Miercuri, la ora 09.56 la Tokyo (02.56 Romaniei), un mesaj intitulat "informatie despre un tir al Coreei de Nord" a fost postat online, continuandu-se astfel: "Cu foarte putin timp in urma, Coreea de Nord a trimis o racheta (despre care pretinde ca este un lansator de satelit) inspre sud. Va vom tine la curent pe masura ce vor aparea informatii noi".

In paralel, presa confirma acest anunt al Guvernului japonez coroborandu-l cu cel al agentiei de presa sud-coreene Yonhap, conform Mediafax.

Ulterior au venit si alte mesaje, transmise la interval de aproximativ doua-trei minute si care afirmau ca "tirul a avut loc in jurul orei 09.49 (02.49 ora Romaniei)", ca "racheta a survolat insula Okinawa la 10.01".

Guvernul a semnalat apoi ca bucati din racheta au cazut in cel putin trei locuri, citand zone situate la 200-300 de kilometri vest si sud-vest de peninsula coreeana, apoi la 300 de kilometri est de Filipine.

Mesajele urmatoare au reluat declaratiile purtatorului de cuvant al Guvernului, Osamu Fujimura, care a organizat o conferinta de presa la ora 10.20 (03.20 ora Romaniei).

Citeste si:

Aceasta interventie a fost disponibila pe Internet ca material video in cateva minute.

Un al 20-lea mesaj postat pe Twitter preciza: "dupa survolul controlat cu elicopterul de catre politia din Okinawa, nu s-a constatat nicio paguba pe teritoriul japonez la ora 10.50 (03.50 ora Romaniei)", respectiv la o ora dupa lansare.

Dupa seismul urmat de tsunami din 11 martie 2011, autoritatile japoneze si-au multiplicat informatiile difuzate direct publicului prin intermediul conturilor deschise pe diverse platforme de comunicare online.

In cazul de fata, reactia lor a fost foarte rapida, dar intarzierile sunt adeseori mult prea mari pentru informatiile urgente.