Bursa de la Bucuresti a scazut si marti, cu 1,07%, pentru a doua zi consecutiv, decuplata de evolutia pietelor europene, pe un rulaj in crestere si asigurat in proportie de 29% de patru deal-uri cu aproape 2% din actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1).
Piata a crescut cu peste 1% in primele minute, insa doar intr-o ora a pierdut castigul fragil si a revenit la nivelul de la finalul sedintei precedente, desi bursele vest-europene s-au mentinut pe verde. Dupa ora 15:00, bursa a trecut pe rosu, cu scaderi mai vizibile pe actiunile celor cinci SIF-uri, insa corectiile acestor titluri au venit dupa cresterile accelerate din acest an, relateaza Mediafax.

Atentia unora dintre investitori a fost axata si pe actiunile Transgaz (TGN) si Azomures (AZO), dupa ce companiile au anuntat rezultate financiare peste estimarile pietei. Titlurile celor doua companii au incheiat ziua in urcare cu 2,27% si, respectiv, 7,73%, si au fost printre putinele din piata care au ramas pe verde.

"Cred ca cei mai multi cumparatori au luat o mica pauza, poate pentru a aprofunda rezultatele financiare afisate de companii sau le asteapta pe cele care urmeaza a fi date publicitatii. Unde rezultatele sunt peste asteptarile analistilor, cotatiile au inregistrat cresteri substantiale. Probabil ca astfel de manifestari ocazionale se vor intampla si in zilele urmatoare", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,09%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,23% sub inchiderea de marti.

Indicele BET-FI a scazut cu 1,78%, influentat in principal de corectiile de 1,43% - 3,37% inregistrate de actiunile celor cinci SIF-uri. Indicele reflecta si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au scazut cu 0,47%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, al celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 1,45%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 52,9 milioane lei (12,1 milioane euro), valoare cu 21% peste rulajul de marti, de 43,8 milioane lei (10,1 milioane euro). Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 29% de patru deal-uri cu aproape 2% din actiunile SIF Banat-Crisana, de 15,3 milioane lei.

Tranzactiile negociate au fost efectuate intre 11:54 si 11:55, la acelasi pret, de 1,4 lei, cu 12,45% peste inchiderea de marti. Pe piata principala, cotatia acestor actiuni a coborat cu 3,37%, la 1,203 lei, pe un rulaj de aproape 2,2 milioane lei.

"Deal-urile plus cresterile inregistrate in zilele anterioare pe actiunile SIF Banat-Crisana ma duc la ideea ca ceva se va intampla acolo, poate o schimbare a Consiliului de Administratie. Sa nu uitam ca «grupul Banca Transilvania» are o pozitie destul de importanta in actionariatul SIF Banat-Crisana si poate ca si-ar dori cate pozitii in CA", a afirmat brokerul.

Cate un deal a fost realizat si cu actiuni BRD (3,9 milioane lei) si Fondul Proprietatea (1,8 milioane lei), la preturi cu peste 0,4% mai mari decat ultimele cotatii de marti.

Pe piata principala, titlurile BRD au scazut cu 2,22%, la 11 lei, iar actiunile FP au coborat cu 0,47%, la 0,524 lei. Operatiunile cu titlurile bancii au cumulat 737.000 de lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au avut un rulaj de 4,9 milioane lei.

"Pe termen scurt, probabil pana trec raportarile financiare pe anul trecut, piata va avea un trend neutru, cu manifestari pe unii emitenti cu raportari sub sau peste estimarile analistilor. Semnul mare de intrebare este ce sa va intampla dupa AGA (de bilant la companiile listate, care majoritatea se deruleaza in aprilie -n.r.). Greu de spus. Depinde mult si de situatia de pe pietele externe si, mai ales, de raportarile financiare de pe primul trimestru, care vor incepe de la sfarsitul lunii aprilie", a mai spus Murgoci.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele de la Paris si Frankfurt avansau cu pana la 0,7%, iar bursa de la Londra era in stagnare. Totodata, majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 1,6%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri