România mai are mult până să egaleze țările vestice nu numai din punct de vedere economic, dar și în ceea ce privește accesarea produselor de asigurare menite tocmai pentru a fi o soluție de protecție financiară dedicată oamenilor de rând. Despre ce trebuie să conțină pachetul minim de asigurare pentru familiile din România, am discutat cu specialiștii a doi dintre cei mai mari asiguratori de pe piața de profil autohtonă.

Pentru a avea asigurată continuitatea modului de viață, cât mai aproape sau la fel cu cel cu care o familie este obișnuită, în cazul în care ceva neprevăzut se întâmplă, orice gospodărie ar trebui să aibă măcar o asigurare a locuinței și una de sănătate. Atenție, atunci când vorbim despre asigurarea locuinței, vorbim despre polița obligatorie PAD, cât și despre o poliță facultativă, pentru ca aceasta să fie asigurată atât în fața multiplelor riscuri pe care polița obligatorie nu le acoperă, dar și la valoarea ei reală de piață.

Cele două asigurări minim necesare pentru a avea continuitate aproape orice-ar fi

Chiar dacă nevoile de asigurare depind de la caz la caz, putem observa totuși unele aspecte care țin de realitățile societății în care trăim și care, de cele mai multe ori, se traduc în riscuri, potrivit lui Călin Matei, director general adjunct al Groupama Asigurări.

Retail jobs

Peste 95% dintre români dețin o locuință în proprietate. România este o țară expusă la numeroase tipuri de catastrofe naturale, cum ar fi cutremurele, inundațiile sau alunecările de teren, fenomene cu atât mai severe în ultimul timp. Dacă ne uităm la aceste date, devine indiscutabilă nevoia unei asigurări a locuinței, atât una obligatorie, cât și una facultativă, care să fie adaptată unor nevoi specifice.

- Călin Matei, director general adjunct Groupama Asigurări -

Un alt mare asigurator de pe piața locală, Omniasig VIG s-a bucurat anul trecut de creșterea de 10%, a asigurărilor de locuințe în portofoliul deținut, însă, așa cum a explicat Mihai Tecău, președinte directorat Omniasig – Vienna Insurance Group (VIG), gradul de asigurare la nivel locativ, în România, tot 20% este.

Citeste si:
Cum poate proteja financiar un RCA pentru persoane?
Răspunderile civile generale:...

Nici noi nu am descoperit încă ce putem face pentru a-i determina pe români să-și asigure casele, iar evenimente nefericite se întâmplă, vedem această realitate dură în indundațiile și viiturile recente.

- Mihai Tecău, CEO Omniasig VIG -

Cel mai important, în viziunea oficialului Omniasig este să spunem oamenilor să lase grijile în mâinile specialiștilor.

”Asigurările au demonstrat ce aveau de demonstrat în perioada aceasta a crizei sanitare. Nu poți sau, mai bine spus, nu trebuie să-ți asumi și mai multe riscuri pe lângă cel pandemic astfel că, nu poți renunța la protecția financiară, pe care polițele de asigurare ți-o pot oferi.”, a subliniat Mihai Tecău.

Astfel, a dat ca exemplu faptul că este inutil să îți asumi și riscurile legate de traficul crescut în ceea ce privește instalația sanitară, termică, electrică etc., cu referire atât la perioada de lockdown, cât și la faptul că majoritatea oamenilor au lucrat și lucrează încă de acasă.

Citeste si:
Rezultatele Groupama din 2020 au fost afectate de pandemie și de...
Volumul de prime brute...

Chiar și cu asigurare, tot te afectează emoțional o avarie de orice tip la locuință, dar măcar ești protejat financiar și dispui de banii necesari pentru reparație.

- Mihai Tecău, CEO Omniasig VIG -

În viziunea sa, pachetul minimal pe care o familie trebuie să-l aibă, poate porni de la chestionarul de analiză a riscului (IDD-Insurance Distribution Directive) pentru ca astfel să-l aduci pe client în punctul în care să înțeleagă că trebuie să-și cumpere exact asigurările potrivite stilului de viață personal, al său și al familiei.

