Aspectele din social media care imbunatatesc increderea romanilor in produse sunt un review bun (51%) si un review recent bun (49%), viteza de raspuns a brandului (37%) si continutul de calitate (34%). La polul opus, pentru consumatori, cele mai putin relevante sunt share-urile (16%) si numarul de followeri ai brandului (12%), arata un studiu realizat de Golin si iSense Solutions privind influenta social media asupra deciziei de cumparare.

Daca 90% dintre romanii din mediul urban se informeaza de pe internet (site-ul brandului, magazine online sau social media) atunci cand vor sa faca o achizitie, 63% aleg magazinele fizice sau showroom-urile si 49% apeleaza la familie, prieteni sau cunostinte.

In ceea ce priveste influenta social media asupra deciziei de achizitie, Facebook influenteaza decizia de cumparare a alimentelor (in proportie de 23%), a produselor de casa si accesorii (33%), a electronicelor si electrocasnicelor (31%), a hainelor si incaltamintei (36%), a energiei si utilitatilor (17%), a serviciilor financiare (18%). YouTube inflenteaza decizia de cumparare cel mai mult pentru electronice si electrocasnice (18%), urmate de produse de casa si accesorii (16%) si haine si incaltaminte (13%). Instagram influenteaza cel mai mult cumpararea de haine si incaltaminte, 9% dintre persoanele intervievate afirmand ca au fost influentate de acest mediu pentru cumpararea lor.

„Social media este o componenta esentiala a vietii de azi. Fie ca ne aruncam ochii in notificarile de pe Facebook dis-de-dimineata, fie ca adormim urmarind filmulete de pe YouTube sau ne decidem ce tinuta sa ne cumparam pentru un festival, inspirati de postarile influencerilor, am fost curiosi sa aflam ce relatie exista intre comunicarea din social media si decizia de cumparare. Azi, cand social media ne influenteaza pana la impulsul de cumparare, este necesar sa intelegem ce se afla in spatele cortinei si cum putem fi din ce in ce mai prezenti acolo unde sunt si consumatorii nostri si cum putem fi relevanti in comunicarea cu ei”, spune Irina Roncea, Deputy Managing Director, Golin.

Retail jobs

„Acum consumatorii cauta activ infomatii despre branduri nu doar pe Google, ci si pe canalele de social media, unde avem, pe de o parte, informatii oficiale de la branduri, dar si interactiunea si experienta altor consumatori cu aceste branduri. Din analizele facute de noi, am constatat ca influenta canalelor de social media in decizia de cumparare este mai mare cu 20% daca un consumator a fost expus la reclame pe canalul respectiv si, in paralel, s-a si informat activ pe acel canal despre produsele care il interesau. Aceasta inseamna ca o strategie de construire de continut, combinata cu o strategie de advertising, au un maxim de impact”, adauga Traian Nastase, Managing Partner, iSense Solutions.

In ceea ce priveste influenta pe care romanii simt ca o au in randul celor din jurul lor, 7 din 10 romani (vs. 6 din 10 in 2017), considera ca influenteaza opiniile sau deciziile persoanelor din jurul acestora. Cum? Prin exprimarea parerii despre subiectele curente (77%), prin acordarea unor sfaturi pentru luarea unor anumite decizii de viata (72%) si prin recomandarea de produse/ locuri/ evenimente (66%) etc.
Daca discutam despre analiza motivelor care i-ar determina sa recomande un produs, pentru 98% din romani primeaza calitatea, apoi experienta cu produsul (88%), iar mai apoi pretul acestuia (74%), pe ultimele locuri fiind ambalajul produsului (40%) sau reclama (33%).

Studiul realizat de iSense Solutions a vizat canalele de top din social media (Facebook, YouTube, Instagram, LinkedIn, Snapchat, Twitter si Pinterest) si urmatoarele sase categorii de produse: alimente, produse de casa si accesorii, electronice si electrocasnice, haine si incaltaminte, energie si utilitati si servicii financiare. Studiul a fost realizat de compania iSense Solutions in exclusivitate pentru Golin si a inclus un esantion de 500 de respondenti, utilizatori de internet din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 16-55 de ani, pentru partea cantitativa. De asemenea, calitativ au fost realizate 3 interviuri in profunzime, cu utilizatori de social media cu varsta cuprinsa intre 19-36 de ani. Datele au fost culese online prin intermediul Panelului ResearchRomania.ro, in lunile august-septembrie 2018, si sunt reprezentative la nivel urban. Rezultatele studiului au un grad de eroare de +/- 4,38%, la un nivel de incredere de 95%.

Golin Romania este afiliata la una dintre cele mai valoroase retele internationale de PR, Golin Worldwide. Acesta este primul birou din Europa Centrala si de Est al companiei americane care detine in total peste 50 de birouri in America, EMEA si APAC.

Citeste si:
60% din români vor alt job pentru că se consideră subapreciați de...
60% din români vor alt job...

Golin Romania este membra a grupului de companii din care mai fac parte MullenLowe (advertising), Profero (digital), Initiative (media), BPN (media) si Medic One (comunicare in domeniul medical si farmaceutic) si este multiplu premiata si finalista la festivaluri locale si internationale precum ADC*RO, Cristal Festival, CSR Awards, European Excellence Awards, IPRA Awards, PR Award Romania, Sabre Awards, Webstock.

iSense Solutions - The Modern Consumer Company foloseste cele mai recente tehnologii de sondare a consumatorului modern din Romania. Compania a fost fondata de Traian Nastase si Andrei Canda, specialisti cu peste 14 ani de experienta in domeniul cercetarii de piata si cu o expertiza academica solida, fiind doctori in Sociologie, respectiv Marketing.

Sursa foto: mrmohock/Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri