Lucian Anghel nu mai vrea scandaluri la Bursa: Suntem in aceeasi barcao transformam in crucisator

Intr-o perioada in care luptele din conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au afectat imaginea principalei piete romanesti de actiuni, Lucian Anghel, candidatul BCR pentru presedentia Bursei, a incercat in primul sau discurs oficial sa calmeze spiritele in randul actionarilor si al administratorilor.

“Daca fiecare se bate pe locuri si functii nu obtinem nimic. Suntem in aceeasi barca pe care trebuie sa o transformam intr-un crucisator. Dupa parerea mea potentialul BVB pe zece ani este mai mare decat cel al sistemului bancar romanesc in aceeasi perioada”, a declarat economistul sef al BCR.

Actionariatul BVB a suferit modificari importante de la momentul listarii, dupa ce mai multe firme de brokeraj romanesti au preferat sa isi vanda o parte din actiuni, in locul acestora in actionariat intrand fonduri de investitii straine.

Potrivit celor mai recente raportari, persoanele juridice straine controleaza in prezent 13,1% din titlurile BVB, in vreme ce firmele romanesti au 74,7%. Potrivit anumitor informatii din piata, Franklin Templeton, prin intermediul fondurilor sale, este unul dintre principalii actionari, cu o detinere cifrata la aproximativ 5%.

“Obiectivul este ca in 2-3 ani sa avem niste rezultate adevarate. Una dintre principalele probleme de pana acum a fost ca ne concentram prea mult pe termen scurt <ce sa fac pana la urmatoarele alegeri?> Primul meu obiectiv va fi maximizarea valorii pentru investitorii BVB. Mai intai trebuie sa finalizam cu succes aceste trei oferte publice de anul viitor, iar apoi vom putea sa aducem si privatii pe bursa, acei campioni nationali de care piata are nevoie. Nu putem sa ajungem la companiile private daca ofertele statului nu vor avea succes”, spune Anghel.

Candidatul din partea BCR estimeaza ofertele Transelectrica, Romgaz si Transgaz ar putea sa valoreze, cumulat, aproximativ 400 mil. euro.

“Sunt sume fantastice. Cate banci de investitii ar putea sa finanteze statul roman in 2012 cu suma aceasta? Este un tren pe care nu trebuie sa il pierdem. De asemenea, trebuie sa imbunatatim dialogul dintre BVB, CNVM, Asociatia Brokerilor si chiar BNR”, mentioneaza Lucian Anghel.

Acesta a mai adaugat ca road-show-ul desfasurat de BVB la Londra a reprezentat o initiativa de succes, dar care trebuie continuata, piata locala avand nevoie de o expunere mult mai buna la nivel international.

Nu exista sef de anliza de pe equity de la o mare banca internationala cu care sa nu ma fi intalnit pana acum. Trebuie sa fim mult mai vizibili pe plan extern si sa avem constant intalniri cu reprezentantii marilor investitori straini”, a mai adaugat Anghel.

Alegerile pentru functia de presedinte al BVB vor avea loc pe 9-10 ianuarie. Tot atunci vor fi alesi si noii membri ai Consiliului de Administratie.

Citeste si Cine sunt cei 20 de candidati


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri