75% dintre organizatii au fost infectate cu cel putin un bot in 2015, in timp ce 82% dintre organizatii au accesat cel putin un site malitios, rezulta din cel mai recent studiu al Check Point.

Studiul a fost realizat la nivel global prin cercetari la peste 1.100 de Security Checkups, la peste 25.000 de gateways-uri globale, fiind unul dintre cele mai mari din industria de securitate online.

Conform Check Point, 88% dintre organizatii au suferit cel putin un incident prin care au pierdut date. Practic, pierderile de date business au crescut de cinci ori in 2015, fata de 2014.

“Practic, un utilizator downloadeaza malware la fiecare 81 de secunde”, puncteza Jonathan Fischbein, senior solution manager, platforms, Check Point, situat la Tel Aviv.

Ce fac atacurile bot?

Cei mai multi boti malitiosi (18,6%) fura informatii, acelasi procentaj “resetand” sistemele de securitate si primind acces de la distanta. 5,1% din atacuri raspandesc spam, in timp ce 3% deschid o usa pentru atacuri ulterioare, conform studiului. “O companie este atacata, in medie, de 971 de ori, intr-o singura ora!”, spune Jonathan.

“Nu trece nicio saptamana fara a depista noi tipuri de atacuri! Nu ai cum sa te plictisesti in aceasta industrie. Sa luam Pokemon Go, de exemplu – atacatorii au pus malware astfel incat ei sa fure fotografiile si datele celor care utilizeaza. Devine un device de supraveghere si de inregistrare”, exemplifica oficialul Check Point.

Ramanand in zona mobile, cel mai mult timp petrecut pe device-uri este in retele sociale (25%), urmat de jocuri (16%), radio (8%) si multimedia (5%). Fotografiile acopera 4% din timpul total petrecut pe un terminal mobil, spune Jonathan Fischbein. “Android este in special vulnerabil, avand in vedere si numarul extrem de mare de terminale mobile pe piata – peste 24.000 de modele diferite de smartphone-uri si tablete. Update-urile de securitate pentru fiecare device in parte poate dura saptamani intregi”, explica oficialul Check Point.

Asia are cel mai mare numar de internauti din lume, cu 48,2% din total, urmat de Europa (18%), America Latina/Caraibe (10,2%) si Africa, 9,8%. America de Nord acopera 9,3% ca numar de utilizatori de Internet.

SUA “gazduieste” procentajul cel mai mare de malware din lume – 26% dintre site-uri au malware. Olanda este pe locul doi, urmat de Portugalia si Marea Britanie. In 2015, cele mai targetate tinte au fost guvernele, urmate de zona de sanatate, tehnologie, retail si apoi educatie.

Circa 2-3% dintre utilizatori “cad in plasa” mail-urilor de tipul “ai primit un pachet de la curier, pentru a-l primi trebuie sa iti introduci datele personale”, spune Jonathan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri