Criza prin care trece moneda ruseasca i-a scos din case pe consumatori, in magazinele de electrocasnice sau ale distribuitorilor de masini declansandu-se o adevarata isterie: se cumpara orice de frica preturilor in crestere, scrie Guardian.co.uk.

O gluma circula in ultima vreme in randul rusilor: “E mai sigur sa iti pastrezi toti banii in ruble. Pana la urma, nimeni nu se va gandi sa se uite dupa bani reali intr-o geanta plina de ruble”. In timp ce unii privesc situatia cu umor negru, alti rusi au luat cu asalt magazinele. O angajata a unui magazin de electrocasnice face inventarul preturilor, pe care le schimba zilnic. “Tot ce vindem aici vine din Europa. Va puteti da seama ce inseamna asta”, a spus aceasta.

Moscova a devenit brusc una dintre cele mai ieftine destinatii pentru cei care doresc sa cumpere diverse produse semnate Apple sau sa achizitioneze masini. In aceste conditii Apple a sistat vanzarile online in Rusia, intrucat nu poate face fata volatilitatii monedei rusesti. Numai in ultima luna compania americana a crescut preturile produselor cu 20%.

Totul se intampla pentru ca Vestul incearca sa ne raneasca!

La randul sau, managerul unui magazin care comercializeaza echipamente foto, spune ca vanzarile au crescut in ultima luna. “Echipamentul foto este unic. Se aseamana cu o masina, il poti cumpara acum si vinde ulterior. Daca este inca nou il poti vinde ca atare. Ne uitam la preturi in fiecare zi, urmam tendinta din piata”, a explicat managerul rus.

Un alt caz este cel au unei rusoaice care detine un magazin de bijuterii, a carei familie a schimbat toate veniturile in euro in urma cu doi ani. “Locuim in Rusia, salariile noastre sunt in ruble. Totul se intampla pentru ca Vestul incearca sa ne raneasca. Insa noi, rusii, nu vom fi niciodata invinsi”.

Sursa foto: MediafaxFoto

Angajat al unei sucursale a creditorului rus Sberbank, Andrei Matrosov sustine ca intentioneaza sa cumpere un autoturism, un apartament sau titluri financiare. Avea in vedere si o excursie in Europa pentru Anul Nou, insa va opta pentru orasul sau de origine din Urali. Compania la care este angajat, specializata in echipamente pentru industria de energie, va renunta la 5% din angajatii sai. “Ne-au spus ca nu vor exista cresteri salariale in acest an si nu speram la asa ceva nici anul viitor”.

In timp ce speranta este ca o rubla “anemica” sa stimuleze productia locala, micii antreprenori care lucreaza cu produse de import au fost grav afectati. Dupa ce Rusia a interzis importul produselor lactate din Uniunea Europeana, Alexander Krupetskov, proprietarul unui magazin de branzeturi, a inceput sa achizitioneze produse din Elvetia. “Nimeni nu va cumpara branza atat de scumpa, asa ca ma voi orienta catre produse rusesti”, spune antreprenorul.

Caut sa vad ce pot sa le cumpar nepotilor de Anul Nou, insa toate sunt atat de scumpe...

Lyudmila Gorbachyova, pensionara, sustine ca nu are economii pentru care sa se ingrijoreze, insa pensia sa de 12.000 de ruble pe luna s-a redus din ce in ce mai mult, mai ales in conditiile in care are grija de cei patru nepoti. “Caut sa vad ce pot sa le cumpar nepotilor de Anul Nou, insa toate sunt atat de scumpe. Se spune ca anul viitor preturile vor creste cu inca 10%. Nicaieri nu mai vezi oameni fericiti”, spune batrana.

Sursa foto: MediafaxFoto

AFP anunta ca intr-un magazin IKEA in departamentul cu mobilier si echipamente pentru bucatarie existau cozi de clienti inainte ca retailerul sa implementeze cresteri de preturi incepand cu 18 decembrie. Desi compania a anuntat anterior ca nu va modifica preturile in 2014, reprezentatii retailerului suedez au revenit asupra declaratiilor subliniind ca “nu puteau fi independenti de factorii externi”.

Sursa foto: IKEA Rusia, Shutterstock.com

O consecinta a deprecierii rublei – care a pierdut aproape 60% din valoare in acest an – este cresterea costurilor in cazul importurilor. Rusii au trecut prin mai multe crize economice severe in ultimii 25 de ani, perioade in care multi si-au vazut economiile evaporandu-se. Analistii sugereaza ca aceasta tendinta de a iesi masiv la cumparaturi atunci cand economia traverseaza o perioada dificila diferentiaza Rusia de Vest. “In acest fel noi suntem diferiti de celelalte tari dezvoltate. In alte state, atunci cand criza incepe, oamenii incep imediat sa economiseasca. La noi criza este insotita de o depreciere puternica a monedei nationale, iar oamenii incep sa cheltuiasca abrupt, ceea ce indulceste oarecum situatia pentru scurt timp”, explica Igor Nikolayev, reprezentant al Institutului FBK Strategic Analysis.

Moneda rusa a scazut pe parcusul sedintei marti cu 19%, la 80,1 unitati fata de dolar, cel mai mare declin din 1998, cand Rusia a intrat in incapacitate de plata a datoriilor in moneda locala.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri