Ivan Martinovic de la Universitatea din Oxford si colegi ai lui de la Universitatea din Geneva si California descriu acest proces intr-o lucrare ampla pe care o puteti parcurge aici.

Cercetarea a fost inspirata de numarul in crestere al aplicatiilor ce permit utilizatorilor, printr-un simplu device, sa interactioneze cu computerele doar prin gandire.

Hackerii pot crea, in mod ilegal, un “spyware al creierului”, un virus creat pentru a-i pacali pe utilizatori sa se gandeasca la informatii confidentiale care ar putea apoi fi furate.

Folosindu-se device-ul Emotiv, 28 de subiecti au fost rugati sa se gandeasca la unele cifre sau conturi bancare. Curentii creierului au fost apoi descifrati si s-a dovedit ca informatiile extrase erau cu 15-40% mai precise decat daca ai incerca sa ghicesti singur insiruirile de informatii.

“In prezent sunt inca informatii foarte «zgomotoase» si neclare si device-urile nu sunt calibrate pentru asa ceva”, spune Martinovic. “Este insa posibil sa se construiasca asa ceva, in viitor, cu o acuratete mult mai mare”.

Acest segment devine, brusc, unul care poate fi exploatat de hackeri. Acestia vor putea produce virusi care sa “iti intre in creier” si sa downloadeze informatii confidentiale in momentul in care folosesti device-uri precum cele produse de compania Emotiv. In viitor, atunci cand o sa te joci de-a “Profesul X” si controlezi lucruri doar cu puterea mintii, va trebui sa ai grija cine “trage cu urechea”.