”Eu plec de la casă, locul unde ne-am întors toți în pandemie. Și, la fel de importantă este asigurarea de sănătate. Dacă ai aceste două polițe ai continuitate în viața ta independent de (aproape) orice eveniment nefericit are loc, pentru că ai unde sta, munci și te poți îngriji de sănătate. Mașina este un confort, nu o poți pune pe același nivel cu casa. În lockdown am înțeles fiecare dintre noi cât de importantă casa”, apreciază Mihai Tecău.

Citeste si:
Despăgubire uriașă plătită de un asigurător pentru o locuință...
Despăgubire uriașă plătită de...

O altă realitate, deloc îmbucurătoare, cu care toți ne-am confruntat în perioada pandemiei ține de sistemul medical.

Încă ne confruntăm cu lipsuri și probleme în sistemul sanitar de stat, multe dintre ele acutizându-se în decursul ultimului an, așa că o asigurare de sănătate devine un instrument extrem de util într-un astfel de context.

- Călin Matei, director general adjunct al Groupama Asigurări -

Oficialul Groupama Asigurări explică românilor că o soluție optimă este ca produsul de asigurare a sănătații să acopere toate cele trei componente esențiale îngrijirii – prevenția, diagnosticul și tratamentul, iar pentru cei cărora buzunarul le permite, polița ar fi indicat să conțină și acoperiri suplimentare precum tratamente și servicii în străinătate, a doua opinie medicală, acoperirea pentru boli grave etc.

Citeste si:
Cât de mult s-au scumpit cumpărăturile românilor după pandemie
Cât de mult s-au scumpit...

Răspunderile civile, răspunderea față de celălalt, neasumată de români

Totodată, Mihai Tecău, CEO Omniasig VIG spune că răspunderile civile nu sunt accesate nici pe departe atât cât ar trebui.

Chintesența pachetului minimal de asigurare pleacă și de aici, din zona răspunderilor pentru că în momentul în care tu îndeplinești o activitate profesională cu un anumit risc, nu poți să nu te gândești cum îți vei recompensa clienții dacă ceva merge prost și greșești. Potențialul există pe piața românească de asigurări, cred în el, chiar cred că putem face oamenii să se asigure mai mult.

- Mihai Tecău, CEO Omniasig VIG -

Mulți credem că nu vom prinde pensia, realitatea ne contrazice de multe ori

Asigurarea locuinței, dar și a sănătații sunt vitale, potrivit specialiștilor contactați de wall-street.ro, însă o altă realitate dură ne arată că ar trebui să ne întrebăm mai des din ce vom trăi la bătrânețe, în contextul în care pensiile de stat au un nivel din ce în ce mai scăzut și chiar nesustenabil în viitor, așa cum a afirmat și premierul Cîțu în ultimele luni.

Citeste si:
Sondaj: Românii bogați sunt mai atenți cu bugetul decât cei săraci
Sondaj: Românii bogați sunt...

Totodată, capul familiei sau persoana cu venitul cel mai mare ar trebui să se întrebe ce se întâmplă cu familia dacă i se pățește ceva și pentru o perioadă nu mai poate fi activ profesional sau și mai rău, intervine decesul.

În final, dacă ne uităm la datele statistice, spune oficialul Groupama Asigurări, observăm că România se află printre țările cu cele mai scăzute valori ale speranței de viață, la nivelul Uniunii Europene, iar datele scad de la an la an.

Cei mai mulți dintre noi nu ne gândim la riscuri sau nevoi viitoare sau avem tendința să credem că nouă nu ni se poate întâmpla nouă, dar realitatea ne contrazice. Într-un astfel de moment, înțelegem mai bine importanța continuității, iar o asigurare de viață oferă întocmai asta: continuitate pentru standardul de viață la ieșirea din activitate sau dacă nu mai ai capacitatea de a munci, continuitate pentru viața celor dragi, continuitate pentru visul și reușita copilului tău.

- Călin Matei, director general adjunct al Groupama Asigurări -

Astfel, o asigurare de viață cu o componentă de economisire poate fi soluția asigurării continuității pentru capul familiei sau familia acestuia atunci când riscul asigurat se produce.

Sursa foto: By Pressmaster

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri F