Dupa SOPA si ACTA, un nou tratat controversat care isi propune sa faca “ordine si disciplina” in domeniul online urmeaza a fi coordonat chiar de catre ONU, amenintand tot mai mult libertatea pe internet, relateaza Wall Street Journal.
Pe 27 februarie, in orasul Geneva din Elvetia, va incepe un nou proces diplomatic care ar putea crea si mai multa panica in randul utilizatorilor de internet.

Procesul ar urma sa fie coordonat chiar de catre Organizatia Natiunilor Unite, responsabila pentru asigurarea pacii mondiale, respectarea drepturilor omului, cooperarea internationala si respectarea dreptului international.

Zeci de tari, printre care Rusia si China, fac eforturi pentru ca intelegerea sa fie pusa la punct pana la sfarsitul acestui an.

Scopul premierul rus si al aliatilor sai este acela de a detine un „control international asupra internetului”, prin intermediul organizatiei International Telecommunication Union (ITU), aflata in subordinea ONU, afirma Vladimir Putin in luna iunie a anului trecut.

Rusia, China si aliatii lor din cele 193 state membre ITU, vor sa renegocieze un tratat care asigura libertatea internetului ce dateaza din 1988.

Mai jos, o parte din modificarile pe care statele membre doresc le faca:
• Securitatea online si confidentialitatea datelor sa fie subiectul unui control international;
• Companiile de telefonie ar urma sa aiba libertatea de a cere taxe pentru traficul pe internet "international", eventual pe baza de click-uri pentru anumite destinatii Web, cu scopul de a genera venituri pentru companiile de telefonie aflate in proprietatea statului si pentru bugetul de stat;
• Se vor impune reguli pentru tariful si practicile in roaming;
• Includerea sub control interguvernamental a mai multor functii ale Internet Engineering Task Force, Internet Security si altor grupuri care sa stabileasca standarde care sa permita functionarea Internetului;
• Se vor impune regulamente economice fara precedent in privinta traficului peer-to-peer;


1. Cum va afecta implementarea unui astfel de tratat utilizatorul final de internet?

2. Cine este responsabil pentru initiativa aplicarii acestui gen de tratate?




Te provocam sa iei atitudine! Comenteaza mai jos daca vrei ca libertatea pe internet sa nu iti fie afectata. Ce solutii crezi ca exista?

Foto: sott.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri