Americanii de Elliott au ajuns la aproape 13% din Fondul Proprietatea

Fondul american de hedging Elliott Associates impreuna cu Beresford, afiliat in cadrul grupului Elliot, detin cumulat 12,91% din capitalul subscris si varsat al Fondului Proprietatea (FP), informeaza Mediafax.

Un pachet de 1,47 miliarde de actiuni, respectiv 11,03% din capitalul subscris si varsat al Fondului, este detinut de Manchester Securities, firma controlata integral de Elliot Associates, iar 251,7 milioane de titluri, respectiv 1,87% din total, sunt in posesia Beresford, filiala a Middleton International Limited.

Ambele firme sunt parte a grupului Elliot, potrivit unui anunt al FP. Grupul poarta numele fondatorului Paul Elliott Singer, care detine si functiile de CEO si director de investitii la Elliott Management Corporation. Firma gestioneaza activele de 17 miliarde de dolari ale celor doua fonduri de hedging marca Elliott - Associates si International.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a transferat in luna decembrie 1,48% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) pentru despagubiri, astfel ca statul mai avea la dispozitie doar 0,02% din titluri, desi pe lista de despagubiri se afla peste 40.000 de fosti proprietari.

Statul detinea la finele lunii decembrie 2,71% din capitalul social subscris, insa un pachet de 2,69% din actiuni este blocat la Depozitarul Central. Actiunile au fost indispobilizate la solicitarea Franklin Templeton, administratorul Fondului, deoarece statul a subscris actiunile respective insa nu a adus in schimb aportul aferent.

Al doilea cel mai mare actionar este Georgia Palade van Dusen, nepoata industriasului interbelic Nicolae Malaxa, cu o participatie de 6,56%.

Actiunile FP se tranzactionau la inceputul sesiunii bursiere de miercuri la un pret de 0,428 lei, in scadere cu 0,47%. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 5,89 miliarde de lei (1,35 miliarde de euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri