De regula, cele mai comune facilitati si servicii oferite de catre dezvoltatorii imobiliari in cadrul proiectelor de locuinte sunt locurile de joaca pentru copii, spatii verzi, servicii de paza si spatii comerciale si pentru servicii. Atentie, insa, pentru ca nimic nu este gratuit, iar din punct de vedere legal, dezvoltatorii nu sunt obligati sa informeze cumparatorii cu privire la costurile lunare de intretinere ale spatiilor comune, care includ si facilitatile generale ale proiectului.

"Pe piata se intalnesc de regula doua tipuri de cumparatori, in functie si de tipul de proiect vizat. In cazul proiectelor mass-market, care nu ofera o lista lunga de facilitati, cumparatorii nu intreaba de regula despre costuri aferente facilitatilor, tinand cont ca acestea nici nu exista si ca fiecare cumparator ia in calcul faptul ca paza, spre exemplu, va avea un cost. In cazul proiectelor ample, cu numeroase facilitati, aproape toti cumparatorii solicita informatii referitoare la costuri dinainte de a cumpara proprietatea", arata Andrei Sarbu, CEO al companiei de consultanta imobiliara SVN Romania.

El adauga ca dupa infiintarea asociatiei de proprietari, toate spatiile comune si implicit si eventualele contracte deja incheiate sunt predate catre asociatia de proprietari, care are libertate deplina in a decide renegocierea contractelor sau schimbarea furnizorilor externi - o buna parte din contractele initiale se incheie chiar de catre asociatiile de proprietari.

"Proiectele de mari dimensiuni, care au si un concept integrat, ofera si facilitati mai ample, precum spatii de relaxare, piscine sau centre comerciale. In categoria facilitatilor unice se incadreaza, spre exemplu, plaja existenta in cadrul Cosmopolis, spatii verzi si un parc, un strip-mall, un supermarket aditional si numeroase spatii de relaxare si servicii. Tot in categoria facilitatilor si serviciilor exclusiviste pot fi incluse cele de concierge, existente pe segmentul de lux", mai spune Andrei Sarbu.

Costurile de intretinere ale facilitatilor existente (curatenie, intretinere tehnica, iluminat) sunt incluse in costurile de intretinere lunare ale spatiilor comune - acestea fiind existente de altfel in orice imobil.

"De regula, costurile lunare de intretinere se situeaza in jurul valorii de 150 - 200 de lei pe luna. Acestea nu reprezinta insa doar costurile aferente facilitatilor cat si costurile de intretinere ale spatiilor comune, de la curatenie si iluminat la deszapezire. In aceste costuri lunare sunt incluse si cele cu paza proiectului. Daca in cadrul proiectului exista si spatii operate de catre agenti economici terti, spre exemplu o sala de fitness, acestia vor decide care vor fi costurile aferente utilizarii respectivelor facilitati", spune Andrei Sarbu.

In opinia sa, "trebuie avut in vedere ca proiectele mass market, care nu ofera multiple facilitati - cel mult servicii de paza - au in medie aceleasi costuri lunare de intretinere cu ale blocurilor vechi - care includ clasicele servicii de curatenie, tehnice sau fond de rulment".

Sursa foto: Roman Babakin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri