Astfel, mai toata responsabilitatea ajunge sa fie aruncata pe umarul individului, adica sa contribuie din ce in ce mai mult la economii in active financiare (depozite bancare, asigurari de viata, pensii private obligatorii si facultative s.a.m.d.), dar si cat mai devreme. De exemplu, raportul OCDE intitulat "We'll live to 100 - How can we afford it?", arata ca "avand in vedere provocarile cu care se confrunta sistemele de pensii (publice si private - n.r.), singura solutie pe termen lung pentru obtinerea unui venit mai mare de pensionare este de a contribui mai mult si pentru perioade mai lungi".

Exista insa si o a treia necesitate, una critica: nevoia de a obtine o rentabilitate pozitiva si ridicata pe termen lung (adica, o rentabilitate neta reala de inflatie, taxe si comisioane). Capacitatea asiguratorilor de viata si a fondurilor de pensii de a proteja si multiplica valoarea activelor in contextul ratelor de dobanda scazute ar trebui sa fie o preocupare atat pentru clienti, cat si pentru autoritatile de reglementare. Regulile Directivei Solvabilitate II recent adoptate au consolidat rezistenta financiara a asiguratorilor europeni, iar reglementarile privind investitiile vizeaza diversificarea si limitarea expunerii la riscuri.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: pinkomelet / Shutterstock