportamentul dezvoltatorilor, in special al celor ce planuiesc inceperea de proiecte noi in viitorul apropiat. In urma climatului economic instabil la nivel international, suprapus noilor norme impuse bancilor de catre Basel III (n.r: noile reguli referitoare la nivelul capitalului bancar), acestia au un sentiment de nesiguranta vizavi de viitoarele finantari sau conditii de acordare a lor”, arata seful The Advisers/Knight Frank.

Vezi
cum schimba pasajul Basarab piata de birouri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri