Principala schimbare pe care o va aduce iminenta intrare a YouTube in Romania o reprezinta “Programul de parteneri”. Practic, incepand cu lansarea care se anunta a avea loc in termen de maxim trei luni, Google, compania ce detine platforma video, imparte o parte din banii generati de publicitate pe clipuri cu creatorii acestora.
Practic, este de asteptat o explozie a continutului original, care este astfel monetizat de catre creatori mult mai usor decat pana acum, considera Mugur Patrascu, managing partner al agentiei iLeo. Cei care produceau pana acum continut original si voiau sa isi scoata un ban de pe urma acestuia, trebuiau sa apeleze la conturi de parteneri din alte tari, membre ale programului.

Informatia conform careia YouTube se va lansa si in Romania a fost confirmata de Ana Achim (Director General UCMR-ADA): ”Google urmeaza sa lanseze oficial YouTube in Romania in curand, deci Google Inc. inca nu are venituri din YouTube in Romania. Drepturile de autor colectate de UCMR-ADA vor fi extrase din publicitatea care va rula pe continutul video incarcat de utilizatorii romani cu conturi Premium”, scrie Florin Grozea, antreprenor si cantaret, pe blogul personal

UCMR-ADA este asociatia compozitorilor si textierilor de muzica care colecteaza si administreaza drepturile de autor pe teritoriul Romaniei.

Subiectul a fost dezbatut pe larg pe mai multe canale din .ro, in special in blogging. Orlando Nicoara, manager Mediafax Group, scrie pe pagina sa, ca raspuns al unui comentariu, ca “Miza nu sunt bugetele din online pe care le ia Trilulilu (platforma locala concurenta cu YouTube – n.r.) sau ceilalti playeri, miza sunt banii din TV. Orice televiziune mica, medie care se va baza/muta pe Youtube, va disparea in 3-5 ani”, scrie el.

Bugetele de video advertising, in crestere


Mihai Seceleanu, CEO InternetCorp., subliniaza ca bugetele de video advertising au crescut si vor mai creste in Romania si ca “fara indoiala YouTube va lua «partea leului»”.

“Pe de alta parte intrarea YouTube in Romania reprezinta o oportunitate pentru artistii romani de a castiga bani si din alte surse pe langa concerte si cantat la nunti”, mai spune Seceleanu.

Un alt lucru care se va schimba oarecum va fi atentia sporita asupra drepturilor de autor. Se vor inteti furturile pe continutul valoros si chiar daca programul penalizeaza consistent aceste practici, se vor gasi solutii pentru generarea de profit de pe urma altora, spune, la randul sau, Mugur Patrascu.

“Dintre beneficiarii cei mai mari ai acestei platforme, cred ca se vor desprinde casele de discuri, care au cel mai vizualizat continut la ora actuala (dar si cel mai piratat) si realizatorii de emisiuni exclusiv on-line, care isi suplimenteaza astfel veniturile si pot sa creasca in zona de calitate si frecventa. Putem identifica o oarecare zona negativa in proliferarea accentuata a continutului inselator si de slaba calitate dar cred ca nu va fi chiar asa de grav, fata de ce avem acum pe platforma”, continua Patrascu.

Florin Grozea priveste vestea din punctul de vedere al artistilor romani – “Acest contract intre organizatia care reprezinta aproape 10.000 de autori romani si Google este o intrare in normalitate. Internetul nu mai este un Wild West unde nicio lege nu se aplica, ci un mediu matur, cu reglementari, cu contracte, cu respect pentru creatorii de continut dar si cu oportunitati pentru antreprenori si afaceristi”.

Cristian Manafu, consultant social media la The Connector, comenteaza si el asupra localizarii YouTube in Romania.

"Nu stim cati oameni viziteaza YouTube in fiecare luna. Google a tinut in casa aceste informatii. Cele mai vechi date au fost revelate de Dragos Stanca pe blogul sau in 2010. La acel moment, erau peste 5 milioane de vizitatori unici pe luna. Era practic reteaua sociala numarul 1. Chiar daca retelele sociale au prins foarte mult la noi, in special Facebook, cred ca YouTube detine o pozitie buna in piata. Pentru Google e o cale de a face si mai multi bani, de a promova mai mult acest canal in randul advertiserilor. Pentru piata de muzica inseamna in primul rand niste bani care vor ajunge la artisti. Pentru cea de advertising, inseamna, din nou, mai multi bani pentru Google".

YouTube este localizat in circa 50 de state de pe toate continentele. In Romania, conform topului Alexa, ocupa locul trei.

Oficialii Google prezenti in Romania nu au comentat asupra acestui subiect. Citeste si scurtul interviu oferit de Florin Grozea pentru Cristian Manafu.

Sursa foto.

Ce efecte consideri ca va avea intrarea YouTube in Romania? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri