Aspectele din social media care imbunatatesc increderea romanilor in produse sunt un review bun (51%) si un review recent bun (49%), viteza de raspuns a brandului (37%) si continutul de calitate (34%). La polul opus, pentru consumatori, cele mai putin relevante sunt share-urile (16%) si numarul de followeri ai brandului (12%), arata un studiu realizat de Golin si iSense Solutions privind influenta social media asupra deciziei de cumparare.

Daca 90% dintre romanii din mediul urban se informeaza de pe internet (site-ul brandului, magazine online sau social media) atunci cand vor sa faca o achizitie, 63% aleg magazinele fizice sau showroom-urile si 49% apeleaza la familie, prieteni sau cunostinte.

In ceea ce priveste influenta social media asupra deciziei de achizitie, Facebook influenteaza decizia de cumparare a alimentelor (in proportie de 23%), a produselor de casa si accesorii (33%), a electronicelor si electrocasnicelor (31%), a hainelor si incaltamintei (36%), a energiei si utilitatilor (17%), a serviciilor financiare (18%). YouTube inflenteaza decizia de cumparare cel mai mult pentru electronice si electrocasnice (18%), urmate de produse de casa si accesorii (16%) si haine si incaltaminte (13%). Instagram influenteaza cel mai mult cumpararea de haine si incaltaminte, 9% dintre persoanele intervievate afirmand ca au fost influentate de acest mediu pentru cumpararea lor.

„Social media este o componenta esentiala a vietii de azi. Fie ca ne aruncam ochii in notificarile de pe Facebook dis-de-dimineata, fie ca adormim urmarind filmulete de pe YouTube sau ne decidem ce tinuta sa ne cumparam pentru un festival, inspirati de postarile influencerilor, am fost curiosi sa aflam ce relatie exista intre comunicarea din social media si decizia de cumparare. Azi, cand social media ne influenteaza pana la impulsul de cumparare, este necesar sa intelegem ce se afla in spatele cortinei si cum putem fi din ce in ce mai prezenti acolo unde sunt si consumatorii nostri si cum putem fi relevanti in comunicarea cu ei”, spune Irina Roncea, Deputy Managing Director, Golin.

„Acum consumatorii cauta activ infomatii despre branduri nu doar pe Google, ci si pe canalele de social media, unde avem, pe de o parte, informatii oficiale de la branduri, dar si interactiunea si experienta altor consumatori cu aceste branduri. Din analizele facute de noi, am constatat ca influenta canalelor de social media in decizia de cumparare este mai mare cu 20% daca un consumator a fost expus la reclame pe canalul respectiv si, in paralel, s-a si informat activ pe acel canal despre produsele care il interesau. Aceasta inseamna ca o strategie de construire de continut, combinata cu o strategie de advertising, au un maxim de impact”, adauga Traian Nastase, Managing Partner, iSense Solutions.

In ceea ce priveste influenta pe care romanii simt ca o au in randul celor din jurul lor, 7 din 10 romani (vs. 6 din 10 in 2017), considera ca influenteaza opiniile sau deciziile persoanelor din jurul acestora. Cum? Prin exprimarea parerii despre subiectele curente (77%), prin acordarea unor sfaturi pentru luarea unor anumite decizii de viata (72%) si prin recomandarea de produse/ locuri/ evenimente (66%) etc.
Daca discutam despre analiza motivelor care i-ar determina sa recomande un produs, pentru 98% din romani primeaza calitatea, apoi experienta cu produsul (88%), iar mai apoi pretul acestuia (74%), pe ultimele locuri fiind ambalajul produsului (40%) sau reclama (33%).

Studiul realizat de iSense Solutions a vizat canalele de top din social media (Facebook, YouTube, Instagram, LinkedIn, Snapchat, Twitter si Pinterest) si urmatoarele sase categorii de produse: alimente, produse de casa si accesorii, electronice si electrocasnice, haine si incaltaminte, energie si utilitati si servicii financiare. Studiul a fost realizat de compania iSense Solutions in exclusivitate pentru Golin si a inclus un esantion de 500 de respondenti, utilizatori de internet din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 16-55 de ani, pentru partea cantitativa. De asemenea, calitativ au fost realizate 3 interviuri in profunzime, cu utilizatori de social media cu varsta cuprinsa intre 19-36 de ani. Datele au fost culese online prin intermediul Panelului ResearchRomania.ro, in lunile august-septembrie 2018, si sunt reprezentative la nivel urban. Rezultatele studiului au un grad de eroare de +/- 4,38%, la un nivel de incredere de 95%.

Golin Romania este afiliata la una dintre cele mai valoroase retele internationale de PR, Golin Worldwide. Acesta este primul birou din Europa Centrala si de Est al companiei americane care detine in total peste 50 de birouri in America, EMEA si APAC.

Golin Romania este membra a grupului de companii din care mai fac parte MullenLowe (advertising), Profero (digital), Initiative (media), BPN (media) si Medic One (comunicare in domeniul medical si farmaceutic) si este multiplu premiata si finalista la festivaluri locale si internationale precum ADC*RO, Cristal Festival, CSR Awards, European Excellence Awards, IPRA Awards, PR Award Romania, Sabre Awards, Webstock.

iSense Solutions - The Modern Consumer Company foloseste cele mai recente tehnologii de sondare a consumatorului modern din Romania. Compania a fost fondata de Traian Nastase si Andrei Canda, specialisti cu peste 14 ani de experienta in domeniul cercetarii de piata si cu o expertiza academica solida, fiind doctori in Sociologie, respectiv Marketing.

Sursa foto: mrmohock/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri