In general, se considera ca o rata de inlocuire a venitului de 70% este necesara pentru mentinerea unui nivel de trai similar celui anterior pensionarii. Acesta este doar un nivel orientativ generic, intrucat pentru angajatii cu venituri sub salariul mediu brut pe economie o rata de inlocuire a venitului apropiata de 100% ar putea fi necesara. Insa, raportul din 2015 cu privire la adecvarea pensiilor, publicat de catre Comisia Europeana, arata ca ratele teoretice de inlocuire asigurate de schemele de pensii curente vor scadea in majoritatea statelor membre intr-un interval de 40 de ani (2013-2053), cu o reducere pana la aproximativ 40% sau mai putin in patru state membre, inclusiv in Romania. Asadar, pentru a reduce riscul de saracie, odata cu retragerea legala de pe piata fortei de munca, sunt necesare multiple surse de venit dupa pensionare.

Pe baza tendintelor actuale, se preconizeaza ca populatia Romaniei va scadea pana in 2050 la 16,4 milioane de persoane cu varsta mediana de 47 de ani, ca urmare a reducerii natalitatii, a emigrarii si a cresterii sperantei de viata. Cum presiunea demografica va continua sa creasca, aceasta va eroda si mai mult capacitatea sistemelor de pensii de tip redistributiv (pay-as-you-go) de a asigura rate adecvate de inlocuire a veniturilor si de a mentine in acelasi timp sustenabilitatea bugetului de pensii. Rata de inlocuire a venitului este determinata ca raport intre venitul lunar dupa pensionare si salariul lunar net inainte de pensionare.

Pentru a reduce efectul acestei presiuni demografice, in multe state membre ale UE, precum Romania, sistemele publice de pensii au fost completate de pensii private prefinantate, obligatorii sau facultative. Ca urmare, odata cu 2008, pentru persoanele care la acea data aveau o varsta de pana in 35 de ani, o parte din contributiile obligatorii la sistemul pensii (in prezent 3,75%) a fost redirectionata in conturi individuale, detinute de participanti si gestionate de fonduri de pensii private (Pilonul II). Astazi, la peste un deceniu dupa implementare, fondurile de pensii de Pilon II acumuleaza active in valoare de aproape 40 de miliarde lei, si care constau in contributii ale participantilor si castiguri din investitii capitalizate.

Trebuie, de asemenea, subliniat ca intre 2008 si 2016, fondurile de pensii private din Romania au inregistrat randamente anualizate de 5,3% dupa comisioane si inflatie, printre cele mai ridicate dintre schemele de pensii din Europa. Performanta investitionala a acestora este cu atat mai mult de laudat incat, in Romania, pensiile private din Pilonul II vor reprezenta o sursa importanta de venit suplimentar dupa pensionare pentru participantii sai, ca rata de inclocuire a salariului, chiar si in baza contributiei reduse de 3,75%, potrivit unui studiu elaborat de catre KPMG Advisory, in primul trimestru al acestui an, ca parte a unei campanii de educatie financiara.

Astfel, un exemplu teoretic al unei persoane care se va pensiona in anul 2048 arata ca Pilonul I poate sa asigure o rata de inlocuire de numai 37%, comparativ cu un nivel recomandat de 70%. Dar, contributiile regulate la pensiile private pot creste rata de inlocuire a venitului la 52%. O persoana care castiga salariul mediu brut pe economie si contribuie periodic la Pilonul I si Pilonul II pe intreaga perioada a vietii active ar putea obtine un venit total la pensionare de aproximativ 2.610 lei, din care 1.650 lei din Pilonul I si 670 lei din Pilonul II (toate sumele sunt exprimate in echivalentul puterii de cumparare din 2017), arata studiul KPMG Advisory.

Rata de inlocuire a venitului Salariul mediu pe economie (lei) Salariul minim pe economie (lei)
Salariul net inainte de pensionare 4.448 2.224
Venitul total dupa pensionare, din care 52% 2.607 1.304
Pensia din Pilonul I 37% 1.647 823
Pensia din Pilonul II 15% 667 334

Cum poti ajunge la o pensie de 70% din salariu?

Problema demografica, detaliata anterior, arata deja ca logica redistributiva a Pilonului I (sistemul de pensii de stat) nu mai poate functiona in mod sustenabil in viitor. Salariatii (contributorii) vor fi tot mai putini, iar pensionarii (beneficiarii) vor fi tot mai multi. De aceea, participarea la Pilonul II si Pilonul III de pensii private reprezinta o solutie eficienta de economisire suplimentara, pentru a ajunge la o rata de inlocuire a veniturilor de aproape 70% din salariu la pensionare.

Pilonul III de pensii private facultative functioneaza similar cu cel de Pilonul II de pensii private obligatorii, cu o singura diferenta majora: contributiile nu sunt redirectionate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt platite in mod voluntar, facultativ, de catre salariati si/sau angajatorii lor. Mai mult, contributia la fondurile de pensii facultative beneficiaza de o deductibilitate fiscala (cate 400 euro / an, atat la angajat cat si la angajator), pentru incurajarea economisirii private. In prezent, peste 500.000 de romani contribuie pentru acest tip de pensie suplimentara, care se va adauga celei obtinute de la stat (Pilonul I) si de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Dar, ce impact poate avea o pensie privata facultativa asupra ratei de inlocuire? De exemplu, presupunem doi romani de aceeasi varsta au inceput sa economiseasca pentru perioada pensionarii prin intermediul unei pensii facultative in momente diferite. Fondul de pensii facultative ales de ambii este unul dintre cele existenta in piata, cu grad de risc mediu. Calculul are la baza salariul mediu lunar pe economie, conform INS, si randamentele medii inregistrate de fondul de pensii facultative respectiv cu grad de risc mediu, potrivit datelor publicate de catre ASF.

Primul a aderat in mai 2008, avand varsta de 35 de ani. Al doilea a aderat cinci ani mai tarziu, in mai 2013, la varsta de 40 de ani. Amandoi castiga salariul mediu pe economie si au economisit in fondul de pensii private aceeasi suma, anume 10% din salariul mediu brut aferent fiecarei luni. La finalul lunii noiembrie a acestui an, primul ar fi acumulat o suma de aproape 38.000 de lei, cu 87% mai mult decat al doilea, care a fost putin peste 20.300 de lei.

Am spus ca, potrivit studiului KPMG Advisory, pensia de la stat si pensia privata din Pilonul II i-ar oferi unui roman in 2048 o rata de inlocuire de 52% din salariu, ponderea celor doua fiind de 37% si respectiv 15%. Daca am adauga o rata de inlocuire de 15% sau 667 lei (echivalentul sumei din Pilonul II) si de la pensia privata facultativa (Pilonul III), suma stransa in doar cei 10 ani i-ar ajunge primului sa isi suplimenteze veniturile dupa pensionare timp de 56 de luni (aproape 5 ani).

Sursa foto: beeboys / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri