Aproape toate fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) au dublat banii pe care ii aveau la dispozitie in ultimii 10 ani, profitand partial si de una dintre cele mai indelungate perioade de crestere a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Performantele din articol au fost calculate luand in calcul datele disponibile la data de 12 decembrie 2019.

Actiunile de pe bursa fac diferenta

Aproximativ 700 mil. lei (146 mil. euro) intra lunar in conturile fondurilor de pensii private obligatorii, reprezentand banii celor 7,3 mil. de angajati romani care contribuie in prezent la acestea. In total, fondurile de pensii Pilon II au ajuns sa administreze o avere de aproape 60 mld. lei (12,5 mld. lei).

In ultimii 10 ani, adica aproape de la infiintare, performanta fondurilor de pensii obligatorii a depasit aproape in fiecare caz nivelul de 100%.

Performanta a fost calculata in functie de VUANvaloarea unitara a activului net pentru pensia facultativa. Valoarea VUAN este publicata zilnic de fonduri si este important de urmarit de catre contribuabili deoarece aceasta arata care este evolutia propriilor bani din contul de pensie.

Astfel, dintre cele sapte fonduri de pensii private obligatorii existente in prezent in piata, doar doua nu au reusit sa depaseasca bariera unei cresteri de 100% in ultimul deceniu. De cealalta parte, fondurile de pensii BCR si Metropolitan Life sunt aproape la egalitate pe prima pozitie, cu o crestere VUAN de 113%, respectiv 112%.

Majoritatea banilor pe care fondurile obligatorii ii au la dispozitie sunt investiti in titluri de stat (61%). A doua cea mai importanta categorie de investitii este reprezentata de actiunile unor companii listate pe bursa (21%). Din moment ce castigurile rezultate de pe urma titlurilor de stat sunt aproape de fiecare data aceleasi, indiferent de fond, diferenta de performanta intre fonduri este adesea facuta de cat de inspirate au fost investitiile in actiuni facute de acestea.

Romanii care investesc din propria initiativa in fondurile de pensii private au castigat mai putin

In cazul fondurilor de pensii private facultative (Pilon III), performanta ultimilor 10 ani este mai slaba decat in cazul celor obligatorii. O buna parte din vina este reprezentata de comisioanele mai mari - in general de aproximativ 0,16%/luna din activul fondului, comparativ cu 0,07% in cazul fondurilor private obligatorii.

Desi comisioanele pot parea mici, faptul ca ele se aplica la intreaga suma acumulata in cont luna de luna inseamna ca valoarea propriu-zisa a acestora creste proportional cu valoare contului.

Per ansamblu, Raiffeisen Acumulare este cel mai performant fond de pensii private Pilon III din ultimii 10 ani, cu o crestere de 99%, in vreme ce BRD Medio se afla pe ultima pozitie a clasamentului, cu o apreciere de 61%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri