Aderarea Romaniei la pactul fiscal stabilit saptamana trecuta de catre liderii din Uniunea Europeana ar putea sa genereze si o serie de surprize neplacute pentru tara noastra, spun reprezentantii casei de brokeraj X-Trade.
Din unele puncte de vedere Romania are o situatie mai avantajoasa decat multe alte tari europene, ca urmare a semnarii acestui acord. Datoria publica se situeaza sub reperul de 60% din PIB, iar ajustarile bugetare deja proiectate urmeaza – in scenariul optimist – sa aduca un deficit de 1,9% din PIB in 2012.

Umbrela UE deasupra bugetului ar urma sa asigure, pentru toate tarile care vor adera la noul tratat, o garantie a disciplinei bugetare avand in vedere ca europenii vor putea interveni atunci cand lucrurile scapa de sub control.

“Din acest punct de vedere, summit-ul creeaza oportunitati, increderea transferata inspre Est putand fi benefica perceptiei investitorilor. Exista insa si riscuri majore : in cazul unor derapaje, UE va putea interveni in politica fiscala, fapt care, in ciuda tuturor dezmintirilor, ar putea insemna interventii in sistemul de taxe. Intr-un caz aparent indepartat (dar nu imposibil de imaginat, avand in vedere perspectiva economiei globale), o sub-performanta accentuata la nivelul veniturilor publice ar duce la cresterea cotei de impozitare unice sau introducerea mai multor paliere de impozitare, fapt care ar constitui o lovitura grea pentru economie”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Intr-un scenariu optimist, in care veniturile nu sunt supraestimate iar cheltuielile sunt mentinute la o anumita limita, Romania va beneficia de apartenenta la un bloc mai stabil macroeconomic, a mai adaugat Safta.

Limitarea deficitelor structurale decisa la summitul de saptamana trecuta reprezinta o decizia buna pe termen lung, insa pe un orizont de timp ceva mai scurt “efectul de franare al economiei europene impus de masurile de austeritate ar putea fi dureros”, considera Victor Safta.

Criza actuala nu este rezolvata cu aceste decizii; ramane, de exemplu, de stabilit cum vor fi alimentate rezervele FMI cu cateva sute de miliarde de Euro suplimentare, pentru ca aproximativ 600 de miliarde euro, noul nivel al resurselor sale, tot nu ar fi de ajuns. China, Japonia si alte state cu rezerve, in principal cele emergente, ar trebui sa vina si ele cu contributii masive pentru a stabiliza cu adevarat lucrurile”, a concluzionat seful X-Trade Romania.

Toate tarile din UE, cu exceptia Marii Britanii, au acceptat la sfarsitul saptamanii trecute semnarea pactului fiscal care prevede, printre altele, penalizarea statelor din Uniune care depasesc un deficit bugetar de 3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri