Videoblogging-ul este una dintre cele mai uzuale modalitati de a transmite mesaje pe Internet, a te face auzit si, de ce nu, a face bani. Cu toate acestea, desi poate parea usor, a inregistra clipuri nu este tocmai un proces usor – necesita cunostinte de editare video, tehnice si, mai ales, oratorice. Ce trebuie sa iei in calcul la inceput de drum, citeste in articolul de mai jos.

Scopul

In primul rand, la fel ca un blog clasic, stabileste ce tematici vrei sa atingi prin videoclipurile tale. A impartasi momente din viata de zi cu zi? A face branding pentru ceva anume, a raspunde intrebarilor oamenilor, a realiza interviuri, videoblogging de umor sau impartasirea de stiri. Indiferent de tematica aleasa, asigura-te ca gandesti cu cel putin cateva videoclipuri in avans, facandu-ti planuri pe termen lung.

In functie de tematica aleasa, exista mai multe lucruri pe care trebuie sa le iei in calcul.

Platforma pe care urmeaza sa o folosesti

Cei mai multi videobloggeri, inclusiv din Romania, profita in prezent de faptul ca Google permite monetizarea clipurilor de pe YouTube, folosind acest canal ca principala platforma de lansare si promovare.

O alta varianta, autohtona, ar fi Trilulilu.ro – aici, avand in vedere localizarea, ar fi util in prealabil sa discutati cu un reprezentant al companiei din Cluj, pentru o eventuala colaborare mai stransa.

Mai departe insa, daca preferi videoclipuri de scurta durata, te poti folosi de Vine, retea sociala care permite crearea de clipuri de 6 secunde – avantajul major este faptul ca nu trebuie sa muncesti prea mult pentru a edita si nici nu ai nevoie de sunet/camera performanta, putandu-se realiza cu smartphone-ul. In acest sens insa, trebuie sa fii mult mai original, sa gasesti abordari inedite/amuzante, pentru a transmite un mesaj puternic in doar 6 secunde.

Instagram permite de asemenea incarcarea si impartasirea de scurte clipuri. Poti de asemenea combina videoblogging-ul cu blogging-ul traditional – un domeniu propriu, cu o pagina separata pentru videoclipuri.

Indiferent ce varianta alegi, urmatorul pas va fi sa pui la punct camera si sonorizarea potrivite.

Ce camera alegi

Pentru inceput, poti folosi camera pe care o ai deja. Nume consacrate precum Ray William Johnson au inceput filmand cu o camera modesta, intr-o camera de camin si au devenit vedete internationale.

Pe de alta parte, anii au trecut si tehnologiile au evoluat, lumea se asteapta la inregistrari de inalta calitate, se vorbeste de 4K, de sunet high definition. Partea buna este ca investitiile initiale pentru videoblogging nu trebuie sa fie exorbitante – o camera foto semi-profesionista (Nikon, Canon sau Sony de preferat), un microfon si eventual un sistem de editare video mai performant decat Windows Movie Maker „te duc” la doar cateva mii de lei.

Primele clipuri

Incepe cu cateva videoclipuri, impartaseste-le si cere neaparat parerea privitorilor/prietenilor. Nu te teme de feedback negativ si nici nu critica, priveste constructiv parerile celorlalti. Exerseaza cu toate facilitatile camerei pentru a gasi unghiurile si abordarile vizuale potrivite.

Lumina corecta este foarte importanta, dar poate si mai important este sunetul – aceasta este si sursa celor mai mari probleme. Asigura-te ca ai un microfon extern si ca se potriveste cu modelul camerei tale; redu cat mai mult posibil ecourile.

Cateva sfaturi practice

  • Cauta un loc potrivit pentru a filma, fiind necesar un loc bine luminat.
  • Inregistreaza unde nu este (mult) zgomot de fond, astfel incat sa fii auzit(a) bine
  • Apropie-te de subiect, asigura-te ca imaginea este clara
  • Desi este „la moda” in productii romanesti, tine camera cat mai fixa – daca filmezi chiar tu, incearca sa te sprijini de ceva sau sa folosesti un trepied.

Un lucru pe care oamenii il uita este SEO si video. Alte cateva sfaturi care pot ajuta:

  • Transcrie clipul. Poti face acest lucru chiar tu, sau sa angajezi pe cineva care sa scoata ideile din el. In acest fel, cuvintele cheie vor fi indexate de Google si mai multi utilizatori vor fi trimisi catre site-ul tau. Poti pune un link in descrierea clipului care sa trimita catre blog.
  • Tag-uieste continutul video cu keyword-urile potrivite. Poti sublinia anumite cuvinte sau fraze care ti-ar placea sa fie gasite in cautari, crescand sansele ca potentialii utilizatori sa gaseasca clipul/blogul personal.
  • Pastreaza o arhiva video, nu „arunca” clipurile online si atat. Asigura-te ca sunt retinute intr-o sectiune specifica a site-ului; acest lucru va fi „apreciat” de Google si va creste sansa de a atrage trafic.
  • Titlul este extrem de important. De foarte multe ori poti face cel mai eficient SEO inca din titlul videoclipului, asa ca asigura-te ca explici despre ce este inregistrarea, intr-o modalitate atractiva, originala, compacta.

Editarea este o realitate daca vrei ca videoclipul sa fie luat in serios. A realiza un clip dintr-o singura bucata este deseori imposibil fara ani de experienta in spate. Exista pachete gratuite pentru editare video, precum Windows Movie Maker sau Lightworks, dar si mai avansate, contra cost. Calitatea imaginii este influentata de tipul senzorului si lentila, decat de numarul de pixeli. Uneori poti folosi si doar un smartphone cu camera performanta, cu microfoane externe si Owle Bubo (lentile pentru smartphone-uri – n.r.) pentru a creste calitatea imaginii.

Un site care ofera strategii bune pentru dezvoltarea, producerea si editarea videoclipurilor este Filmstrategy.com.

Sursa foto: Shutterstock: Video Blogging

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri